Wednesday , September 22 2021

Primarul Lungu avertizează că Suceava poate intra în scenariul roșu în octombrie

 „Dacă mergem tot așa cu câte 20 – 30 – 40 de îmbolnăviri pe zi, la începutul lunii octombrie sigur o să ne blocăm”, a declarat, ieri, primarul Lungu. De altfel, după vechile reglementări, municipiul Suceava ar fi trebuit să fie deja în scenariul galben deoarece miercuri după-amiază, la nivelul municipiului reședință de județ erau 268 de cazuri active de noul coronavirus, cu o incidență de 1,65‰. Mai nou, măsurile specifice „scenariului galben” se decid nu la 1,5‰ cazuri active de noul coronavirus, ci abia după ce la nivelul unei localități incidența cazurilor trece de 2‰, însă în ceea ce privește intrarea în „scenariul roșu”, aceasta a rămas ca și până acum condiționată de trecerea pragului de 3‰

Primarul Sucevei, Ion Lungu, este de părere că municipiul reședință de județ riscă un nou blocaj dacă ritmul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus va rămâne atât de ridicat.

„Dacă mergem tot așa cu câte 20 – 30 – 40 de îmbolnăviri pe zi, la începutul lunii octombrie sigur o să ne blocăm”, a declarat primarul Ion Lungu în conferința de presă de miercuri dimineață, 15 septembrie.

Întrebat ulterior ce înțelege prin „blocaj”, edilul a răspuns că nu s-a referit la carantină, ci doar la așa numitul „Scenariu Roșu”. Deși nu a precizat în mod expres, edilul a lăsat să se înțeleagă că probabilitatea ca Suceava să intre în Scenariul Galben este aproape de 100%, în condițiile în care deși la ora actuală municipiul Suceava se află în Scenariul Verde el a insistat doar pe riscul unei intrări în Scenariul Roșu. De altfel, după vechile reglementări, municipiul Suceava ar fi trebui să fie deja în Scenariul Galben deoarece marți, 14 septembrie incidența cazurilor active de infectări cu SARS-CoV-2 în municipiul reședință de județ era de 1,53‰. Astfel, marți erau 246 de cazuri active, față de 203 în ziua precedentă, iar situația nu era cu nimic mai bună miercuri după amiază când la nivelul municipiului reședință de județ erau 268 de cazuri active de noul coronavirus, cu o incidență de 1,65‰. Reamintim că, mai nou, măsurile specifice „Scenariului Galben” se decid nu la 1,5‰ cazuri active de noul coronavirus, ci abia după ce la nivelul unei localități incidența cazurilor trece de 2‰, însă în ceea ce privește intrarea în „Scenariul Roșu”, aceasta a rămas ca și până acum condiționată de trecerea pragului de 3‰.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, și-a exprimat îngrijorarea față de înmulțirea cazurilor de COVID-19 în rândul localnicilor și îndeamnă populația să se vaccineze. De asemenea, el a făcut apel în rândul sucevenilor să respecte măsurile de protecție sanitară, precum și să se vaccineze împotriva COVID-19. De altfel, rata de vaccinare este scăzută în ciuda apelurilor repetate pe care le-a tot facut. Ion Lungu a mai spus că, în ultima săptămână, în Suceava s-au folosit numai 588 de doze de vaccin anti-COVID, din care 396 la „Iulius Mall” și 192 în parcarea „Shopping City”. Pe de altă parte, edilul a anunțat că de la 1 octombrie se va redeschide centrul de vaccinare de la Universitate. (D.P.)

 

Vezi si

Centrul de vaccinare de la Shopping City se închide de la 1 octombrie. Se redeschide cel de la Colegiul „Ștefan cel Mare”

Centrul de vaccinare drive thru de la Shopping City se va închide de la 1 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *