Thursday , April 18 2024

Primarul Ion Lungu a împărţit, aseară, sarmale credincioşilor veniţi la hramul mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou

 „Sarmalele pe care le-am oferit noi sunt doar o mică parte din bucatele care se împart în aceste zile aici, la Mănăstirea Sfântul Ioan, de hram, de Sânziene, şi vreau să le mulţumesc gospodinelor din municipiul Suceava. Am văzut că sunt foarte multe doamne înăuntru care împart sarmale. Este un gest de apreciere pentru cei care ne vizitează oraşul”, a spus, aseară, primarul Ion Lungu.

 
Duminică după amiază, de la ora 18.00, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu şi cu soţia sa, Elena, au împărţit sarmale pelerinilor care au participat la ceremoniile religioase oficiate în curtea Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, cu ocazia hramului. De regulă, Elena şi Ion Lungu oferă sarmale de post şi pâine, puse în nişte caserole de plastic şi oferă şi sticle de apă minerală, iar acest gest îl fac cu o seară înainte de hramul propriu – zis, primarul şi soţia sa făcând un obicei din a oferi, în fiecare an, mâncare pelerinilor.
Ion Lungu a anunţat, oficial, cu câteva zile în urmă, că va respecta şi în acest an tradiţia de a oferi sarmale pelerinilor. Asta deoarece sunt mulţi pelerini care vin cu o zi sau chiar două înainte din alte localităţi din judeţ sau chiar din judeţe învecinate cum ar fi Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bistriţa – Năsăud, foarte mulţi din Maramureş, iar uneori chiar şi din zone mai îndepărtate ale ţării cum ar fi Galaţi, Brăila, Braşov sau din judeţele Banatului.
Cu mai bine de jumătate de oră înainte de a sosi primarul, în faţa cortului unde au fost aduse apa minerală şi urmau să fie aduse şi sarmalele, s-au strâns foarte mulţi oameni, cei mai mulţi ştiind din timp de obiceiul primarului. Unii din ei abia ce au ajuns la Suceava, iar alţii stând o jumătate de zi în soare ca să poată merge la racla cu moaştele Sfântului.
In jurul orei stabilite, primarul a sosit cu soţia sa şi au început ofere mâncarea pentru pelerini. Câţiva poliţişti locali şi jandarmi au asigurat ordinea. Din fericire, oamenii s-au comportat foarte bine, au stat la rând fără a face cineva scandal. „Ca şi în alţi ani, eu şi cu familia mea împărţim sarmale enoriaşilor, precum şi pâine şi apă plată. Este o tradiţie şi vrem să arătăm că suntem bune gazde, aici, la Suceava”, a spus Ion Lungu.
Ca şi în ceilalţi ani, şi alţi cetăţeni au procedat asemenea primarului, în funcţie de puterea şi disponibilitatea fiecăruia, oferind porţii de sarmale şi băuturi răcoritoare pentru pelerini. „Desigur că sarmalele pe care le-am oferit noi sunt doar o mică parte din sarmalele care se împart în aceste zile aici, la Mănăstirea Sfântul Ioan, de hram, de Sânziene, şi vreau să le mulţumesc gospodinelor din municipiul Suceava. Am văzut că sunt foarte multe doamne înăuntru care împart sarmale. Este un gest de apreciere pentru cei care ne vizitează oraşul”, a mai spus primarul Ion Lungu.
El a precizat că în legătură cu pelerinii care vin din Maramureş sau din alte judeţe li s-au pregătit locuri de cazare pe la câteva liceea din munciipiul Suceava. „Avem câteva săli de sport pregătite în acest sens. Sunt cam la cinci sute de locuri de cazare. In apropiere de mănăstire este şi un microbuz pentru cei care, în măsura în care vor fi doritori, îi vom transporta gratuit”, a spus Ion Lungu. El a adăugat că s-au făcut pregătiri şi au fost aduse dotări pentru situaţii de urgenţă, un cort şi o ambulanţă, iar în cursul zilei de astăzi, la cortul amplasat de Primărie în apropierea intrării la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou, va fi distribuită apă minerală pentru cei care solicită aşa ceva. De asemenea, primarul a estimat că, ieri, în zona mănăstirii sau la slujba care se face în curte s-au aflat între şapte şi zece mii de persoane.
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este protectorul municipiului reşedinţă de judeţ, domnitorul Alexandru cel Bun fiind cel care a adus, în prima parte a lungii sale domnii peste Tara Moldovei, mai exact în anul 1402, moaştele sfântului de la Cetatea Albă la Suceava. Aceasta probabil pentru a justifica mai mult demersurile Moldovei de a avea mitropolia proprie, în capitala ţării care era la aceea vreme Suceava. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Performanță în prag de centenar la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. 27 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor școlare

”Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele …