Thursday , March 28 2024

Primarul din Ipoteşti vrea să-şi facă tot neamul stăpân peste 60 de hectare din islazul comunal

iams

Primarul Dumitru Corjuc de la Ipoteşti şi-a dat în judecată consilierii care nu au fost de acord să cedeze familiei sale 60 de hectare de teren din islazul comunal. Consilierilor din familia politică din care face parte, Corjuc le-a cerut retragerea sprijinului politic iar viceprimarul comunei vrea să îşi dea demisia u locuitorii din Ipoteşti s-au revoltat când au auzit că primarul pe care l-au votat vor să le ia imaşul. Asociaţia pentru Dezvoltarea Agriculturii şi Zootehniei în comuna Ipoteşti, cea care vrea să pună stăpânire pe păşuni, este o asociaţie de familie de fapt, din ea făcând parte Ioan Corjuc, fiul primarului, nora primarului – care e şi secretară la Primăria Ipoteşti – şi nevasta primarului. Preşedintele Asociaţiei este fiul primarului, fostul consilier judeţean Ioan Corjuc

 

corjuc primar prelucrat2
Primarul Dumitru Corjuc
 
 
Obiectiv vă prezintă o stare de lucruri care ar putea să constituie o pildă pentru mediul rural sucevean, asupra modului în care gospodarii sunt dispuşi să investească încredere în aleşii locali, pentru ca foarte repede aceştia să îi oblige să accepte situaţii comparabile cu cele de acum mai bine de un secol. A deveni parvenit – o persoană care se îmbogăţeşte fără merit folosind poziţia pe pare au dobândit-o în mijlocul comunităţii din care s-a născut, este o activitate predilectă a politicienilor rurali suceveni şi români totodată, de când au remarcat că fiind mereu sub oblăduirea unui partid politic aflat la putere îşi pot conserva puterea deja dobândită pe care să o folosească în continuare în interesul propriu, al familiei şi al apropriaţilor acesteia.
La doar câţiva kilometri de Suceava, comuna Ipoteşti are cam 7.000 de locuitori. Majoritatea terenului localităţii a fost vândut, bucată cu bucată către persoane care au ridicat vilă lângă vilă într-un nou cartier din apropierea Sucevei, denumit, după un model de peste oceanul Atlantic, “Ipotexas”. Au mai rămas 180 de hectare de pământ în proprietatea comunei, pe care tot mai puţinii deţinători de animale îşi pasc oile, caprele şi tot mai puţinele vite.
La începutul anului acesta, primarul comunei Ipoteşti, Dumitru Corjuc, beneficiind şi de o majoritate importantă în Consiliul Local, un viceprimar ce aparţine aceleaşi structuri politice – PDL, un consilier local doritor să parvină şi un tânăr fiu pus pe treabă, au pus pe ordinea zi a CL Ipoteşti un proiect de hotărâre prin care două asociaţii agricole, una denumită “{oimul” iar o alta, apaţinând “Asociaţiei pentru Dezvoltarea Agriculturii în comuna Ipoteşti, Judeţul Suceava” aparţinând familiei Corjuc, prin fiul primarului – Ionuţ Corjuc, au propus consilierilor locali acceptarea unui proiect de hotărâre să preia în concesiune, pentru 48 de ani toată suprafaţa de păşune a comunei Ipoteşţi.
La o primă şedinţă, consilierii locali au votat pentru această concesiune, fără să îşi dea seama că un asemenea vot vizează mii de oameni, crescători de animale din Ipoteşti care le-au acordat încrederea şi atunci când au aflat că în Consiliul Local s-a votat pentru ca imaşul comunal să fie preluat de familia primarului Corjuc şi de o asociaţie aparţinând unor consilieri locali, s-au revoltat.
Locuitorii din Ipoteşti s-au revoltat, când au auzit că primarul pe care l-au votat vor să le ia imaşul
Cele câteva mii de locuitori ai comunei Ipoteşti, care trăiesc din agricultura de subzistenţă şi din creşterea animalelor, i-au luat la întrebări pe consilierii locali care au votat, prima dată, pentru alocarea suprafeţei de 180 de hectare de teren care să fie preluate de cele două asociaţii care s-au constituit şi au beneficiat de un prim vot favorabil.
~n aceste condiţii, la Consiliul Local al Primăriei Ipoteşti a fost reluat votul, iar a doua oară, în ziua de 8 februarie a.c., hotărârile anterioare au fost abrogate, din cei 15 consilieri locali, zece votând împotrivă. Intesesant este că au votat împotrivă şi o bună parte dintre consilierii care au aceeaşi apartenenţă politică cu primarul Dumitru Corjuc, unii dintre aceştia trebuind să dea socoteală, în condiţiile în care s-ar putea ca de mâine începând să le fie retras sprijinul politic. Chiar viceprimarul în funcţie ar putea să trebuiască să renunţe la slujbă.
corjuc fiu prel
Ioan Corjuc, fiul primarului din Ipotesti si presedintele “Asociaţiei pentru Dezvoltarea Agriculturii în comuna Ipoteşti, Judeţul Suceava”
Consilerii locali din Ipoteşti, daţi în judecată fiindcă nu au dat curs ideii primarului, de a-i împroprietări familia cu 60 de hectare din islazul comunal
Legal, situaţia este complicată fiindcă primarul comunei Ipoteşti, Dumitru Corjuc, ca orice primar şi tată de fiu, a depus la Tribunalul Suceava, la Secţia de Contencios Administrativ, o cerere de chemare în judecată a Consiliului Local Ipoteşti, prin care să se dispună “obligarea autorităţilor adminstrative la emiterea actului administrativ constând în adoptarea unei hotărâri privind organizarea licitaţiei în vederea concesionării pajiştilor comunale, asociaţiilor şi organizaţiilor legal constituite”.
Dincolo de argumentele legale cu care primarul Dumitru Corjuc s-a înarmat în demersurile pe care le-a făcut în acţiunea pe care a iniţiat-o în instantă, în localitatea pe care o administrează, vocile oamenilor de rând nu îi mai sunt favorabile. Nimeni nu a ştiut despre intenţia sa si a familiei sale de a pune mâna pe o bună parte din islazurile comunale – cam 60 de hectare, diferenţa, până la 180 de hectare de teren urmând să fie preluată de un consiler local, asles tot pe listele PDL – Hostiuc Ilie – prin asociaţia “{oimul”.
Islazurile care au rămas pe teritoriul comunei Ipoteşti sunt disipate în mai multe sate. Pe acestea locuitorii scot la păşunat animalele, aşa cum au făcut vreme de zeci de ani. Cam 6.000 de oi, 300 de vite, sute de capre sunt scoase zilnic la păscut pe islazurile din satele comunei Ipoteşti. Când au aflat că pajiştile comunei vor fi preluate în concesiune de familia primarului şi de cea a unui consilier local, oamenii s-au revoltat. “Primarul, cu toată familia are cel mult 20 de vite. Consilierul Hostiuc nu are decât nişte capre, maxim 70. Noi creştem animale de zeci de ani, pentru a ne asigura viaţa de zi cu zi. Ce vom face de acum încolo – să plătim chirie la primar?” se întreabă oamenii din Ipoteşti.
Dumitru Corjuc a dat în judecată consilierii locali pe care comunitatea locală i-a ales, fiindcă aceştia nu au vrut să voteze proiectul de hotărâre prin care fiul său şi consilierul local Ilie Hostiuc trebuiau să preia în concesiune pajiştile Ipoteştiului. Doar dacă Tribunalul Suceava nu va da câştig de cauză acestora, în urma acţiunii iniţiate de Primărie.
Asociaţia pentru Dezvoltarea Agriculturii şi Zootehniei în Comuna Ipoteşti, una clasică de familie, cu părinţi, neveste, fii şi nurori
Argumentele pe care Asociaţia pentru Dezvoltarea Agriculturii şi Zootehniei în Comuna Ipoteşti, condusă de preşedintele Ioan Corjuc, (fiul primarului Dumitru Corjuc dar şi soţul secretarei primăriei, Oana Liliana Corjuc, din asociaţie făcând parte şi soţia primarului), le aduce în faţa Tribunalului pentru a explica ilegalitatea comisă de consilierii locali care au refuzat să le pună la dispoziţie păşunile comunei, sunt acelea că “pentru punerea în valoare şi folosirea optimă a pajiştilor, consiliile locale, în baza cererilor organizaţiilor şi asociaţiilor locale ale crescătorilor de animale legal constituite, scot la licitaţie concesionarea suprafeţelor de pajişti, în conformitate cu legislaţia în vigoare, pentru o perioadă de minim zece ani”. La Ipoteşti, cele două asociaţii constituite au fost cele ale familiei primarului şi a consilierului local amintit. Dânşii au cerut, pentru liniştea proprie, o concesionare pe 49 de ani. Comunitatea locală, inclusiv consilierii chiar cei din aceeaşi echipă politică cu primarul Corjuc, şi-au pus întrebarea dacă nu cumva insistenţa cu care cele două asociaţii vor să dea peste cap hotărârea consiliului local, nu are legătură cu subvenţiile pe care Uniunea Europeană le plăteşte pentru amenajări de pajişti, bani greu de cuantificat şi care înseamnă în medie 150 de euro anual pe hectar. La 180 de hectare pajişti în comuna Ipoteşti, doar subvenţia primită de la UE poate să însemne o afacere bună pentru cele două asociaţii care doresc să pună mâna pe islazuri. O medie totală de 27.000 de euro anual. Cel puţin 100.000 de euro în cinci ani şi nimeni nu face un calcul pe 49 de ani, cât ar dori asociaţile Corjuc – Hostiuc să ţină în stăpânire imaşurile din Ipoteşţi, până unde ar merge suma pe care ar putea să o câştige fără alte eforturi decât de a realiza, din când în când, contracte de subînchiriere. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Comuna Cârlibaba continuă să se dezvolte în cel de-al patrulea mandat al primarului Gabriel Danciu

 Dispensarul Medical este primul dintre cele șase proiecte care urmează să fie finalizate în această …

No comments

  1. si fiusu ala ca de abia isi misca curu….era sa si o i a vara trecuta peste ochi de la mine daca mai ciripea mult…nu are voie omul sa bea o bere si sa asculte muzica in masina la el pe str in fata pensiunii si al magazinului…retarzii

  2. Hai mai da l in masa we parca sunteti prosti…de parca ar fi facut cu banii lui …au fost fonduri FARE si SAPARD …si a luat fondurile astea asa de undercover sa mai spele ochii lumii….ai vazut ce pensiune si ce casa…magazine alimentare in sv…si multe altele …cand nu era primar nu avea toate astea…pana aici i a fost va zic eu…

  3. De ce nu vorbiti nimic despre lucrurile frumoase facute de acest primar De ce nu vorbiti de drumurile betonate,de reteaua de apa,gaz si canal,de scolile reabilitate si de alte multe lucruri bune facute de el???????S_au vorbiti de ce spun papagalii din consiliul local care isi vad clatinate scaunele?????

  4. Hot e putin spus.Cum a-ti putut vota oameni buni asa un om pentru o asa frumoasa comuna cum e Ipotestiul .Numai afaceri are in cap….

  5. hoti la drumul mare…daca te duci la consiliu’ sa ti se retrocedeze terenurile pe care primarul si clika lui le-au vandut , iti spun ca numai au teren disonibil….asa le trebui si lisaurenilor si tisautenilor care voteaza ca oile, de atatia ani, acelas HOOOOT.