Tuesday , April 23 2024

Primarul din Dorneşti, urmărit penal pentru abuz în seviciu

 Gheorghe Luţa este implicat în dosarul regularizării pârâului Ruda din Dorneşti de către firma bucureşteană Master Construct. In acest dosar a fost trimis în judecată, zilele trecute şi fostul şef de post din localitate, Radu Constantin Moloce

 
Impotriva primarului din comuna Dorneşti, Gheorghe Luţa, a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu, nu pentru că acest lucru l-ar fi dorit procurorii ci pentru că în acest fel a decis instanţa. Judecătoria Rădăuţi a acceptat plângerea împotriva rezoluţiilor sau ordonanţelor procurorilor de netrimitere în judecată împotriva rezoluţiei Parchetului de pe lângă Judecătorie formulată de Elena Floarea Schipor, femeia din Dorneşti care a reclamat faptul că lucrătorii de la firma bucureşteană Master Construct, chemată să regularizeze cursul pârâului Ruda i-au distrus proprietatea şi nu au fost făcuţi vinovaţi, cu complicitatea fostului şef de post Radu Constantin Moloce.
Judecătorii rădăuţeni au desfiinţat rezoluţia Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, menţinută prin rezoluţia prim procurorului acestei structuri şi a dispus trimiterea cauzei procurorului în vederea începerii urmăririi penale faţă de Gheorghe Luţa sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Sentinţa este definitivă.
Elena Floarea Schipor a arătat că în urma nerespectării unei hotărâri judecătoreşti, a şantajului şi a instigării din partea primarului Gheorghe Luţa, a fost distrusă o seră, o instalaţie electrică , o instalaţie apă dar şi recolta de pe suprafaţă de teren aflată în proprietatea familiei Schipor. Aceasta din urmă a fost hărţuită şi ameninţată inclusiv cu aplicarea de sancţiuni contravenţionale şi cu faptul că va plăti lucrarea de reamenajare a pârâului care trece prin spatele proprietăţii sale, totul plecând de la faptul că potrivit opiniei primarului, sera familiei Schipor depăşeşte cu 1,6 metri limita de proprietate a acesteia. Numai că, aşa cum susţine Elena Floarea Schipor, familia sa deţine terenul pe care primarul Luţa îl consideră proprietate publică de peste 45 de ani, fără ca nimeni să le pună în vedere acest lucru, până când nu s-au început lucrările de regularizare a pârâului Ruda, după inundaţiile din 2010. Cu sprijinul manifest al şefului de post de la acea vreme – angentul principal Moloce, precum şi al primarului Luţa, firma Master Construct Bucureşti a dărâmat construcţiile de pe proprietatea incertă dar şi de pe proprietatea certificată prin acte a familiei Schipor pentru a face organizare de şantier pe malul pârâului sus-amintit.
24 de miliarde de lei vechi, bani publici, intraţi în vistieria unei firme bucureştene, care a abandonat şantierul de pe pârâul Ruda din Dorneşti imediat ce s-au văzut cu sacii în căruţă
Elena Schipor a arătat însă că, în ceea ce priveşte activitatea SC Master Construct dar şi a reprezentanţilor de la Apele Române, lucrările de regularizare a pârâului nu au fost finalizate, deşi banii pentru investiţie au fost plătiţi, pentru prima etapă a proiectului, integral, adică 24 de miliarde de lei vechi. “Conform proiectului, digul de protecţie a fost realizat pe o distanţă de 200 de metri, dar pe porţiunea podului de cale ferată chiar pe unde vine apa atunci când apar inundaţiile, nu s-a făcut nimic. Banii s-au cheltuit dar nici etapa întâi, care a fost integral finanţată de Ministerul Mediului, prin HG 796 din 10 august 2010 nu s-a terminat. Cei de la Master Construct spun că şi-au terminat lucrările din prima etapă şi aşteaptă alţi bani de la Guvern. De altfel, după ce au încasat banii, aceştia au dispărut din Dorneşti, lăsând în urmă dezastru. E mai rău cum a fost înainte de inundaţii. S-au cheltuit banii fără niciun folos”, concluzionează Elena Schipor. Ea consideră că doar Curtea de Conturi, care ar trebui să verifice cum s-au cheltuit banii ar putea lămuri situaţia. “Oamenii stau în continuare cu groază, iar primarul umblă pe la judeţ cu cerşitul, pentru ca să o scoată la capăt”, a mai spus cetăţeanca din Dorneşti.
Ea a mai declarat că înţelege situaţia şi că ştie că lucrările de regularizare trebuie făcute, pentru ca oamenii din zonă să scape odată pentru totdeauna de temeri, atunci când precipitaţiile sunt mai mari. Dar nici nu se poate proceda în modul în care s-a făcut – distrugi o proprietate, după aceea beneficiezi de sprijinul nemijlocit al şefului de post şi primarului, pentru a scăpa de consecinţe. “Am cerut o despăgubire justă – 650 de milioane de lei vechi, pentru toate necazurile ce ne-au fost pricinuite. In loc să primim înţelegere, oamenii din sat sunt aţâţaţi de primar împotriva noastră, spunându-li-se că din cauza familiei Schipor nu se pot finaliza lucrările de regularizare a pârâului. Dar concluziile organelor de anchetă – ale procurorilor în cazul poliţistului Moloce şi ale judecătorilor în cazul primarului Luţa, vorbesc de la sine. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi vor trebui să plătească inclusiv cu închisoarea”, a mai adăugat Elena Schipor. Femeia a mai arătat că nu este întâmplătoare prietenia primarului din localitate cu reprezentanţii firmei Master Construct, care în perioada în care au lucrat la regularizările de la Dorneşti au fost în mod frecvent solicitaţi de edilul şef al localităţii pentru felurite lucrări cu caracter privat.
Cum s-a luptat prin falsuri poliţistul Moloce cu familia Schipor
In urmă cu o săptămână, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au dispus trimiterea în judecată a agentului de poliţie Radu Constantin Moloce, fostul şef de post de Poliţie din comuna Dorneşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi instigare la fals în declaraţii. Procurorii au reţinut că, inculpatul, în calitate de agent principal de poliţie la Postul de Poliţie Dorneşti, având de instrumentat un dosar penal la plângerea persoanei vătămate Elena Schipor, la data de 01.11.2011 l-a determinat pe fiul acesteia să scrie o declaraţie în numele petentei, fără a avea un mandat în acest sens, prin care arată că înţelege să-şi retragă o plângere penală.
Poliţistul a ajuns pe mâna judecătorilor de la Tribunalul Suceava. După inundaţiile din lunile mai şi iunie a anului 2010. Guvernul a dat bani din fondul de mediu pentru lucrări destinate prevenirii, înlăturării şi diminuării acestora. S-au început lucrările de regularizare şi a pârâului Ruda, din Dorneşti, de către SC Master Construct SRL Bucureşti. Familia Schipor deţine o suprafaţă de teren lângă pârâul Ruda, pe care amenajaseră de mai mulţi ani o seră. Când în luna septembrie a anului 2010 SC Master Construct SRL a demarat lucrările de regularizare a pârâul Ruda, o parte dintre proprietari, printre care şi familia Schipor, nu au acceptat să se lucreze şi pe terenul lor, ajungându-se la neînţelegeri şi legate de faptul că sera familiei depăşea cu ceva mai bine de un metru şi jumătate limita proprietăţii. Primăria Dorneşti a cerut în mai multe rânduri demolarea serei, fără un răspuns din partea proprietarilor.
In data de 7 octombrie 2010, angajaţii de la Master Construct au decis să facă ordine. Au distrus gardul, sera, o instalaţie de curent, o instalaţie de apă şi canalizare, au tăiat mai mulţi arbori, au decopertat terenul, ocupând suprafaţa stabilită de reprezentanţii primăriei ca aparţinând domeniului public. Elena Schipor s-a adresat poliţiştilor din Dorneşti reclamând intrarea abuzivă a celor de la Master Construct şi a reprezentanţilor de la Apele Române pe proprietatea sa. Cazul a fost preluat de agentul principal Radu Moloce şi ulterior de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi. La sfârşitul lunii octombrie a anului 2010, fiul familiei Schipor, Constantin Cristinel, a fost determinat să dea o declaraţie legată de o anumită înţelegere ce ar fi avut loc între mama lui şi reprezentanţii Master Construct. Acea înţelegere, care nu a avut loc niciodată, a conţinut şi o retragere a plângerii formulate de proprietara bunurilor distruse de firma bucureşteană venită să facă amenajări de mediu la Dorneşti, distrugând sere, grădini şi tăind copaci. S-a dovedit ulterior că actele care au fost folosite de Master Construct, furnizate de agentul principal Radu Moloce au fost falsificate, semnăturile puse pe acestea neaparţinând vreunui membru al familiei Schipor. Din rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, rezultă că şeful de post de la Dorneşti l-a determinat pe Constantin Cristinel Schipor să consemneze declaraţia în numele mamei sale şi să-l ducă ulterior de nas de aşa manieră încât Master Construct SRL să iasă cu faţa curată. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Angelica Fădor: ”Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – un eveniment de înaltă ținută”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a fost prezent, duminică, la Festivalul Național al Ouălor …