Tuesday , December 6 2022

Primarul de Brodina, reţinut pentru abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu şi conflict de interese

Primarul comunei Brodina, Vasile Viorel Melen a fost la rândul său reţinut, aseară, pentru 24 de ore de către procurorii DNA suceveni după audieri care au durat mai multe ore. In jurul orei 19.00, Melen a ieşit încătuşat din clădirea parchetelor şi a fost transportat în arestul IPJ.
 
melen [800x600]


melen1 [800x600]
Aseară, în jurul orei 19, primarul Melen a fost scos încătuşat din sediul DNA

El este acuzat de săvârşirea unei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice constând în aceea că în virtutea relaţiilor dintre suspect, în calitate de primar al comunei Brodina şi administrator în fapt al SC FOREST BROD SRL, şi prefectul Florin Sinescu, i-a solicitat acestuia la data de 07.01.2015, să intervină pe lângă funcţionari din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava pentru ca un debit al Primăriei Brodina  în valoare de 462.315,93 lei, cu penalităţi de întârziere în sumă de 1.201.357,80 lei datorat creditorului SC TEST PRIMA SRL în baza unui contract de prestări servicii din 10.09.2008, având ca obiect construirea a 9 case în comuna Brodina pentru familiile sinistatre ca urmare a calamităţilor ce au avut loc în anul 2008, banii alocaţi constructorului în conturile Primăriei fiind bani publici –  să fie evidenţiat ca şi arierat, pentru a putea fi astfel achitat ulterior din bugetul de stat.

Primar Brodina la parchet1 [800x600]

După efectuarea percheziţiilor la Primăria Brodina şi la firma Forest Brod, primarul Melen a fost adus, ieri, în jurul orei 15. la audieri la DNA Suceava

Solicitarea primarului a fost satisfăcută de prefectul Florin Sinescu care la data de 12.01.2015 a intervenit pe lângă directorul Trezoriei jud. Suceava, martora G.L. şi pe lângă directorul B.S., din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru a identifica o soluţie la problema primarului Brodina. În aceeaşi zi, G.L. i-a telefonat omologului său de la Trezoreria Rădăuţi, unde Primăria comunei Brodina avea conturile deschise, pentru a se interesa de problemă, în vederea găsirii rapide a unei soluţii la solicitarea prefectului Florin Sinescu. După strângerea acestor date, atât G.L. cât şi Vasile Viorel Melen,  împreună cu jurista şi contabilul Primăriei Brodina s-au întâlnit în biroul directorului general al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava, unde au dezbătut problema primarului Melen şi au găsit soluţia de rezolvare a problemei aşa cum a fost descrisă mai sus. Implicarea directorului general al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Suceava în acest diferend s-a făcut la sugestia telefonică a prefectului Florin Sinescu, către B.S., din 12.01.2015. De asemenea, la solicitarea suspectului, prefectul Florin Sinescu a intervenit la administratorul şi directorul SC TEST PRIMA SRL pentru a-i determina să încheie o înţelegere cu Melen Vasile Viorel pentru ca datoria de 462.315,93 lei  să fie achitată în 12 rate lunare a câte 50.000 lei, penalităţile de întârziere de 1.201.357,80 lei să nu mai fie plătite şi să fie încheiată o convenţie scrisă între părţi care să servească la deblocarea conturilor primăriei Brodina, demersurile prefectului concretizându-se prin încheierea unei convenţii autentificate la un birou notarial.

Complicitatea lui Vasile Viorel Melen constă în faptul că, în baza unei înţelegeri cu Florin Sinescu, în scopul descris mai sus, i-a pus acestuia la dispoziţie toate datele şi documentele necesare pentru ca solicitarea lui să aibă succesul scontat. Vasile Viorel  Melen a ştiut pas cu pas, tot ce întreprindea Florin Sinescu, prin folosirea ascendentului de prefect pentru a-şi rezolva propria problemă.
Melen a determinat consiliul local din Brodina să aprobe un împrumut pentru a achita datorii pe care Primăria le avea la firma proprie
Primarul Melen mai este acuzat de o infracţiune de abuz în serviciu contra intereselor publice precum şi o infracţiune de conflict de interese, fapte constând în aceea că în calitate de primar al comunei Brodina, şi-a încălcat atribuţiile de serviciu grevând bugetul local cu datorii pentru lucrări executate de către SC FORESTBROD SRL Brodina din perioada când era administrată de inculpat, în baza Contractului de execuţie nr 3258/ 03.08.2008, reprezentând „Apărări maluri distruse de calamităţile din anul 2008 şi contravaloarea facturii nr. 142380/05.04.2012), ca urmare a accesării unui credit, cu scopul de a plătii arierate în valoare de 850.000 lei firmei SC FORESTBROD SRL Brodina, la care acesta a fost asociat şi administrator până în 2012, dar pe care o administrează în fapt şi în prezent, creând astfel un prejudiciu Primăriei comunei Brodina dar şi un avantaj patrimonial acestei societaţi, în care este interesat în mod direct. Pentru aceasta Vasile Viorel Melen a iniţiat la 13.03.2013 un proiect de hotărâre de consiliul local pentru aprobarea unui împrumut în vederea achitării datoriei către SC FORESTBROD SRL, fiind adoptată în acest sens o hotărâre de consiliu local cu nr. 13/21.03.2013. Mai apoi, Melen a încheiat şi semnat Contractul de împrumut nr. 3165/17.05.2013 cu termen de rambursare de 5 ani. Din acest credit, primarul a ordonanţat la plată achitarea integrală a datoriei, semnând ordine de plată, prin care suma de 850.000 lei a fost virată în contul societăţii sale  până la data de 29.05.2013.
Vasile Viorel Melen, în calitatea sa de primar a îndeplinit astfel acte, a luat decizii prin care s-au obţinut foloase pentru firma pe care o administrează în fapt şi în prezent – SC FORESTBROD SRL Brodina şi pe care a şi administrat-o până să devină primar.  In cursul zilei de astăzi, atât prefectul Florin Sinescu, cât şi primarul Vasile Viorel Melen vor fi prezentaţi în faţa judecătorilor Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. (Neculai ROsCA)

Vezi si

Testări gratuite pentru diagnosticarea precoce a cancerului mamar, între 12 și 16 decembrie, în județul Suceava

Echipa medicală a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi va efectua, în luna decembrie, mamografii …

4 comments

  1. Ati trait bine.de acuma foame in brodina.”INVATATI”

  2. Daca doresc procurorii DNA pot merge la Romsilva Suceava sa se intereseze cine participa la toate licitatiile pentru SC Forestbrod SRL. Presiunile la care erau supusi restul de participanti prin amenintari verbale si nu numai se pot afla foarte usor. Cum castigai tu o licitatie si trebuia sa duci lemnul din padure cum primarul Melin trimitea cantarul. Cum a improprietarit el ilegal diferite persoane ca mai apoi sa cumpere el padurea ? Daca ne uitam la cifra de afaceri cumulat cu dividentele ridicate si la averea dumnealui ne punem cu siguranta mari semne de intrebare. Sper ca toti cei care stiu multe despre acest personaj sinistru sa vorbeasca, frica nefiind un atribut al normalitatii.

  3. Sa terminat dinastia Imparatului de Brodina si a primei doamne Ana. Cum zice si cantecul “nu plange Ana… Melen nu se mai intoarce”

  4. acelasi lucru se intampla si la vicovu de jos, toate lucrarile sunt facute de firma primarului, Vicov construct ,si din ce a facut nu functioneaza nimic ,o gramada de bani sifonati.oare cat o sa l mai tina FLUTUR