Primarul Cernăuțiului vorbește despre relansarea cursei aeriene Cernăuți – Suceava

reportersite
18 ianuarie 2021, 5:30

Noul primar al orașului Cernăuți, Roman Kliciuk, a spus că este posibilă reluarea traficului aerian de la Cernăuți către capitala Ucrainei, orașul Kiev și că, de asemenea, în ceea ce privește negocierile cu o companie românească în vederea relansării cursei aeriene Cernăuți – Suceava.

Roman Kliciuc – Foto molbuk.ua

În media cernăuțeană de limbă română – agenția BucPress și publicația „Libertatea cuvântului” – s-a precizat că Roman Kliciuc ar fi afirmat că „în principiu, în etapa actuală aeroportul poate primi doar avioane mici, dar cu siguranță putem relua traficul aerian de la Cernăuți spre Kiev și în prezent negociem cu o companie românească, deoarece planificăm să relansăm zborurile dinspre Cernăuți către Suceava”. Conducerea aeroportului sucevean a precizat că nu are însă cunoștință despre un demers anume în acest sens.

Pentru ca Aeroportul cernăuțean „Leonid Kadeniuk” (numele aeroportului fiind dat de primul astronaut al Ucrainei după declararea independenței de stat, originar dintr-o comună a regiunii Cernăuți și decedat cu câțiva ani în urmă la Kiev) să poată primi zboruri internaționale urmează să fie reconstruită pista de decolare – aterizare.

În aceste scopuri sunt necesare fonduri considerabile, care până în prezent nu au fost alocate, anunță primarul Cernăuțiului Roman Kliciuc, citat de publicația românească cernăuțeană Libertatea Cuvântului și de agenția media cernăuțeană BucPress, de asemenea, de limbă română.

„Depunem eforturi pentru ca aceste fonduri să fie alocate. Sunt sume foarte mari. Aproximativ 550 de milioane de grivne sunt necesare pentru reconstrucția pistei”, a spus primarul Roman Kliciuk, conform surselor citate. Asta ar însemna aproximativ 78 de milioane de lei sau circa 16 milioane de euro. Pista aeroportului cernăuțean are circa 2.200 m lungime și este din asfalt, spre deosebire de cea a aeroportului sucevean care, în urma proiectului european de modernizare, a fost extinsă de la 1.800 de metri la peste 2.400 de metri lungime și de la 30 metri lățime la 45 metri. La Suceava, anterior proiectului de modernizare finanțat cu fonduri europene, suprafața pistei era rigidă, betonată. (D.P.)