Saturday , December 3 2022

Primarul Botezatu şi avocatul Andronic, trimişi în judecată în dosarul fraudei cu fonduri europene de la Udeşti

Primarul Săvel Botezatu, avocatul sucevean Dorin Andronic şi casiera primăriei din Udeşti, Marilena Borza, vor fi judecaţi pentru fals în declaraţii în vederea obţinerii de fonduri europene, distrugere de probe ori instigare la această infracţiune, abuz în serviciu, iar avocatul Andronic va fi judecat pentru complicitate la abuz în serviciu. Prejudiciul total  – 1,026 milioane la APIA plus 45 mii lei la Consiliul Local Udeşti. Procurorii anticorupţie au decis instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile ce aparţin lui Săvel Botezatu până la concurenţa sumei de 607.406  lei şi asupra bunurilor mobile ce aparţin Marilenei Borza, până la concurenţa sumei de 418.782 lei. Avocatul Andronic este acuzat că a primit necuvenit  44.940 lei de la Primăria Udeşti

savel la audier [800x600]
Primarul Savel Botezatu si casiera Marilena Borza

Primarul comunei Udeşti, Săvel Viorel Botezatu, Marilena Borza, casieră a primăriei Udeşti dar şi avocatul sucevean Dorin Andronic, au fost trimişi ieri în judecată de procurorii anticorupţie suceveni. Conform unui comunicat de presă transmis de DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Săvel Viorel Botezatu, primar al Comunei Udeşti şi reprezentant al consiliului local Udeşti, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (două infracţiuni); tentativă la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, în formă continuată (trei infracţiuni); instigare la influenţarea declaraţiilor (două infracţiuni) şi instigare la sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri. Aături de acesta a mai fost trimisă în judecată şi Marilena Borza, casier la Primăria Udeşti şi preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor Animalelor şi Utilizatorilor de Păşuni – O.A.D.I.C.I. Udeşti, la data faptelor, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de: folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; tentativă la comiterea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene; influenţarea declaraţiilor şi  sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri.

dorin andronic [800x600]
Avocatul Dorin Andronic

Un al treilea inculpat în dosar, oarecum neaşteptat, este avocatul Dorin Andronic, avocat în cadrul Baroului Suceava, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Documente oficiale, falsificate de primarul Săvel Botezatu, pentru obţinerea de subvenţii europene
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, cu ocazia campaniei agricole din anul 2010, Săvel Viorel Botezatu, în numele Consiliului Local Udeşti, a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Suceava, mai multe documente oficiale falsificate, cu scopul de a obţine ilegal subvenţii de la bugetul Uniunii Europene, în cuantum de 235.726,56 lei. În baza acestor acte, Săvel Viorel Botezatu a încercat să dovedească îndeplinirea condiţiei de eligibilitate privind întrebuinţarea imaşului comunal în scopuri agricole productive, însă APIA Suceava a respins plata subvenţiei, întrucât “fermierul” Consiliul Local Udeşti nu a respectat condiţiile de eligibilitate.
Pentru campaniile agricole din anii 2011 şi 2012, Săvel Viorel Botezatu, în numele Consiliului Local Udeşti, a depus iarăşi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava, mai multe documente oficiale falsificate, cu scopul de a obţine ilegal subvenţii de la bugetul Uniunii Europene. În baza acestor acte, “inculpatul Botezatu Savel Viorel, a obţinut ilegal, în numele Consiliului Local Udeşti, subvenţii în valoare de 607.406,96 lei din bugetul administrat de Uniunea Europeană – Fondul European pentru Garantare în Agricultură (F.E.G.A.)”, conform comunicatului de presă al DNA.
Acelaşi document arată că în perioada 2010 – 2012, pentru a putea accesa fondurile respective nerambursabile, Săvel Viorel Botezatu, în calitate de primar al comunei Udeşti, a semnat documente oficiale emise de Primăria Udeşti, confirmând conţinutul nereal al actelor, prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului.
Documente oficiale, falsificate de Marinela Borza, pentru obţinerea de fonduri europene
În campania din anul 2013, Săvel Botezatu, a sprijinit-o pe Marilena Borza să obţină nejustificat, prin depunerea de documente fictive, în numele Asociaţiei Crescătorilor Animalelor şi Utilizatorilor de Păşuni O.A.D.I.C.I. Udeşti, de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava, suma de 418.782,62 lei, provenită din fondurile Uniunii Europene.
Această sumă de bani, a ajuns ulterior, sub formă de redevenţă şi impozit pe teren, în contul Primăriei Udeşti, al cărui ordonator de credite era primarul Săvel Viorel Botezatu.
În cazul campaniei din anul 2014, Marilena Borza a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava mai multe documente fictive, pentru a obţine în mod ilegal subvenţii de la bugetul Uniunii Europene, însă A.P.I.A. Suceava a respins plata subvenţiei pentru această campanie.
În luna noiembrie 2014, tot Marilena Borza i-a determinat pe fermierii din comuna Udeşti să semneze “Declaraţia – Anexa nr. 4”, prin care era împuternicită să depună cererea de subvenţie în numele asociaţiei iar, membrii acesteia îşi asumau responsabilitatea cerinţelor ce condiţionau acordarea subvenţiei.
Ulterior, aceeaşi inculpată, la instigarea inculpatului Botezatu Savel Viorel, a depus acest document la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Suceava, cu scopul de a înlocui acelaşi act, depus în luna mai 2014 şi care conţinea numai semnături fictive.
Mai mult, inculpatul Botezatu Savel Viorel a instigat pe inculpata Borza Marinela, să nu declare adevărul în faţa organelor de urmărire penală şi totodată ca aceasta din urmă, prin ameninţare, să influenţeze depoziţiile unor martori, cu ocazia controlului efectuat de inspectorii A.P.I.A. Suceava. Prin aceasta, inculpatul a urmărit ca prin actele de control ce urmau a fi întocmite de A.P.I.A. Suceava, să nu se constate neîndeplinirea condiţiilor de eligibilitate a dosarului de subvenţie al asociaţiei respective, să nu fie stabilite creanţe de recuperat şi implicit existenţa unor fapte de natură penală.
“Sinecură” juridică încasată de avocatul Dorin Andronic din banii contribuabililor din Udeşti de peste 44.000 de lei
În perioada iulie 2011 – aprilie 2014, Săvel Viorel Botezatu, în calitate de primar al comunei Udeşti şi ordonator de credite, a încheiat 10 contracte de asistenţă juridică cu Cabinetul de Avocatură Andronic Dorin, reprezentat de inculpatul Andronic Dorin, fără a respecta prevederile OUG nr. 34/2006. În baza acestor contracte, inculpatul Săvel Viorel Botezatu a avizat la plată facturi fiscale emise de Cabinetul de Avocatură Andronic Dorin şi a aprobat şi semnat dispoziţii şi ordine de plată, cu precizarea că pentru patru dintre dispoziţiile de plată nu a au fost la bază contracte de consultanţă juridică încheiate între cele două părţi, cauzând astfel un prejudiciu bugetului local al comunei Udeşti, în valoare totală de 44.940 lei, cu consecinţa obţinerii unui folos necuvenit pentru inculpatul Andronic Dorin.
Prejudiciul total calculat în dosar – 1,026 milioane la APIA plus 45 mii lei la Consiliul Local Udeşti
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) s-a constituit parte civilă în dosarul penal cu suma totală de 1.026.189, 58 lei, sumă la care se adaugă dobânzile si penalităţile, calculate de la data efectuării fiecărei plăţi către fermierii – beneficiari: Consiliul Local Udeşti şi A.C.A.U.P. O.A.D.I.C.I. Udeşti până la data achitării efective a debitului.
Primăria Udeşti s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 44.940 lei reprezentând prejudiciul cauzat de cei doi inculpaţi Botezatu Savel Viorel şi Andronic Dorin.
În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ce aparţin inculpatului Botezatu Savel Viorel, până la concurenţa sumei de 607.406,96 lei şi asupra bunurilor mobile şi imobile, ce aparţin inculpatei Borza Marinela, până la concurenţa sumei de 418.782,62 lei.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Suceava cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Foresta încheie anul cu o deplasare dificilă la Bacău

  “Galben-verzii” joacă pe terenul celei de-a doua clasate sâmbătă, de la ora 14.00 Foresta …