Saturday , April 20 2024

Primarul Aurel Olărean, păstrat în arest de Curtea Supremă

olarean dna [800x600]

Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins contestaţia făcută de primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, menţinându-l în continuare după gratii. Acesta a fost reţinut la mijlocul lunii septembrie 2014, în dosarul în care sunt cercetaţi judecătorii Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea, de la Judecătoria Rădăuţi, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc

 
Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis păstrarea după gratii a primarului municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean. Acesta a fost reţinut la mijlocul lunii septembrie 2014, în dosarul în care sunt cercetaţi judecătorii Bogdan Bărbuţă şi Daniela Prandea, de la Judecătoria Rădăuţi, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc. Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că Aurel Olărean a fost reţinut pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şantaj şi complicitate la şantaj. Ulterior, el a fost prezentat în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti care a dispus arestarea sa.
Potrivit procurorilor DNA, în luna august 2010, primarul Aurel Olărean, în mod nelegal, a dat dispoziţie secretarului Primăriei să semneze un contract de asistenţă juridică, în baza căruia avocata Marinela Prodan trebuia să primească de la Primăria Rădăuţi suma de 65.000 de euro, din care 15.000 de euro onorariu de succes şi 50.000 de euro onorariu fix, fără ca pentru atribuirea contractului să se fi rganizat procedura de licitaţie.
La sfârşitul lunii august a acestui an, Aurel Olărean l-a ameninţat în mai multe rânduri pe consilierul local din partea UNPR – Traian Andronachi că, în situaţia în care, în şedinţa Consiliului Local al municipiului Rădăuţi, nu va vota favorabil proiectul de hotărâre prin care era modificat în sensul dorit de edil onorariul avocatei şi nu se va înscrie, în baza prevederilor OUG 55/2014 privind migraţia aleşilor locali, în PDL, partidul din care primarul face parte, va dispune ca soţia acestuia să fie revocată din funcţia de conducere pe care o deţinea la Biblioteca aflată în subordinea Primăriei, ceea ce implica şi diminuarea drepturilor salariale.
Prin demersurile făcute în sensul aprobării, de către Consiliul Local, a majorării onorariului avocatei, Olărean urmărea să scape de urmărirea penală în acest dosar, susţin procurorii.
În ce priveşte acuzaţia de complicitate la şantaj, procurorii au arătat că în perioada 27 ianuarie 2011 – 3 aprilie 2014, primarul Aurel Olărean, împreună cu judecătorii Daniela Mariana Prandea şi Bogdan Ilarion Costică Bărbuţă, de la Judecătoria Rădăuţi, şi cu procurorul şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, Dumitru Dîmbu, l-ar fi sprijinit pe omul de afaceri Constantin Gavril Babiuc să exercite presiuni pentru a-l face pe afaceristul rădăuţean Arcadie Plămadă să renunţe la dreptul de proprietate asupra unei părţi din Biblioteca Muncipală Rădăuţi, în favoarea unei alte persoane aflate în anturajul lui Costel Babiuc
În acest caz, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pronunţată la 17 iunie 2008, s-a admis acţiunea de revendicare prin care Primăria Rădăuţi a fost obligată să predea acel imobil persoanei apreciate de instanţă ca fiind proprietarul real, respectiv lui Arcadie Plămadă.
Judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc au fost arestaţi preventiv în data de 23 iunie 2014, iar judecătoarea Daniela Prandea a fost pusă sub control judiciar de procurorii DNA.
Procurorii DNA arată, în refe-ratul cu propunere de arestare preventivă a primarului din Rădăuţi, Aurel Olărean (PDL), că edilul a încercat să determine mai multe persoane să altereze probe, precizând că privarea sa de libertate va înlătura o stare de pericol.
„Având în vedere că toate infracţiunile care fac obiectul cauzei sunt infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de cinci ani sau mai mare, având în vedere că (…) inculpatul a încercat să determine mai multe persoane să altereze mijloace materiale de probă, pe baza evaluării gravităţii acestor infracţiuni, a modului şi circumstanţelor de comitere a acestora, precum şi a împrejurărilor privitoare la persoana inculpatului, se constată că privarea de libertate a acestuia este necesară pentru a înlătura o stare de pericol creată pentru ordinea publică prin acti-vitatea infracţională care face obiectul cauzei”, explică procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în referatul cu propunere de arestare preventivă a primarului municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean.
Mai mult, anchetatorii susţin că Olărean „a dat dovadă de apetenţă infracţională, persistând în săvârşirea unor infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie”, chiar şi după ce a fost audiat în cadrul unui proces penal aflat în curs de soluţionare şi i s-a adus la cunoştinţă faptul că este suspect. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …