Saturday , October 1 2022

Primarul, asistentul personal, inspectorul social şi medicul de familie, cercetaţi penal în cazul fetei subnutrite de la Moldoviţa

fata subnutrita

Plângerile penale formulate de Prefectură, după evaluarea situaţiei de către o comisie numită prin ordin al prefectului, vizează săvârşirea infracţiunilor de neglijenţă în serviciu, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, rele tratamente aplicate minorului şi sustragere de la tratament medical. Asistentul personal Nicolae Parânjec, căruia i-a fost desfăcut contractul de muncă mai este cercetat într-un dosar în care Poliţia s-a autosesizat, pentru rele tratamente aplicate minorului

 
Primarul comunei Moldoviţa, asistentul personal, inspectorul social din primărie şi medicul de familie al Gabrielei Adina Macoveiciuc, tânăra subnutrită care cântărea 16 kilograme la 19 ani, vor fi cercetaţi penal sub aspectul sâvârşirii infracţiunilor de neglijenţă în serviciu, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, rele tratamente aplicate minorului şi sustragere de la tratament medical în conformitate cu legislaţia privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în urma plângerilor penale formulate de prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu.
Comisia mixtă constituită prin ordin al prefectului a stabilit, în urma verificărilor făcute ca în cazul fetei din Moldoviţa, Inspectoratul Judeţean de Poliţie să facă cercetări şi să stabilească persoanele vinovate pentru infracţiunea de “punere în primejdie a unei persoane în neputinţă de a se îngriji”, cu precizarea că pe parcursul anchetei există posibilitatea extinderii cercetărilor şi cu privire la alte infracţiuni, faţă de persoanele responsabile.
In primă fază, Prefectura Suceava va sesiza organele de cercetare şi urmărire penală în cazul primarului din Moldoviţa, Traian Iliesi, în cazul asistentului personal Nicolae Parâjnec, al inspectorului social din Primăria Moldoviţa Cristinica Axenia Haucă şi în cazul medicului de familie Sorina Rusu. De reţinut că pe numele asistentului personal Nicolae Parâjnec există deja în lucru un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului, deschis de IPJ în urma unei autosesizări. În acest caz s-a dispus şi desfacerea contractului de muncă al asistentului personal al fetei, Nicolae Parâjnec, sancţionarea, prin comisia de disciplină, a inspectorului social din Primăria Moldoviţa Cristinica Axenia Hauca, dar şi reevaluarea fetei de către Comisia de evaluare a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, pentru “identificarea nevoilor individuale ale acesteia şi a condiţiilor de mediu familial şi medico-social optime în vederea recuperării acesteia şi stabilirii unui manager de caz, a unui plan individual de servicii şi a unui program individual de reabilitare şi integrare socială”.
Un lanţ întreg de nereguli constatate de comisia de anchetă
În urma verificărilor dispuse de prefect, comisia a constatat că tânăra, născută în 13 ianuarie 1995, este diagnosticată cu: “Sechele encefalopatie cronică infantilă, hipodezvoltare statico-ponderală, anemie severă, întârziere severă în dezvoltarea funcţiilor psiho-cognitive cu tulburări de relaţionare şi inserţie socială”.
Tânăra s-a aflat în evidenţele medicale încă din primii ani de viaţă, iar din anul 2007 a fost încadrată în gradul I, cu asistent personal, de către Comisia pentru Protecţia Copilului Suceava, iar din ianuarie 2013 a fost evaluată de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, întocmindu-se un program individual de recuperare, reabilitare şi integrare socială, cu recomandarea de a se monitoriza evoluţia bolii din punct de vedere medical şi sprijin familial/comunitar.
“Acest program este formal şi nu conţine recomandări individualizate şi concrete cu privire la tratamentul medical şi recuperarea bolnavei”, se subliniază în raportul comisiei de anchetă.
Totodată, se menţionează că mama fetei se află în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava din anul 1996, cu un diagnostic psihiatric care poate influenţa negativ evoluţia medico-psihosocială a fiicei sale.
Din anul 2007, Primăria Moldoviţa a angajat un asistent personal, iniţial pe una dintre surori, Rodica Parîjnec, şi ulterior pe soţul acesteia, Nicolae Parîjnec, iar comisia de anchetă a constatat că asistentul personal al fetei nu a dus la îndeplinire sarcinile prevăzute în legislaţia privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, motiv pentru care se propune desfacerea contractului de muncă al acestuia.
În raportul comisiei de anchetă se mai arată că nici Comisia de evaluare complexă din subordinea Consiliului Judeţean Suceava şi nici Serviciul de evaluare complexă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava nu au elaborat programul individual de reabilitare şi integrare socială şi că nu există un manager de caz şi un plan individual de servicii, stabilite de Serviciul de evaluare complexă din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, aşa cum prevede legislaţia.
“Nefiind nominalizat un manager de caz şi în lipsa unui plan individual de servicii al persoanei cu handicap, acesta nu a putut fi transmis nici persoanei cu handicap, nici reprezentantului serviciului public de asistenţă socială din Moldoviţa”, se mai precizează în raport.
Totodată, se menţionează că fata se află în evidenţele medicului de familie Sorina Rusu de la vârsta de trei ani, dar aceasta susţine că orice recomandare de analize medicale sau internare a fost refuzată de mamă, fapt care nu se regăseşte în înscrisuri.
“Recomandările medicale s-au rezumat la administrarea de vitamine şi fier pentru a ameliora anemia severă de care copilul a suferit din naştere”, se mai arată în raport.
Nimeni nu au luat nicio măsură
Din documentele medicale existente la medicul de familie reiese că tânăra a fost luată în evidenţă la vârsta de trei ani, a fost consultată periodic în prezenţa aparţinătorilor, ocazie cu care a primit recomandări igienico-dietetice şi terapeutice, este consemnată colaborarea dificilă cu pacienta, a primit recomandari pentru efectuarea de investigaţii de laborator şi examinări de medicii specialişti. De asemenea, fata a fost internată în intervalul 1 octombrie 2000-7 octombrie 2000, în Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Suceava, pentru o “afecţiune intercurentă”. În fişa medicală se găsesc anexate evaluări psihologice şi psihiatrice, au fost consemnate datele medicale ale pacientei în documente medicale trimise anual Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava în vederea evaluării complexe a copilului, dar medicului nu i-a fost transmis niciun plan de recuperare a persoanei, deşi primul certificat de încadrare a copilului în categoria de “handicap grav, cu însoţitor” este emis din anul 2007, iar pacienta nu este în evidenţă cu urgenţe medico-chirurgicale sau boli infecto-contagioase cu risc epidemiologic pentru comunitate care să impună medicului de familie apelarea 112.
Mai mult, comisia a constatat că referentul social Cristinica Axenia Haucă de la Primăria Moldoviţa nu a putut să prezinte niciun înscris din care să rezulte faptul că a vizitat periodic această familie pentru a urmări modul în care tânăra este îngrijită, ceea ce contravine atribuţiilor din fişa postului.
Comisia de anchetă a mai stabilit că primarul comunei, Traian Iliesi, inspectorul social şi asistentul personal nu au informat Direcţia Generală de Asistenţă Sociala şi Protecţia Copilului Suceava în ceea ce priveşte starea medico-psiho-socială a tinerei nici chiar după ce Primăria Moldoviţa a primit din partea Spitalului de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc o adresă în care se menţiona că mama fetei”se află sub monitorizarea echipei mobile din cadrul Centrului de Sănătate Mintală”.
“În contextul bolii delirante, nu îşi îngrijeşte corespunzător fiica (este alimentată doar cu lapte, prezintă alopecie carenţială, edentaţie, caşexie, retard mintal uşor, tulburări de relaţionare). Această atitudine din punct de vedere social se încadrează în categoria relelor tratamente prin neglijare fizică şi psihică. Informaţia mai sus menţionată face parte din obligaţiile profesionale ale medicului (de familie, inclusiv psihiatru), în condiţiile în care autorul neglijării este pacient psihiatric, monitorizat de echipa mobilă, în acest sens fiind nevoie de informarea autorităţilor competente de a lua decizii adecvate. Vă subliniem că neglijarea fizică şi afectivă începând din copilărie, constituie premisele unor boli somatice şi psihice grave”, se mai arăta în adresa spitalului, în care se atrăgea atenţia asupra pericolului în care fata s-ar putea afla “în momentele de decompensare psihotică a mamei”.
În acelaşi raport se mai arată că şi asistentele medicale comunitare cunoşteau cazul fetei din anul 2009, de când a fost luată în evidenţă, şi cunoşteau că autoritatea publică locală eliberează anual anchetele sociale necesare completării dosarului depus la Compartimentul de evaluare complexă a copilului din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Sociala şi Protecţia Copilului Suceava, dar “nu au întreprins activităţi şi servicii de sănătate care se acordă în sistem integrat cu serviciile sociale la nivelul comunităţii”.
Comisia de anchetă a mai constatat că din documentele medicale existente la Cabinetul de neuropsihiatrie infantilă al medicului Adriana Istocescu din Suceava reiese că din anul 2010 pacienta s-a prezentat anual în vederea evaluării pentru eliberarea unui certificat medical pentru Compartimentul de evaluare complexa a copilului din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, documentele medicale eliberate care consemneaza diagnosticele pacientei din momentul consultaţiei fiind depuse de aparţinători la dosarul necesar la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, în vederea evaluarii complexe a copilului. Totodată, este menţionat comportamentul recalcitrant al pacientei şi colaborarea dificilă cu aceasta în timpul consultaţiei, iar în registrul de consultaţii este consemnat refuzul tratamentului, investigaţiilor şi internării.
În raport se mai arată că din declaraţiile medicului de familie reiese că fata a avut două internări la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc, dar în baza electronică de date a spitalului din luna decembrie 2002 şi până în prezent nu apare consemnată nicio consultaţie sau internare a fetei.
Comisia de anchetă concluzionează că “deficienţele de comunicare între familie şi furnizorii de servicii medicale şi sociale au determinat evoluţia nefavorabilă a cazului, fetei reducându-i-se şansele de recuperare şi reintegrare socială”, astfel că este necesară o comunicare eficientă între autoritatea publică locală, judeţeană şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava.
In cele câteva săptămâni de spitalizare tânăra a crescut în greutate cu două kilograme
Tânăra de 19 ani, cântărea acum câteva săptămâni doar 16 kilograme, când a fost internată la Spitalul de copii “Sfânta Maria” din Iaşi. Ea a fost hrănită numai cu lapte şi apă cu zahăr de către mama sa, care are schizofrenie. La internarea în clinica ieşeană, Gabriela Macoveiciuc apărea dezvoltată ca un copil de 6-7 ani, exprimându-se ca unul de trei ani, dar cu dinţii distruşi şi nesociabilă.
Medicii ieşeni afirmau că fata are grave carenţe alimentare şi retard psihic cauzat de relaţia nefirească avută cu mama ei, care a menţinut-o cu forţa la stadiul de bebeluş, dar şi de lipsa unei alimentaţii adecvate.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii “Sfânta Maria” din Iaşi, medicul Lucian Cernahovschi, declara că fetei i se administrează tratament perfuzabil, iar alimentele sunt introduse treptat.
“Are câteva săptămâni de când este în spital. Avea o stare alterată, însă acum se simte mai bine. I se administrează tratamentul cu perfuzii, iar alimentele sunt introduse treptat. A fost hrănită de mama ei doar cu lapte şi apă cu zahăr, dar organele nu au fost afectate, organismul a rezistat”, spunea Cernahovschi. Ultimele informaţii venite de la Spitalul “Sfânta Maria” arată că Gabriela se obişnuieşte, încet, încet cu un regim alimentar mai complex, a crescut deja cu mai bine de două kilograme în greutate. Incă nu s-a stabilit ce se va întâmpla în perioada următoare cu fata, după ce va fi externată, urmând să se stabilească dacă va reveni în sânul familiei din satul Demăcuşa, comuna Moldoviţa ori va fi instituţionalizată. (N.R.)

Vezi si

Săptămâna Europeană a Sportului la Grădinița ”Țăndărică” Suceava

Grădinița cu Program Normal ”Țăndărică” Suceava a derulat  în perioada 23-30 septembrie a.c. Săptămâna Europeană …