Monday , May 13 2024

Primarii suceveni nu vor să majoreze taxele şi impozitele, deşi Guvernul le-a dat dezlegare să le mărească oricât

taxe impozite

Motivul principal invocat – contribuabilii nu au bani u unii dintre edilii suceveni apreciază că acestea vor creşte cel mult cu rata inflaţiei. „Poţi mări taxele şi cu 100%, dacă nu le încasezi eşti fiul ploii” conchide primarul Vasile Andriciuc de la Scheia. Guvernul a promis FMI că taxele locale pentru persoane fizice vor fi urcate cât vor primarii, fără nicio limită superioară, cum a fost până acum

Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) că nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate “la latitudinea” autorităţilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumulării de arierate şi înregistrării unui deficit la nivel teritorial.
“Nivelul taxelor pe proprietate pentru persoane fizice poate fi majorat la latitudinea autorităţilor locale”, este asigurarea transmisă de Guvern către FMI. In acest sens există şi un proiect de modificare a Codului Fiscal elaborat la nivelul Guvernului, care stabileşte că impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, această limită-maximă la care primarii sunt obligaţi în prezent să se raporteze urmând să fie eliminată de Guvern pentru proprietarii persoane fizice şi menţinută doar pentru firme.
Primarii din mai multe localităţi ale judeţului Suceava, chestionaţi asupra procentului cu care îşi propun să majoreze taxele şi impozitele locale au declarat, în mare majoritate că nu au în vedere creşteri ale acestora decât cel mult cu rata inflaţiei, motivat de starea materială precară a locuitorilor dar şi a agenţilor economici din comunele şi oraşele judeţului. „Poţi mări taxele şi cu 100%, dacă nu le încasezi eşti fiul ploii” s-a exprimat plastic primarul Vasile Andriciuc de la Scheia.
Primarul Sucevei, Ion Lungu şi-a exprimat deja, acum câteva zile, punctul de vedere, arătând că în municipiul reşedinţă de judeţ taxele şi impozitele nu vor creşte, cu excepţia, doar, a taxei de salubrizare, eforturile de atragere a banilor la buget îndreptându-se către absorbţia fondurilor europene.
Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean a declarat de asemenea că în oraşul pe care îl conduce nu vor creşte în 2014 taxele şi impozitele, fiind luată deja o decizie în acest sens. Excepţie fac taxele de tarabă de la piaţă care au crescut de la un leu la doi lei.
Primarul Ilie Boncheş de la Vatra Dornei a arătat că dornenii sunt deja la limita suportabilităţii în ceea ce priveşte taxele şi impozitele, dar crede că va putea convinge cetăţenii să accepte, pentru realizarea anumitor proiecte concrete, să accepte o majorare a acestora cu maxim 9%, în condiţiile în care municipiul staţiune nu a primit sprijin anul acesta nici de la Consiliul Judeţean şi nici de la guvern. Oricum, procentul cu care vor fi majorate taxele şi impozitele locale va fi stabilit în consiliul local.
Mihăiţă Negură, primarul municipiului Câmpulung Moldovenesc, aflat în top 10 al localităţilor din România din punct de vedere al datoriilor, a declarat că nu se vor majora taxele şi impozitele la Câmpulung pentru simplul motiv că nici populaţia şi nici agenţii economici nu ar suporta o nouă creştere, după cea impusă de guvern anul trecut. „Hotelurile, pensiunile sunt goale, veniturile cetăţenilor sunt foarte mici, unde să mai creştem?” se întreabă primarul Negură.
Primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu spune că nu vor fi majorate taxele şi impozitele decât cel mult cu rata inflaţiei, motivat de faptul că gradul de suportabilitate este la limită atât la persoanele fizice cât şi la persoanele juridice din Siret.
In oraşul Frasin încă nu s-a luat o decizie privind creşterea taxelor şi impozitelor pentru anul care vine. Primarul Marinel Bălan a explicat că, de mărit este uşor, dar trebuie ca acestea să fie şi suportabile. „Lumea este necăjită, veniturile sunt mici, nu prea avem cum să creştem”, a declarat primarul Bălan care a spus că o discuţie pe această temă în Consiliul Local se va desfăşura săptămâna viitoare.
In oraşul Liteni, dacă vor fi făcute majorări la taxe şi impozite, acestea vor creşte cu cel mult rata inflaţiei, urmând să se discute această problemă în consiliul local.
Primarul comunei Dărmăneşti, Dănuţ Chidoveţ, a declarat că în localitatea pe care o conduce nu vor fi majorate taxele şi impozitele în anul care vine, motivul fiind acelaşi – gradul de suportabilitate scăzut al contribuabililor.
La fel şi în comuna Mitocu Dragomirnei, de unde primarul Dănuţ Solcanu a transmis că nu vor creşte nici taxele şi nici impozitele. „Nu ne putem permite să operăm vreo creştere pentru că nu le vom încasa. Doar dacă nu vor obliga, aşa cum au făcut-o anul trecut, vom face majorări, altfel nu”, a spus primarul Solcanu. In comuna Bilca, situaţia este asemănătoare, primarul Zaharia Rusu arătând că deşi nu s-a discutat încă subiectul în Consiliul Local, cel mai probabil nu vor fi majorări decât cel mult cu rata inflaţiei.
La Scheia, primarul Vasile Andriciuc spune că nu se vor mări taxele şi impozitele decât maxim cu rata inflaţiei, fiindcă, aşa cum am avansat deja „poţi să le măreşti şi cu 100%, dacă nu le încasezi, eşti fiul ploii”. Primarul Andriciuc a explicat că la el în comună rata de încasare a taxelor şi impozitelor este una bună – 92% până în luna septembrie. Are însă probleme cu încasarea banilor din amenzi. „Am 18 miliarde de lei vechi de încasat din amenzi. Un singur individ are de plăti 650 de milioane, amenzi cumulate. Dacă vând toată şatra, nu recuperez aceşti bani”, a concluzionat Vasile Andriciuc.
Plafonul maxim, de 20%, până la care pot fi majorate suplimentar impozitele şi taxele locale va fi menţinut doar pentru firme
Deocamdată, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale faţă de nivelurile aprobate de Guvern doar până la 20%, limită-maximă calculată fără discriminare atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice.
Astfel, conform Codului Fiscal actual, autoritatea deliberativă a administraţiei publice locale, la propunerea autorităţii executive, poate stabili anual cote adiţionale la impozitele şi taxele locale, în funcţie de următoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum şi de necesităţile bugetare locale. La acelaşi articol este prevăzut că aceste cote adiţionale nu pot fi mai mari de 20% faţă de nivelurile aprobate prin hotărâre a Guvernului, iar normele metodologice stabilesc că majorarea este aplicată fără discriminare între categoriile de contribuabili.
Guvernul va modifica însă Codul Fiscal şi va introduce o nouă prevedere, prin care acest plafon maxim, de 20%, până la care pot fi majorate suplimentar impozitele şi taxele locale va fi menţinut doar pentru firme.
Executivul arată că în prezent autorităţile deliberative a administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale de până la 20% atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice.
“Având în vedere dificultăţile financiare ale autorităţilor locale şi creşterea autonomiei locale în luarea deciziilor, ca măsură de protecţie a mediului de afaceri, limita maximă a cotelor adiţionale de 20% a fost menţinută numai pentru persoanele juridice”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă de urgenţă.
Aceeaşi prevedere se regăseşte şi în textul proiectului de ordonanţă, conform căruia cota adiţională nu poate fi mai mare de 20% faţă de nivelurile aprobate prin hotărâre a Guvernului decât în cazul persoanelor juridice.
În luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă a fost majorat pentru acest an cu 16,05%, ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani.
Premierul Victor Ponta declara atunci că Guvernul nu face decât să comunice autorităţilor locale rata cumulată a inflaţiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.
Ponta a mai afirmat atunci că nu va publica în Monitorul Oficial hotărârea de guvern privind indexarea taxelor locale până nu se va înţelege foarte clar că nu Guvernul este cel care măreşte aceste taxe şi că actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă acestea doresc.
Hotărârea de guvern pentru indexarea taxelor locale a fost însă publicată în Monitor la sfârşitul anului trecut fără alte prevederi explicative, iar premierul a atenţionat că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale, deoarece primarii care nu majorează taxele nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central.
La începutul anului, Guvernul a adoptat o ordonanţă care permitea autorităţilor locale să menţină doar în 2013 taxele locale la nivelul de anul trecut, dacă oficialii locali nu doresc să le indexeze.
La scurt timp însă, Guvernul a emis o nouă ordonanţă care obligă primăriile cu arierate să majoreze taxele locale, dacă acestea au hotărât deja că nu le vor creşte, iar persoanele fizice care achitaseră deja taxele locale nemajorate erau obligate să achite integral, până la 30 septembrie, diferenţa rezultată din indexare.
Ulterior, într-o scrisoare transmisă Fondului Monetar Internaţional, Guvernul a promis că se va asigura că primăriile cu datorii vor majora taxele locale în raport cu evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani (16%), ca o măsură de a evita acumularea unor noi arierate. (O.S.)

Vezi si

Șofer din Vicov, beat cui de dimineață, prins de radar conducând cu 123 km/h prin localitate și depășind pe linie continuă

Duminică dimineață, în jurul orei 09:41, pe str. Ștefan cel Mare în localitatea Bivolăria – …