Primăria vrea să obțină fonduri europene pentru rețeaua de gaze naturale din cartierul „Europa”

14 decembrie 2019, 8:35

Primăria Suceava vrea să obțină fonduri europene pentru extinderea rețelelor de gaze naturale la mai multe străzi din municipiul reședință de județ. Primarul Ion Lungu a precizat că prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 s-a introdus această posibilitate pentru autoritățile administrației publice locale. Întrucât pentru mai multe zone din Burdujeni-sat și din Cartierul Tinereții (Dealul Mănăstirii) au fost demarate lucrările de extindere a rețelei de gaze naturale cu fonduri de la bugetul local, municipalitatea suceveană are în vedere ca extinderea rețelei de gaze naturale cu finanțare europeană să fie pentru un alt cartier de case pentru tineri și anume cel construit pe Tătărași și numit „Europa”.

„Acum legislația ne permite să extindem noi rețeaua de gaz metan, pentru că în anumite condiții operatorul consideră nerentabilă extinderea rețelei în cartierele de case. Acum am trimis și o cerere pentru a se putea accesa și fonduri europene pe POIM, pentru astfel de lucrări. Ținta noastră este să alimentăm cu gaz cartierul de pe Tătărași”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Fiindcă o problemă importantă care este în curs de rezolvare în municipiul Suceava se referă la extinderea rețelei de gaz metan, primarul Ion Lungu a precizat că se lucrează pentru ca sucevenii ce și-au construit case în cartierul Europa să fie racordați la gaz metan. Edilul a mai precizat că Primăria acceptă toate solicitările venite din partea populației și lucrează cu Transgaz pentru efectuarea studiilor necesare extinderii rețelei de gaz metan.

Reamintim că în cartierul Europa lucrările de apă și canal au fost adjudecată de o firmă din Timișoara – EUSKADI – care se ocupă și de proiectare și de execuție și care „din primăvară, în termen de 60 de zile vor efectua lucrările”. Lucrările sunt finanțate de la bugetul local după ce ani de zile au fost amânate din cauza tergiversării semnării contractului de finanțare prin POIM, contract care abia pe 16 decembrie va fi semnat pentru un număr de 14 localități din județ. Dacă s-ar fi așteptat semnarea contractului de finanțare a lucrărilor re reabilitare și extindere a rețelelor de apă și canalizare prin POIM, lucrările în cartierul Europa la rețelele de apă și canalizare puteau începe abia în 2021. (D.P.)

reportersite