Thursday , March 28 2024

Primăria vrea bani de la Termica, lichidatorii cer de zece ori mai mult de la Primărie

Primăria Suceava s-a înscris la masa credală a firmei intrate în faliment cu 13,3 milioane de lei. 4 milioane de lei reprezintă o garanţie către E.On, din care municipalitatea a achitat 3 milioane de lei, iar diferenţa de peste 9 milioane de lei o reprezintă contravaloarea apei folosite în anii 2012 şi 2013 de SC Termica, pentru care factura a fost plătită de către Primărie. Lichidatorii de la Termica vor de la Primăria Suceava de zece ori mai mult  

termica1 [800x600]

Primarul Ion Lungu  a declarat ieri într-o conferinţă de presă că municipalitatea suceveană va cere Secţiei Civile a Tribunalului Suceava, unde este înregistrat dosarul de faliment al SC Termica SA ca Primăria municipiul reşedinţă de judeţ să fie inclusă în tabelul general al creditorilor firmei intrate în faliment. Datoria SC Termica SA către Primăria municipiului este, conform calculelor făcute de municipalitate de 13,36 milioane de lei. 4 milioane de lei reprezintă garanţia solicitată de către EON Gaz, din care s-a achitat deja 3 milioane de către Primărie, iar diferenţa de peste 9,3 milioane de lei sunt banii plătiţi direct către SC ACET SA, în contul apei folosite de SC Termica SA în sistemul de termoficare – apă caldă şi căldură, în anii 2012 şi 2013. “Până a rămâne definitivă solicitarea noastră în tabelul general al creditorilor mai sunt paşi de făcut. Ar putea urma şi contestaţii din partea «prietenilor» dar eu sper ca în cele din urmă să rămânem cu aceste sume în tabloul final al creanţelor. Dacă vom fi înscrişi la masa credală cu aceste sume vom avea şi noi un cuvânt de spus”, a declarat primarul Lungu.
Lichidatorii de la Termica vor de zece ori mai mulţi bani, dublul bugetului propriu anual  al Sucevei
De partea cealaltă, prin mai multe procese iniţiate de către lichidatorii SC Termica SA, sunt cerute sume de zece ori mai mari. In total 132 de milioane de lei, sumă echivalentă cu încasările în vistieria municipiului Suceava din taxele şi impozite locale pe  aproape doi ani, în condiţiile în care veniturile proprii ale Primăriei au fost în anii trecuţi de maxim 70 de milioane de lei.
Primăria Suceava este chemată să achite suma de 70 de milioane de lei – echivalentul unui buget de încasări anual din taxe şi impozite locale, doar pentru că s-a decis, cu ceva vreme în urmă, reducerea capitalului social al unităţii economice SC Termica SA, cu unic acţionar Consiliul Local al municipiului Suceava. La această sumă s-au adăugat alte 23 de milioane de lei accesorii – majorări şi penalităţi de întârziere în dosarul iniţiat de lichidatorii de la Termica. In total, 93 de milioane de lei, adică peste 20 de milioane de euro. O altă sumă pretinsă de către administratorii judiciari din dosarul de faliment al SC Termica SA este mai mică – doar 11 milioane de lei, în contul impozitului pe clădiri reţinut de primăria municipiului Suceava fără justificare. Este vorba despre sume reţinute din anul 2004, iar o instanţă din Iaşi a dat câştig de cauză firmelor lichidatoare – MGA Insolvency SPRL Suceava şi Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL, dosarul fiind ulterior strămutat la Tribunalul din Botoşani, unde procesul se află pe rol. Dacă soluţia va rămâne definitivă, cele 11 milioane de lei din banii contribuabililor vor trebui să fie viraţi către gestionarii procesului de faliment al SC Termica. In sfârşit, lichidatorii de la Termica mai cer alte 20 de milioane de lei – cam 4,5 milioane de euro pentru acoperirea pierderilor înregistrate de societate pentru prestarea serviciilor de termoficare din anul 2009 şi până la sfârşitul anului 2014.
Din data de 29 iunie a.c., falimentul Termica SA a devenit o certitudine, după ce judecătorul sindic de la Secţia Civilă a Tribunalului Suceava s-a pronunţat în acest sens.
In luna martie a acestui an, Curtea de Apel Iaşi a anulat definitiv planul de reorganizare judiciară a Societăţii comerciale SC Termica SA, cu acţionar unic Consiliul Local Suceava, propus de principalul creditor, Unicom  Holding. Decizia, care echivala încă de atunci cu intrarea în faliment a SC Termica a fost luată de instanţa ieşeană după ce SC ACET SA Suceava, operator unic pentru alimentare cu apă şi canalizare în judeţul nostru a fost exclusă şi din Adunarea generală a creditorilor de la SC Termica în 2013 şi, mai mult, în 2014 nu a mai fost acceptată nici măcar în consiliul creditorilor, deşi avea ca şi cuantum a doua sumă de încasat de la Termica. Pe lista creditorilor SC Termica SA se aflau, în perioada insolvenţei, un număr de 47 de agenţi economici şi unităţi bugetare.
După ce firmele lichidatoare MGA Insolvency SPRL Suceava şi Management Reorganizare Lichidare Iaşi SPRL au preluat procedura insolvenţei la SC Termica SA în vara anului 2013, la deschiderea procedurii insolvenţei, în vara anului 2013, valoarea totală a debitelor SC Termica SA nu erau atât de spectaculoase pe cât sunt pretenţiile actuale ale lichidatorilor. Unicom Holding SA firma care a furnizat cărbune către Termica ar fi trebuit să primească 26 milioane de lei, în care sunt incluse şi penalităţi de întârziere în valoare peste 4,1 milioane de lei. SC ACET SA Suceava a solicitat plata unor facturi totale de 10,7 milioane de lei de la SC Termica SA.  SNTFM CFR Marfă, avea la momentul declanşării procedurii insolvenţei datorii de 2,45 milioane de lei;  EON Energie România, 300 de mii de lei, la care se adăugau alţi zeci de agenţi economici care au prestat servicii pentru Termica SA Suceava şi care nu şi-au încasat banii cuveniţi pentru bunurile livrate ori serviciile prestate.
Alături de aceste datorii din relaţiile contractuale  ale SC Termica, au venit şi cele către bugetul consolidat al statului. La bugetul asigurărilor sociale – contribuţia firmei pentru drepturile de pensie ale angajaţilor, datoria este de 2,76 milioane de lei. La bugetul de stat trebuiau plătite alte 1,64 milioane de lei. Accesoriile – majorări şi penalităţi de întârziere pentru sumele nevirate însumau alte 1,12 milioane de lei.  Per total, la intrarea în insolvenţă, acum doi ani, valoarea totală a acestor debite atingeau 19,5 milioane de lei, la care s-a adăugat  ponderea cea mai mare în lanţul datoriilor – 26,09 milioane de lei vechi către SC Unicom Holding SRL Bucureşti.
Angajaţii de la Termica care vor intra în şomaj, vor primi plăţi compensatorii
Primarul Sucevei Ion Lungu,  a spus că în cursul zilei de marţi a avut la Bucureşti, la Ministerul Muncii şi la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru a se oferi sume de completare a plăţilor compensatorii pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi de la SC Termica SA. “Am stabilit ca împreună cu prefectura şi Consiliul Judeţean să promovăm hotărâri la guvern, pentru a se asigura venituri în completare pentru cei care vor fi trimişi în şomaj. Sper să reuşim acest lucru. 157 dintre angajaţii de acum ai SC Termica vor fi preluaţi de noul operator de termoficare, iar cei aproximativ 90 de salariaţi vor beneficia sper de aceste venituri în completare, când vor fi trimişi în şomaj”, a transmis primarul Lungu. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Comuna Cârlibaba continuă să se dezvolte în cel de-al patrulea mandat al primarului Gabriel Danciu

 Dispensarul Medical este primul dintre cele șase proiecte care urmează să fie finalizate în această …