Primăria Vicovu de Jos a achiziționat  lămpi de iluminat stradal la preț aproape dublu față de cel al pieței

reportersite
8/11/19 ora:9:35am

Deși în magazinele specializate lămpile respective au prețuri de maximum 156 de lei/bucată, Primăria Vicovu de Jos a plătit pentru ele, prin două achiziții directe, 295 lei/bucată. In ambele anunțuri plasate pe site-ul de licitații publice, Primăria Vicovu de Jos a avut grijă să menționeze că plătește această sumă doar pentru lămpi, “fără montaj”. Ulterior, tot prin cumpărare directă, a achiziționat și serviciul de montare a acelor lămpi, la 100 de lei/bucata. La toate cele trei achiziții directe câștigătorul a fost același: firma rădăuțeană SMART ENERGY S.R.L 

Primăria Vicovu de Jos a reușit în această vară modernizarea ilumina­tului public prin achiziționarea și montarea a nu mai puțin de 200 de corpuri de iluminat stradal de tip LED. Luminoasa operațiune pare însă să aibă o componentă destul de întu­necată, dacă ținem cont de costurile pe care le-a presupus această ­mo­dernizare.

Pe 20 decembrie 2018, așa, ca în prag de Crăciun, Primăria Vicovu de Jos achiziționează prin cumpărare directă primele 128 de lămpi de iluminat, la prețul de 295 lei bucata. În mai 2019, Primăria consideră că mai are nevoie de 72 de bucăți corp de iluminat stradal LED 30W și le achiziționează la același preț – 295 lei/bucată. Consultând însă ofertele de pe piață putem constata că valoarea unei lămpi  de acest tip variază între 119,9 lei și maximum 156,9 lei (https://www.iluminat-ieftin.ro/LED/Iluminat-Stradal-LED). Putem vorbi, așadar, de un profit brut de aproximativ 100% pentru vânzătorul acestor corpuri de iluminat, firma rădăuțeană SMART ENERGY S.R.L..

Interesant este că la ambele achiziții, Primăria Vicovu de Jos a menționat în mod clar în anunțul postat pe portalul de licitații publice “fără montaj”. Evident că, după ce a făcut scumpa achiziție, gospodarii de la Primărie și-au dat seama că lămpile respective trebuie și montate. Astfel, la sfârșitul lunii mai 2019, Primăria Vicovu de Jos a achiziționat prin cumpărare  directă și serviciul de montare a celor 200 de corpuri de iluminat peste care era acum stăpână. Prețul – 100 lei/bucata. Câștigătorul – aceeași firmă care a vândut și lămpile,  SC SMART ENERGY S.R.L..

Diferențele uriașe de preț la achiziția lămpilor și mica și scumpa șmecherie de a achiziționa prin contract diferit montarea acestora au făcut o gaură serioasă în bugetul și așa nu foarte mare al comunei Vicovu de Jos. Nici speranța că noile lămpi LED, ce-i drept, ceva mai economicoase, vor acoperi în timp aceste pagube nu poate lăsa în întuneric această ciudată manieră de a cheltui banii publici. (O.S.)

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Ghita 08/11/2019 la ora 12:09 -

    Atentie, Curtea de Conturi…..