Sunday , January 29 2023

Primăria Suceava va solicita, oficial, la CNI bani pentru un nou stadion

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a avut noi discuții la Compania Națională de Investiții despre construirea Sălii Poliva­lente cu 5.000 de locuri din Suceava și despre posibilitatea finanțării unui nou stadion în aceeași zonă. Nu se va mai instala nocturnă pe Areni 

Aprobarea construirii unui stadion nou la Suceava, tot prin Compania Națională de Investiții, este un mai vechi deziderat al municipalității sucevene, cel puțin la fel de vechi precum cel al sălii polivalente și al unui bazin olimpic. De altfel, Primăria Suceava a reușit să obțină cu un deceniu în urmă 12 hectare de teren la ieșirea din Suceava spre Fălticeni iar în Planul de Urbanism Zonal realizat de municipalitate era prefigurat a se face pe suprafața respectivă atât un nou stadion, cât și o sală polivalentă și bazin olimpic.

De-a lungul vremii, situația însă nu a fost din cele mai favorabile pentru Primărie în sensul că nu a identificat sursă de finanțare pentru niciunul din cele trei obiective. În 2016 apar niște semnale cât de cât pozitive cu privire la posibilitatea finanțării sălii polivalente, motiv pentru care a fost realizat un studiu de prefezabilitate, la comanda Primăriei. În tot acest timp, perspectiva unui nou stadion părea tot mai îndepărtată, motiv pentru care s-a încercat – fără succes, inițial, în Consiliul Local să fie promovată o investiție de realizare a unei instalații nocturne la stadionul Areni. Din păcate, în 2017, 2018 și în mare parte 2019 nici măcar perspectiva sălii polivalente nu mai era de actualitate, primarul Ion Lungu dând vina pe ingerințe politice și alocări preferențiale de fonduri la astfel de obiective care ocoleau de fiecare dată Municipiul Suceava.

Abia spre finele lui 2019 se revine, de către conducerea CNI, cu privire la posibilitatea realizării unei săli polivalente iar Primăria Suceava scoate de la naftalină studiul de prefezabilitate, pentru ca CNI să poată organiza o licitație în vederea realizării unui studiu de fezabilitate.

Tot de la naftalină este scos și studiul de fezabilitate al nocturnei de pe stadionul Areni.

CNI reușește să organizeze licitația și să desemneze un câștigător, studiul de fezabilitate fiind finalizat pe la jumătatea anului 2020, cu întârziere pe fondul pandemiei de coronavirus. Urmează periplul aprobărilor în CTE și, ulterior, includerea în lista sinteză (cu denumirea „Construire bază sportivă TIP 1, adiacent străzii Iuliu Hosu (cardinal 1917-1970), municipiul Suceava”) pentru ca apoi să vină demersurile de aprobare a finanțării lucrărilor în bugetul pentru 2021. În urma discuțiilor pe care primarul Ion Lungu a avut-o cu directorul general al Companiei Naționale de Investiții, aceasta a dat asigurări că licitația pentru execuția Sălii Polivalente din municipiul Suceava va fi organizată imediat ce se va aproba Hotărârea de Guvern prin care se finanțează acest obiectiv așa cum a stabilit comisia interministerială.

În schimb, licitația organizată de Primărie pentru montarea unei instalații nocturne în stadionul Areni a fost anulată. Asta după un periplu cu contestații pe la CNSC care a fost câștigat de firma care a contestat rezultatul licitației. Ulterior, primăria reanalizează ofertele și le declară inacceptabile, sens în care anulează licitația. Ion Lungu consideră, cel puțin așa rezultă din ultimele declarații în acest sens, că nici nu se mai impune reluarea licitației pentru instalația nocturnă de pe stadionul Areni. Iar asta pentru că, susține Ion Lungu, după ce va fi aprobată finanțarea sălii polivalente va depune o cerere referitoare la finanțarea unui nou stadion cu 15 mii de locuri. (D.P.)
secretarasite

Vezi si

Peste 120 de polițiști suceveni, cu 45 de mașini, prezenți pe șosele, pentru monitorizarea și fluidizarea traficului. Recomandări pentru șoferi în condiții de iarnă

Peste 120 de polițiști și 45 de autospeciale de poliție se află pe drumurile publice …

No comments

  1. Iar vrajeli de campanie electorala si prafuri in ochii multimii ale cuplului Lumgu/Flutur !!!!
    Culmea este ca si dupa 20 de ani de minciuni parsive mai exista nevinovati care-i cred ……..