Sunday , February 5 2023

Primăria Suceava va iniția demersuri pentru reabilitarea termică a 4.300 de locuințe printr-un program guvernamental

Primarul Ion Lungu a anunțat că lista rămâne deschisă celor care vor dori, ulterior, să se înscrie

102 scări de bloc din cadrul a 23 de asociații de proprietari din Suceava ar putea să fie reabilitate termic în baza unui program guvernamental. Anunțul a fost făcut de primarul Ion Lungu care a precizat că „lista rămâne deschisă”, dar că va face demersurile la nivel central pentru a obține finanțarea pentru lucrările respective. Desigur că mai întâi vor trebui realizate expertize la fiecare bloc pentru a se putea concluziona, ulterior, ce lucrări sunt necesare și a se estima valorile în parte. Ion Lungu nu și-a ascuns dezamăgirea, reiterând că spera să fie circa 10 mii de solicitări, dar a precizat că, totuși, va începe procedurile pentru cele 4.295 de solicitări înregistrate din partea proprietarilor în acest sens de la acele 102 scări de bloc din cadrul a 23 de asociații de proprietari din Suceava. Primarul a explicat că pe baza acestor solicitări vor fi trimise la Ministerul Dezvoltării propuneri de finanțare în vederea includerii lor în programul anual de reabilitare termică a locuințelor. El a aminitit că municipalitatea dorește ca în program să fie cuprinse 10.000 de apartamente. Guvernul asigură 60% din finanțare, Primăria dă 30%, iar asociația de proprietari numai 10%.

Pe la jumătatea lunii februarie, la o ședință cu asociațiile de proprietari, Ion Lungu a tras concluzia că sucevenii continuă să fie dezinteresați de programul guvernamental de reabilitare a locuințelor. Până pe data de 19 februarie, la Primăria Municipiului Suceava au fost depuse 3.731 de solicitări de anvelopare a apartamentelor – doar cu 100 mai multe decât în noiembrie 2018 – iar concluzia lui Ion Lungu a fost că președinții de asociații de proprietari nu s-au implicat suficient și că „problema că oamenii n-au bani este valabilă până la un punct”. „Dacă oamenii nu doresc, nu putem să le impunem cu forța”, a spus Ion Lungu.

În data de 22 august a anului trecut, Ion Lungu anunța în conferința săptămânală de presă că vrea fonduri guvernamentale pentru reabilitarea blocurilor, fiind condiții mai avantajoase decât pe fonduri europene și că Primăria va relua demersurile pentru implementarea unor proiecte de reabilitare a blocurilor, cu fonduri guvernamentale, după ce apar tot mai multe semnale că proiectul cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional Axa 3 va eșua ca urmare a condițiilor extrem de stricte impuse de finanțatori.

Până la jumătatea lui septembrie au fost discuții cu reprezentanții asociațiilor de proprietari pentru a vedea câte solicitări sunt de reabilitare termică a blocurilor pe programul guvernamental. Primarul Ion Lungu a subliniat că a trimis asociațiilor un acord de parteneriat care va fi atașat dosarului ce va fi depus la Ministerul Dezvoltării. „În cazurile sociale speciale – unde sunt situații financiare precare – Primăria poate să scutească respectivele persoane la plata contribuției”, a spus Ion Lungu adăugând că este o ultimă șansă să reabilităm blocurile pentru încă o generație. Vor fi și lucrări de consolidare. La o ședință cu asociațiile de proprietari din luna septembrie, Ion Lungu declara: „Mă voi zbate și vă rog să mă sprijiniți. Eu zic că 10% în loc de 25% (cofinanțarea pe programul european prin Axa 3 din cadrul POR 2014 – 2020 prevedea o cofinanțare de 25% din partea proprietarilor de locuințe) se reduce semnificativ contribuția la fiecare apartament”, a spus Ion Lungu. Asociațiilor de proprietari li s-a transmis un acord de parteneriat (model de hotărâre a adunării generale) despre care Ion Lungu spera că va fi atașat dosarului ce va fi depus la Ministerul Dezvoltării în vederea solicitării de fonduri în maxim 2 – 3 luni, dar și că vor fi în jur de 10 mii de solicitări. Într-o conferință de presă din prima parte a lunii decembrie a anului trecut, Ion Lungu anunța că proprietarii a numai 2.884 de apartamente au fost de acord cu includerea în programul guvernamental de reabilitare iar edilul încă spera ca numărul de apartamente care să fie incluse în program să fie de cel puțin trei ori mai mare. (D.P.)

Vezi si

Programul detaliat al manifestărilor organizate de Primărie la împlinirea a 635 de ani de la atestarea documentară a Sucevei

Primăria municipiului Suceava a anunțat, sâmbătă dimineață, programul detaliat al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea împlinirii …