Tuesday , April 16 2024

Primăria Suceava va interzice centralele de apartament în clădirile nou construite și va descuraja folosirea mașinilor poluante

Montarea de centrale de apartament în blocurile noi care se vor construi în municipiul Suceava nu va mai fi permisă în viitorul apropiat. O informare în acest sens a fost făcută de primarul Ion Lungu în cadrul declarației online de miercuri, 8 decembrie. Conform edilului, alinierea la directivele europene în domeniul poluării va conduce la adoptarea (și) de către administrația locală suceveană a unei măsuri în sensul celor de mai sus. „Chiar dacă stăm cât de cât binișor la poluare avem încă mult de lucru. Ați văzut ce dispute sunt legate de centralele de apartament care poluează, asta este realitatea. Am văzut deja orașe care au trecut la niște strategii, să nu mai permită să se monteze în construcțiile noi centrale de apartament. Vom veni și noi cu această reglementare în Consiliul Local … Sigur, cele care sunt montate astăzi, asta este situația și vom vedea ce se întâmplă cu ele în timp, dar cel puțin pentru clădirile noi să nu mai fie permisă punerea centralelor individuale”, a spus Ion Lungu.

El a adăugat că a observat cum că și la Ministerul Mediului este o abordare în sensul celor enunțate de el. La fel, o altă sursă importantă de poluare este numărul mașinilor din Suceava. „Aici avem aceste strategii. Discutăm de ruta alternativă, apoi transportul ecologic, de încurajarea cetățenilor să folosească transportul public în ideea să iasă cât mai puține mașini pe teren și să reducem gradul de poluare”, a spus Ion Lungu.

Afirmațiile primarului privitor la poluarea produsă de centralele de apartament și la cea generată de numărul mare de autoturisme care utilizează carburanți pentru a se deplasa au fost făcute în condițiile în care Municipiul Suceava se va înscrie într-un proiect de mediu al Uniunii Europene „100 de orașe neutre din punct de vedere al impactului asupra climei până în anul 2030”. „Așa cum se știe municipiul Suceava are intenția de a se înscrie în acest proiect 100 de orașe neutre din punct de vedere al impactului asupra climei până în anul 2030”, a declarat primarul.

Pe de o parte, edilul a recunoscut că „avem de lucrat mult dar nu este simplu să intri în acest proiect, dar eu spun că este corect să accesăm bani din acest proiect să fim un exemplu de bune practici la nivelul a 100 de orașe europene”. Pe de altă parte, tot edilul a precizat că „noi am completat deja primele chestionare referitoare la acest aspect”. Foaia de parcurs este următoarea: în ianuarie este înscrierea, în martie selecția și la mijlocul anului 2022 orașele care vor fi selectate vor semna contractele conform procedurii Uniunii Europene. „Eu sper că și municipiul Suceava să fie selectat în acest proiect foarte important”, a spus Ion Lungu.

Privitor la șansele municipalității sucevene, primarul a adus ca argument faptul că, pe data de 29 noiembrie, un post centralde televiziune a prezentat studii din care rezultă că municipiul Suceava este pe locul trei în ceea ce privește cel mai mic grad de poluare la nivelul României, la nivelul orașelor mari, iar în clasamentul celor mai curate orașe cu cele mai multe spații verzi, Suceava ocupă locul patru. „Sunt două clasamente care ne onorează”, a declarat Ion Lungu. (D.P.)

Vezi si

Societate amendată cu 60.000 lei pentru abandonări de deșeuri reciclabile

Garda de Mediu Suceava a fost sesizată cu privire la abandonarea unei cantități foarte mari …

One comment

  1. Ochi Urechi Creier

    Toaletele publice și mizeria prin oraș , poluare fizica și morală. Centralele termice în raport cu motoarele termice ,…., documentațiva.