Thursday , December 1 2022

Primăria Suceava va contesta la Curtea de Apel decizia CNSC de reluare a licitaţiei de salubrizare stradală

doroftei ovidiu

Cele trei oferte depuse de Rosal, Romprest Service şi asocierea firmelor sucevene Diasil şi Florconstruct cu cea clujeană Brantner au fost declarate necorespunzătoare, după ce ofertanţii s-au contestat între ei

Conducerea Primăriei municipiului Suceava are în vedere să facă o acţiune în instanţă împotriva deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare al Contestaţiilor (CNSC) în baza căreia va trebui reluată procedura de atribuire a contractului de salubrizare stradală pe o perioadă de opt ani. Cele trei oferte depuse de Rosal, Romprest Service şi asocierea firmelor sucevene Diasil şi Florconstruct cu cea clujeană Brantner au fost declarate necorespunzătoare, după ce ofertanţii s-au contestat între ei. ~n urma analizei CNSC a contestaţiilor depuse, s-a constatat că toate ofertele depuse la licitaţie nu îndeplinesc criteriile legale. Prin urmare, chiar dacă CNSC a considerat că documentaţia întocmită de Primărie pentru licitaţie nu are probleme, totuşi contractul nu poate fi atribuit niciunuia dintre ofertanţi pentru că ofertele depuse aceştia nu ar fi respectat întocmai legea.
“Este firesc ca noi, Primăria, în calitate de autoritate contractantă, să ne apărăm punctul de vedere în instanţă”, a declarat vicerpimarul Ovidiu Doroftei. Potrivit celor stabilite de comisia de analiză a ofertelor la licitaţia de salubrizare stradală, câştigătoare trebuia să fie oferta celor de la Diasil, Florconstruct şi Brantner. Asta pentru că oferta celor de la Rosal a fost descalificată întrucât firma avea datorii la bugetul de stat. Romprest Service avea un punctaj mai mic decât cel rezultat din analiza ofertei celor de la Diasil, Florconstruct şi Brantner.
Rosal, care are contract de salubrizare stradală câştigat iniţial în 2003 şi apoi recâştigat în 2004 la o licitaţie unde termenul era de opt ani, nu s-a împăcat cu situaţia şi a contestat. Supărarea celor de la Rosal era că punctajul pe care oferta lor l-ar fi obţinut era peste cel al ofertei depusă de asocierea firmelor Diasil, Florconstruct şi Brantner, iar dacă nu erau descalificaţi, atunci câştiga un contract sigur pe opt ani. Totodată, Rosal susţine că există o ordonanţă de urgenţă care permite firmelor cu datorii la stat să se prezinte la licitaţii în cazul în care şi statul ar avea o datorie cel puţin la fel de mare către firmele cu restanţe la buget.
Romprest a contestat oferta depusă de Diasil, Florconstruct şi Brantner pe motiv că, de fapt, a fost luată în considerare de comisie o a doua ofertă depusă, lucru nepermis de proceduri. Dacă CNSC ar fi respins contestaţia de la Rosal, dar ar fi admis-o pe cea de la Romprest, atunci aceasta câştiga licitaţia de salubrizare stradală chiar dacă s-a clasat oferta era pe locul al treilea. Intuind acest pericol, asocierea firmelor Diasil, Florconstruct şi Brantner a depus la CNSC o contestaţie cu privire la Romprest, arătând că această ofertă trebuia descalificată pentru că nu respecta nişte plafoane legale de tarifare.
Lovitura de teatru a venit atunci când CNSC a dat, măcar parţial, dreptate tuturor contestatorilor, lovindu-i în acelaşi timp pe aceştia şi arătând că niciunul nu a respectat legea aşa cum trebuie. Totuşi, demersul celor de la CNSC care în motivarea scrisă folosesc expresii de genul „Sic!” denotă un grad prea mare de aronganţă pentru o autoritate publică, fie ea şi centrală.
Primăria Suceava şi, până la urmă, sucevenii au avut cel mai mult de pierdut de pe urma deciziei prin care ar fi trebuit reluată procedura de licitaţie pentru salurbizarea stradală. “Vom vedea cum se va pronunţa Curtea de Apel Suceava. Există această practică legală şi multe autorităţi contractante fac acest lucru. Cred că undeva în septembrie va fi soluţionată şi contestaţia noastră. Reluarea procedurii ar fi durat chiar şi un an de zile, judecând după experienţa precedentă”, a declarat viceprimarul Sucevei. El crede că şi celor de la Rosal le convine această situaţie pentru că, odată ce lucrează în continuare pe vechiul contract, pot factura lucrări şi servicii chiar dacă plăţile nu sunt nici acum la zi. “Mie, ca autoritate contractantă, nu îmi convine însă această situaţie pentru că scopul era să avem un contract nou. Cea mai mare problemă este că se va ajunge în prag de iarnă şi cred că ne aducem aminte cu toţii cât de ineficiente au fost serviciile de deszăpezire şi cum prin cartiere a fost, la un moment dat, un dezastru total. Nu mă interesează cine va câştiga, dar mă interesează să am un contract corect, cât mai rapid”, a declarat Ovidiu Doroftei. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Ioan Stan, de 1 Decembrie: Faptele noastre bune, realizările noastre, sunt cel mai înalt omagiu pe care îl putem aduce țării

Senatorul Ioan Stan, liderul PSD Suceava, a transmis un mesaj în care arată că încărcătura …