Friday , December 9 2022

Primăria Suceava vrea să acceseze un credit de 30 de milioane de lei  pentru 15 proiecte importante din oraș

Conform primarului Ion Lungu, cele mai mari sume vor fi alocate pentru continuarea lucrărilor la Ruta alternativă Suceava – Botoșani, pentru modernizarea Pieței George Enescu, pentru introducerea canalizării pe mai multe străzi, pentru încălzirea Bazarului, precum și pentru alimentarea cu energie a Autobazei pentru autobuze electrice. Gradul de îndatorare al municipiului Suceava este de 14%, iar după accesarea acestui credit, cifra va crește la apro­ximativ 17-18% 

 

În conferința de presă de miercuri 4 august 2021, primarul Ion Lungu a anunțat că Primăria Suceava intenționează să acceseze un credit de 30 de milioane de lei, în condițiile în care săptămâna trecută a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care autoritățile locale se pot împrumta de la Trezorerie  cu dobânzi  de maximum 1,5%.

Ion Lungu a precizat că această sumă este destinată pentru realizarea sau continuarea lucrărilor la 15 obiective de investiții de pe teritoriul municipiului Suceava.

Astfel, cele mai mari sume sunt pentru Ruta alternativă Suceava – Botoșani, unde vor fi alocate 8 milioane de lei, pentru modernizarea Ștandului de la Ițcani vor fi împrumutate 8 milioane de lei, iar pentru continuarea lucrărilor la Piața George Enescu și la parcarea de acolo se vor aloca 5 milioane de lei. De asemenea, acest împrumut va fi utilizat pentru rețeaua de canalizare și apă menajeră pe mai multe străzi (Dobrilă Eugen, Molidului și Făgetului) – 1,6 milioane lei, încălzirea Bazarului – 1,5 milioane lei, alimentarea cu energie electrică a Autobazei pentru autobuzele electrice, etapa a II-a, – un milion de lei (primarul Ion Lungu a precizat că la această autobază trebuie realizată o a doua sursă de alimentare cu energie, pentru situațiile în care pot apărea avarii), modernizarea străzii Lipoveni – un milion de lei, alimentarea cu gaz metan în Burdujeni sat – 800.000 lei, amenajarea serei floricole – 600.000 lei, alimentarea cu energie electrică în zona Tătărași – 500.000 lei, drumuri-alei în Cartierul Europa – 400.000 lei, modernizare strada Crângului – 400.000 lei, modernizarea străzii Ștefan Luchian – 400.000 lei, modernizare extensie Aleea Jupiter – 400.000 lei, modernizare strada Emil Cioran – 400.000 lei.

Primarul Ion Lungu a reamintit faptul că gradul de îndatorare al municipiului Suceava este de 14%, considerând că după accesarea acestui credit această cifră va crește la aproximativ 17-18%.

În acest moment, Primăria Sucevei are în derulare investiții de peste 50 de milioane de euro, primarul arătând că acest împrumut este necesar pentru continuarea investițiilor necesare dezvoltării orașului.  Dând exemplul unor credite mult mai mari accesate în ultima perioadă de alte orașe din țară, primarul Lungu a conchis: ”Nu se poate face dezvoltare fără creditare”.

Reamintim că Guvernul a adoptat în 28 iulie o Hotărâre prin care reglementează posibilitatea accesării de către unităţile administrativ-teritoriale de împrumuturi de la Trezoreria statului.
La finalul şedinţei Executivului de săptămâna trecută, premierul Florin Cîţu preciza că este vorba de 630 de milioane de lei.
„Ordonanţa reglementează posibilitatea accesării de împrumuturi la dobânzi de 1% până la 1,5%, în funcţie de perioada de rambursare, contractată de până la 3 ani şi, respectiv, de până la 5 ani. Este o ordonanţă aşteptată de multe dintre UAT-urile din România”, explica premierul. (O.S.)

 

 

Vezi si

Bărbat găsit mort într-o casă cuprinsă de flăcări, la Voievodeasa

Vineri dimineață a izbucnit un incendiu la o casă de locuit din satul Voievodeasa, comuna …