Thursday , April 25 2024

Primăria Suceava, centru de comandă al investițiilor pregătite de Ion Lungu pentru anii viitori

25 de milioane de lei pentru Sala Polivalentă u 5 milioane de euro pentru Curtea Domnească u 75% fonduri gratuite pentru reabilitarea termică a blocurilor din municipiul Suceava. Gaz metan în Burdujeni Sat. Pod nou peste râul Suceava. Suceava, pol cultural. “Sunt șanse reale ca până la sfârșitul anului să încheiem contractul și chiar să vină cele 40 de autobuze electrice multașteptate  la Suceava” . “Avem un proiect comun de parc economic cu partenerii noștri din Botoșani, vârful de lance fiind Universitatea “Stefan cel Mare” . “Se lucrează acum în cadrul programului de reparații pe foarte multe străzi din toate cartierele Sucevei, cu formații de lucru în Obcine, Zamca, Burdujeni, care vor sta toată vara în aceste cartiere, să facem reparații capitale sau reparații curente acolo unde este cazul”.“Se efectuează acum lucrări de sezon, legate în principal de reabilitări de străzi și trotuare. Lucrăm astăzi în circa 18 puncte, în tot orașul”. “La echipa de fotbal am asigurat un buget de performanță. Dacă retrogradăm, alți bani nu mai văd” . Citiți un interviu cu Ion Lungu, primarul municipiului Suceava

 primar interviu


– V-ați luat concediu pentru campania electorală?
– La Primăria municipiului Suceava se lucrează și în această perioadă de campanie electorală. Chiar dacă eu particip la acțiunile specifice campaniei electorale, acest lucru se petrece de regulă după ora 16.00. Mă lupt zi de zi cu problemele sucevenilor, care nu sunt puține și nu sunt ușoare. Poftim o listă scurtă: suntem în faza de punere în aplicare a bugetului aprobat pentru anul 2016. Zi de zi sunt licitații, zi de zi apar noi informații referitoare la derularea bugetului pe acest an. Cea mai recentă situație vizează achiziționarea unui număr de 15 mașini electrice la Suceava, 11 autoturisme electrice, 2 furgonete electrice și două autoutilitare electrice – o automăturătoare și o autocisternă electrică, la Direcția domeniului public. Această licitație a avut loc luni, în această săptămână. Avem un ofertant, oferta este eligibilă și sperăm ca în perioada cea mai scurtă să putem derula efectiv acest contract, să vină primele mașini electrice la Suceava.
Avem în paralel licitația pe SEAP pentru realizarea celor 28 de puncte de încărcare în municipiul Suceava, achiziționarea de zece biciclete electrice, amenajarea de locuri de parcare pentru aceste mașini electrice. Suntem într-o etapă de modernizare a transportului în municipiul Suceava. Marți a avut loc o etapă a licitație pentru achiziționarea a cinci autobuze mici, a fost depusă o ofertă, apreciată ca eligibilă și ne dorim ca în perioada cea mai scurtă să aducem și aceste cinci noi autobuze. De luni, în această săptămână, au fost instalate 11 stații de autobuz noi, în principalele stații din cartierele municipiului Suceava. In fiecare dintre acestea va fi afișat programul de derulare a transportului public local.
A avult loc licitație și pentru proiectul de dezvoltare al transportului public în municipiul Suceava, pentru finanțarea achiziției celor 40 de autobuze electrice. A fost desemnat un câștigător, sper să nu fie contestații, fiind vorba despre bani angajați din fonduri elvețiene. Această investiție este deja aprobată la nivelul Agenției Regionale Nord-Est, în strategia de sinteză a Guvernului României cu Uniunea Europeană – Programul Operațional Regional. Eu cred că sunt șanse reale ca până la sfârșitul anului să încheiem contractul și chiar să vină autobuzele electrice multașteptate  la Suceava.
Nu putem să trecem cu vederea ceea ce se întâmplă la zona de agrement Tătărași, unde lucrăm la decolmatarea iazurilor. Primul iaz este deja decolmatat, lucrăm la cel de-al doilea. A avut loc în data de 22 aprilie licitația electronică pentru realizarea acestei investiții. Sunt depuse patru oferte, așteptăm să fie desemnat un câștigător, pentru a putea demara efectiv lucrările în această zonă de agrement.
A mai avut loc o licitație, la jumătatea lunii martie, pentru reabilitarea iluminatului public pe fonduri elvețiene, prin care vor fi înlocuite 3.800 de corpuri de iluminat clasice cu corpuri de tip LED. O altă licitație vizează realizarea de drumuri în zona Tătărași, sunt șase ofertanți pentru realizarea de drumuri și parcări în noul cartier Europa. La fel de importantă este licitația pentru alimentarea cu energie electrică a acestei zone pentru ca în acest an să creionăm conturul la străzi, să tragem curentul electric; apa și canalizarea le avem încă din anii trecuți, cartierul capătă contur, se construiește în continuare și sunt șanse reale să se mute cei care își termină casele în cartierul Europa. Cu asemenea probleme de gestionat, cine, ca om responsabil, își ia concediu de odihnă?
5 milioane de euro pentru Curtea Domnească
– Aveți o soluție pentru repunerea în valoare a statuii voievodului Stefan cel Mare?
– Un proiect la care țin foarte mult este cel referitor la reabilitarea statuii domnitorului Stefan cel Mare. Suntem în faza ultimă de realizare a proiectului tehnic, va urma licitația. Este vorba despre un proiect care vine în sincronizare cu Cetatea de Scaun care a fost reabilitată, proiect inițiat de Primăria municipiului Suceava, dar pus în aplicare de Consiliul Județean pentru că dumnealor au în patrimoniu cetatea, noi avem terenul. La fel de important este terenul pe care îl pregătim pentru Curtea Domnească. Precum se știe, am depus la București printre primii cinci solicitanți o cerere de finanțare pentru reabilitarea patrimoniului cultural și natural. Trebuie să ne înscriem în primele 43 de proiecte depuse la nivel național. Din păcate, noi avem o valoare mai mare la această investiție, în jur de 15 milioane de euro. Deocamdată putem asigura finanțare pentru 5 milioane de euro, dar în baza unor analize deja făcute, am văzut că se poate realiza proiectul, dotările ulterioare urmând să se facă în baza altor proiecte ale Primăriei municipiului Suceava.
Chestionar pentru gaz în Burdujeni Sat: “Noi nu facem ca alții – sucevenii cărora li s-a luat glicemia să afle că au semnat de fapt pentru o candidatură”
 – Ați primit un răspuns favorabil la chestionarul privind introducerea gazului metan în Burdujeni Sat?
– Intr-adevăr, o problemă pe care am gestionat-o în ultima săptămână este cea referitoare la aducțiunea de gaz metan în cartierul Burdujeni Sat. Mă bucură faptul că peste 97% din proprietarii locuințelor chestionați sunt pentru introducerea gazului metan. Mulțumesc cetățenilor din Burdujeni Sat pentru modul prietenesc în care am fost primiți noi, cei de la Primărie, pentru a face această consultare. Am văzut adversarii politici cum ne-au acuzat că facem această consultare în campanie electorală, că este o șmecherie. Noi nu facem șmecherii ca alții. Fac o paranteză – sucevenii cărora li s-a luat glicemia au semnat de fapt pentru o candidatură, noi suntem oameni serioși, am arătat scrisorile și formulare de la E.ON Distribuție Gaz. Până anul trecut în toamnă nu se putea face acest lucru, legislația s-a modificat și suntem în momentul în care trebuie să trimitem aceste solicitări ale cetățenilor din Burdujeni Sat la E.ON Distribuție Gaz, în așa fel încât să se poată dimensiona corect instalațiile pentru ca în final să se realizeze parteneriatul între municipalitate și E.ON Gaz. Este un proiect în care cred și știu că este foarte așteptat de cetățeni.
O altă investiție importantă pentru tinerii suceveni, pentru care am fost luni, la începutul acestei săptămâni, la București, este cea care vizează locuințele ANL. A fost licitată construirea a patru blocuri cu un total de 80 de locuințe ANL, în municipiul Suceava. Am înțeles, în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții guvernamentali, că până la sfârșitul lunii va fi desemnat un câștigător, vestea fiind bună pentru tinerii care doresc să primească o locuință prin intermediul ANL.
Așteptăm vești în continuare la solicitările pe care le-am făcut pentru a obține fonduri vizând reabilitarea în continuare a trei puncte termice și magistrale de transport al agentului termic. Am primit asigurări de la primul ministru și de la viceprim-ministrul Vasile Dâncu că la sfârșitul lunii mai vor veni banii. Am explicat că degeaba ne vor da banii în octombrie sau noiembrie, când nu o să mai putem să-i cheltuim, cum s-a întâmplat în alți ani, când banii au fost pe hârtie, dar a trebuit să-i dăm înapoi. Am înțeles că ar trebui să se întrunească o comisie interministerială, care încă nu s-a întrunit și de aceea mai avem de așteptat.
75% fonduri gratuite pentru reabilitarea termică a blocurilor din municipiul Suceava
– Ce înseamnă reabilitarea termică cu bani europeni, pentru Suceava? 
– Este o șansă unică pentru municipiul Suceava, ce vizează posibilitatea accesării a 10 milioane de euro pentru reabilitarea termică a blocurilor. Eu sunt realist, știu că oamenii nu au bani, dar știu că 75% sunt fonduri gratuite – 60% de la Uniunea Europeană,15% de la Primărie. Oamenii trebuie să vină cu 25%. Acest proiect de reabilitare termică presupune și lucrări la conductele de pe casa scării, de apă sau termoficare. Reabilitarea termică înseamnă și obținerea unui certificat de eficiență energetică. Esența este reducerea consumului de căldură în casă, în loc să consumi două gigacalorii pe lună într-un apartament, consumi doar o gigacalorie, lucru verificat.
Este și perioada aceasta de campanie electorală, dar în măsura în care voi fi primar al municipiului Suceava și după 5 iunie 2016, voi avea discuții cu asociațiile de proprietari și cu cetățenii pentru a-i convinge că totuși 75% sunt bani gratuiți, beneficiază de un serviciu, iar în calitatea lor de proprietari pot consolida aceste clădiri în care locuiesc pentru încă o generație. Ele se deteriorează de la o zi la alta, iar o vorbă din popor spune că fiecare trebuie să bată un cui în gospodăria lui pentru a o ține în picioare. Altcumva vom ajunge într-o situație delicată, în care Primăria nu va putea interveni pentru că blocurile sunt un cumul de proprietăți private, iar noi suntem o instituție publică.
O soluție pentru construirea unui pod nou peste râul Suceava
– Noul pod peste Suceava este un proiect realizabil?
– Suntem pe cale să definitivăm studiul de oportunitate pentru un pod nou peste râul Suceava, în zona Termica, cu ieșire în strada Traian Vuia, prin strada Apeductului. Este acolo un drum de beton ce aparține ADS (Administrația Domeniilor Statului, n.r.), sper să găsim o colaborare cu ei, avem acolo un drum de căruțe ce aparține municipalității, vom face un sens giratoriu  la intersecția străzilor Apeductului și Traian Vuia. Sper să se creeze condițiile pentru accesarea fondurilor necesare construcției noului pod peste râul Suceava, pentru a fluidiza traficul din municipiul reședință de județ.
Locuri de joacă noi și modernizări de străzi în municipiul Suceava
– Problema locurilor de joacă, dar și a reabilitării străzilor și trotuarelor nu a ieșit încă de pe agenda sucevenilor.
– Suntem în această perioadă într-o fază de modernizare a locurilor de joacă. Unul în cartierul Burdujeni, lângă biserica Sfântul Andrei. Un altul pe strada Gavril Tudoraș, în cartierul Obcine. In baza contractului de salubrizare stradală, operatorii sunt obligați să amenajeze gratuit un loc de joacă. Intr-o săptămână va fi gata în zona Zamca, cu ieșire pe strada Grigore Ureche, în curtea Colegiului Național “Mihai Eminescu”, un astfel de loc de joacă. Avem lucrări de sezon, legate în principal de reabilitări de străzi și trotuare. Lucrăm astăzi în circa 18 puncte, în tot orașul. Din păcate, pentru că au fost temperaturi scăzute, nu am reușit să facem toate lucrările pe care ni le-am propus, conform calendarului. Trebuie să avem condiții optime pentru a turna asfaltul, dar menționăm că la reparatul trotuarelor se poate interveni chiar dacă temperaturile sunt mai scăzute. Lucrăm pe strada Zorilor, unde urmează să fie pus stratul de uzură, pe strada Lalelelor, Zamca, Corneliu Coposu, Gavril Tudoraș în cartierul Obcine, în Burdujeni lucrăm pe Jean Bart, iar în centru pe strada Mihai Viteazul, începută de săptămâna trecută. Sunt alte străzi prinse în programul de reparații pe acest an, precum strada Stefan Tomșa, unde s-a turnat beton, fiind o stradă în pantă. Avem, din păcate, probleme legate de condițiile atmosferice. Nu ne putem bate joc de banii noștri. La turnarea asfaltului, la operațiunea de marcaje rutiere trebuie să avem minimum plus 15 grade Celsius. Altcumva ne batem joc de banii noștri. Eu nu lucrez electoral, oamenii mă știu, toți cetățenii doresc ceva, dar condițiile meteo uneori nu permit, chiar dacă buna intenție și posibilitățile există.
Străzile mici, introduse în proiecte de reabilitare
– Sunt mulți suceveni care spun că străzile pe care locuiesc, deși sunt istorice pentru oraș, nu intră în programele mari de reabilitare. Din ce motiv?
– Avem un program de reparații pe foarte multe străzi din toate cartierele Sucevei, cu formații de lucru în Obcine, Zamca, Burdujeni, care vor sta toată vara în aceste cartiere, să facem reparații capitale sau reparații curente acolo unde este cazul. Mai sunt acum, pentru modernizare, la licitație două străzi promise demult sucevenilor, unde s-au făcut anul trecut lucrări de apă și canalizare de mare adâncime și care vor fi reabilitate anul acesta. Este vorba despre străzile Mihail Sadoveanu și Bogdan Vodă. Mai avem o stradă de pământ în zona centrală – strada Zimbrului, pe care o vom reface de asemenea, aceasta nu a fost asfaltată niciodată, însă noi o vom face.
Avem în proiect strada Constantin Moraru din cartierul Ițcani, strada Lev Tolstoi din Burdujeni. Avem de asemenea pregătit un portofoliu de străzi pe fonduri europene pe Axa 4 de reabilitare urbană. Este vorba despre străzi din Burdujeni Sat – precum  Vasile Pârvan, Crângului, Stefan Luchian – sau din Ițcani – străzile Depoului, Stadionului, Micșunelelor, dar și multe alte străzi pe care ne propunem să le asfaltăm prin fonduri europene. Explicația este destul de simplă – nouă ne trebuie cam 220.000 de euro pentru a asfalta o stradă. Noi am atras până acum câte 8-10 milioane de euro pentru cele două exerciții de finanțare a refacerii străzilor. Numai că o mare parte din bani s-au dus către consolidarea pasajelor peste calea ferată de la Ițcani și Burdujeni, repectiv podurile peste râul Suceava de la Ițcani și Burdujeni. Pentru că nu mai avem astfel de lucrări de amploare, vom putea utiliza banii europeni pentru modernizarea unor străzi care nu au fost niciodată asfaltate.
Suceava, pol cultural
– Municipiul Suceava mai poate deveni capitală culturală europeană?
– Suceava a și devenit un pol cultural. La Teatrul recent înființat “Matei Vișniec” a fost angajat un regizor tânăr ca director artistic: Andrei Munteanu; avem o directoare inimoasă, Carmen Veronica Steiciuc. In aceste zile, cum am anunțat deja, se desfășoară concursul pentru ocuparea celor 10 posturi de actor, cu o concurență mare. Am trăit un moment deosebit sâmbătă, când a venit la Suceava maestrul Ion Caramitru, directorul Teatrului Național, care a înmânat premiul UNITER maestrului Matei Vișniec, prezent și el pe scena teatrului care îi poartă numele. Am avut o discuție privind colaborarea între tânăra instituție teatrală din Suceava și Teatrul Național, de față fiind și maestrul Matei Vișniec. Am apreciat faptul că domnia sa este un om foarte exigent, arătând foarte clar că ne dă voie ca teatrul de la Suceava să îi poarte numele doar în măsura în care va face performanță. In acest context, vineri, 20 mai a.c., va avea loc o conferință de presă în care vor fi oferite detalii privind felul în care se va desfășura în luna iulie a acestui an Festivalul internațional al școlilor de teatru pentru tineret UNICA, Primăria Suceava fiind principal finanțator.
Imi doresc din tot sufletul ca Suceava să devină un centru cu rezonanță culturală la nivel european. Avem deja construită infrastructura, cele două clădiri reprezentative – Centrul Tradițiilor Populare, construit cu fonduri europene, și Centrul Cultural Bucovina, care găzduiește trei instituții – Teatrul “Matei Vișniec”, Cinematograful Modern și Fanfara municipiului Suceava.
“La echipa de fotbal am asigurat un buget de performanță. Dacă retrogradăm, alți bani nu mai văd”
– Ce așteptări aveți dinspre sportul sucevean?
– Sunt dezamăgit de ceea ce se întâmplă la echipa de fotbal. Am asigurat un buget de performanță. In măsura în care lucrurile nu merg bine, dacă retrogradăm, alți bani nu mai văd. O spun foarte clar. Singura opțiune este să rămânem în liga a doua, să modernizăm stadionul actual, să punem nocturnă, pentru că dacă echipa va rămâne în liga a doua va juca și după căderea întunericului, inclusiv meciuri, în Cupa României. Ar fi un lucru rușinos pentru noi să mergem să jucăm în altă parte un meci al echipei noastre. Pe de altă parte, eu gândesc pozitiv și am planul deja făcut pentru un stadion nou. Există și o finanțare pe linia credit furnizor, care însă nu este cea mai favorabilă pentru municipiul Suceava. Mai stăm, așteptând o altă soluție de finanțare.
N-am lăsat întâmplător la urmă Sala Polivalentă. In această lună aprobăm caietul de sarcini pentru creditul de 25 de milioane de lei, pentru a trece imediat la partea de licitație pentru realizarea investiției. Imi doresc ca în acest an să batem primul țăruș la Sala Polivalentă.
“Echipa Partidului Național Liberal pentru Primăria Suceava este cea mai bună”
– Ce temeri aveți pentru competiția electorală din 5 iunie?
– Fiindcă suntem în campanie electorală, trebuie arătat că pornim cu o echipă foarte puternică pentru Primăria Suceava. Toate partidele au această intenție de a-și promova candidații care ar fi cei mai buni. Eu spun cu argumente – echipa Partidului Național Liberal pentru Primăria Suceava este cea mai bună. Pe lista de candidați PNL se află primarul în funcție, cei doi viceprimari în funcție și 11 consilieri locali care vin din acest mandat. In ultimii ani s-au întâmplat lucruri bune la Suceava. Am avut bugete ale dezvoltării, am avut o colaborare bună în Consiliul Local. Chiar dacă la un moment dat se conturau mai multe candidaturi, și a mea și a domnului Ioan Bălan, am avut maturitatea în Consiliul Local să nu sacrificăm interesele sucevenilor, am lucrat pentru cetățeni, iar acest lucru poate fi apreciat.
In echipa mea am sprijinul celor doi deputați de Suceava, domnul Ioan Bălan și doamna Sanda Maria Ardeleanu, și nu în ultimul rând pe domnul senator Gheorghe Flutur, care sper să fie din nou președinte al Consiliului Județean. Ar fi păcat să nu fie așa, pentru că primii care ar pierde ar fi sucevenii.
Gheorghe Flutur este o persoană apreciată la Bruxelles, acolo unde se dă ora exactă a banilor
– Cum funcționează relația între liberalii Ion Lungu și Gheorghe Flutur?
– Cu toată sinceritatea, nu trebuie să-i culeg scamele, dar Gheorghe Flutur este o persoană apreciată la nivel național și internațional, la Bruxelles, acolo unde se dă ora exactă a banilor. S-a demonstrat acest lucru la modul pragmatic, că în data de 27 aprilie a.c., la intervențiile dumnealui, s-au alocat 52 milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor la ruta ocolitoare nr. 1 a municipiului Suceava. Urmează să găsim o rută de finanțare și pentru a doua rută ocolitoare. Mă amuz că PSD a inventat o a doua rută ocolitoare ce pleacă din Fălticeni. Vorbim vorbe. Eu am făcut public un proiect din 2010, cu 38 de milioane de euro costuri, pe relația Cumpărătura – Ipotești – Salcea spre Botoșani, ca inel ocolitor pentru municipiul Suceava. Eu îmi doresc să câștigăm alegerile în municipiul reședință de județ și cu domnul Gheorghe Flutur președinte de Consiliu Județean, să continuăm aceste proiecte de dezvoltare ale orașului. Un alt lucru important este cel care provine nu în primul rând din partea tinerilor, ci dinspre părinții lor, care sunt tot mai preocupați de lipsa locurilor de muncă pentru copiii lor ajunși acum la maturitate. Să le fie acordată o șansă de reușită în viață. De aceea avem un proiect comun de parc economic cu partenerii noștri din Botoșani, vârful de lance fiind Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava. Avem o bună colaborare, vrem să intrăm într-un parteneriat, să sprijinim construirea campusului de la Moara, unde Primăria Suceava poate să vină într-o asociere pe zona metropolitană cu utilitățile, punem la dispoziție și spații de cazare pentru studenți. Pentru că Universitatea “Stefan cel Mare”, am mai spus acest lucru, este principala carte de vizită a municipiului Suceava. (Neculai ROSCA)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …

2 comments

  1. Mai lasane in pace cu sala asta de sport. Ai stat 8 ani de zile (AI STAT, ASTA ESTE CUVANTUL) si nu ai facut nimic si acuma teai trezit ca acestui oras numai sala de sport ii mai lipseste. Dute la plopeni si fa agricultura,poate asta o stii mai bine.

  2. Ce” sansa “pe noi cu asa primar aflat in campanie electorala:ce nu a facut ani de zile face intr-o luna…Laude multe,realizari minore…Propun sa tina campania electorala 4 ani si mandatul de primar o luna de zile.
    Domnule primar,va rog sa rezolvati si problema cu Thermonet care de mai bine de doua saptamani ne plimba pe drumuri si ne trimite la primarie sa ne rezolvam problema debransarii de la incalzirea termica centralizata. Primaria ne trimite la ei desi legea e clara.In plus orice cetatean are dreptul -conform legii- sa isi aleaga furnizorul de energie termica etc.
    Va multumim pentru anii in care ati fost primar!