Friday , April 19 2024

Primăria Suceava ar putea face o asociere cu CNAIR pentru realizarea șoselei ocolitoare 2 Salcea-Ipotești-Moara

In baza unei recente ordonanțe de urgență există posibilitatea realizării unor asocieri între autoritățile locale și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru variante ocolitoare – drumuri de legătură, drumuri alternative ca soluții pentru descongestionarea traficului, modernizarea și reabilitarea acestora. Primarul Sucevei, Ion Lungu, a solicitat CNAIR să ia în calcul asocierea cu municipiul Suceava pentru realizarea șoselei ocolitoare nr. 2 a municipiului Suceava și să obțină finanțare și pentru restul de executat din ruta alternativă Suceava-Botoșani. Primăria a transmis ieri  dimineață  CNAIR o scrisoare de intenție ca municipiul Suceava să fie inclus în acest program pentru două proiecte, respectiv varianta ocolitoare 2, DN 2-DJ 208 A-DN 29 de la Cumpă­rătura-Ipotești-Salcea (proiect în valoare de 38 de milioane de euro) și finanțarea lucrărilor rutei alternative Suceava-Botoșani, cu o valoa­re rămasă de executat de 4,6 milioane de euro, Ion Lungu arătând însă că “prioritatea este ruta ocolitoare 2, Ipotești-Salcea”

În baza unei recente ordonanțe de urgență există posibilitatea realizării unor asocieri între autoritățile locale și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru variante ocolitoare, drumuri de legătură, drumuri naționale, autostrăzi, drumuri expres, drumuri alternative ca soluții pentru descongestionarea traficului, modernizarea și reabilitarea acestora. Ordonanța de urgență – inițiată de Ministerul Fondurilor Europene nu a ajuns în Monitorul Oficial – privește măsuri de evitare a dezangajării de fonduri europene și pentru finanțarea proiectelor de infrastructură. În acest sens, primarul Sucevei, Ion Lungu, a solicitat Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – pe fondul unor noi prevederi legislative care introduc o serie de facilități de colaborare între CNAIR și autoritățile locale – să ia în calcul că municipiul Suceava vrea să se asocieze cu CNAIR pentru realizarea șoselei ocolitoare nr. 2 a municipiului Suceava și să obțină finanțare și pentru restul de executat din ruta alternativă Suceava-Botoșani. În actul normativ se menționează că este necesară o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară care să preia lucrările respective și Ion Lungu a explicat că Zona Metropolitană Suceava funcționează ca ADI.

Astfel, miercuri dimineață a transmis CNAIR o scrisoare de intenție ca municipiul Suceava să fie inclus în acest program pentru două proiecte, respectiv varianta ocolitoare 2, DN 2-DJ 208 A-DN 29 de la Cumpărătura-Ipotești-Salcea. Potrivit unor estimări mai vechi, proiectul are o valoare de 38 de milioane de euro. Un  al doilea proiect pentru care Primăria face demersuri la CNAIR în scopul asocierii pentru o finanțare ulterioară a lucrărilor este finanțarea rutei alternative Suceava-Botoșani, cu o valoare rămasă de executat de 4,6 milioane de euro.

Totuși, Ion Lungu a arătat că prioritatea este ruta ocolitoare 2 Ipotești-Salcea. „Ar fi ideal să facem ruta ocolitoare 2 să închidem inelul ocolitor (este impropriu spus închidere fiindcă este necesar și o rută care să asigure devierea traficului spre și dinspre Dorohoi, lucru care probabil va fi făcut într-o altă etapă ca drum de legătură între tronsoanele de drum expres de la Suceava la Siret și de la Suceava la Pașcani – n.r.). Este o oportunitate”, a spus primarul Ion Lungu, adăugând că pentru centura rutieră nr. 2 este o documentație pregătită de firma Consitrans. De menționat că, recent, pe site-ul CNAIR s-au publicat informații cu privire la programul de investiții iar cel puțin din planșele realizate rezultă că ruta ocolitoare 2 Ipotești-Salcea face parte integrantă din drumul rapid Suceava-Dej-Baia Mare (drum expres este doar de la Baia Mare la Dej iar de acolo până la Bistrița – Vatra Dornei și mai departe spre Suceava este, practic, un nou drum care are, cel mai probabil, o singură bandă pe sens). Pentru drumul rapid Baia Mare – Suceava a fost scoasă la licitație realizarea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pe trei loturi – unul pe zona de drum expres mai sus menționată, celelalte două pe parte de drum „TransRegio”, estimându-se că în luna august va fi semnat contractul cu firma câștigătoare. (D.P.)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …