Monday , September 25 2023

Prima fractură publică în USL Suceava s-a produs la Vicovu de Sus

Desfiinţarea Consiliului Local al oraşului Vicovu de Sus a avut loc în condiţiile în care războiul între primarul Gheorghe Schipor (foto) şi viceprimarul Gheorghe Cozorici a atins nişte cote alarmante. Primarul PSD de la Vicovu de Sus suţine că, după trădările de la PNL nu ar mai dori ca la alegerile pentru noul Consiliu Local să meargă alături de liberali 

Desfiinţarea Consiliului Local al oraşului Vicovu de Sus este prima fractură făţişă în interiorul USL Suceava. Declaraţiile uneori belicoase între diveşi lideri din PNL şi PSD ori chiar încercări de a trage preşul unii altora cu susţinerea unor oameni pe diferite funcţii sunt simple glume faţă de ce s-a întâmplat şi unde s-ar putea ajunge în Vicovu de Sus. Războiul dintre primarul social democrat Gheorghe Schipor şi viceprimarul liberal Gheorghe Cozorici a căpătat accente alarmante, cu plângeri de tot felul, acuzaţii de corupţie şi s-a ajuns ca, practic, USL să nu fie un proiect viabil la Vicovu de Sus, deşi la alegerile locale liberalii şi social democraţii au candidat pe listă comună.
Pentru că nu s-a mai găsit defel cale de comunicare în zona, cel puţin teoretic, majorităţii USL, social democraţii au refuzat să mai participe la şedinţele care au fost la Consiliul Local al oraşului Vicovu de Sus. Gestul a fost premeditat, lucru lesne de dedus şi deloc negat, chiar dacă nu confirmat oficial, de cei de la USL. In aceste condiţii, prefectului Florin Sinescu nu i-a mai rămas decât calea de a acţiona în limitele stricte prevăzute de lege şi a de sesiza Tribunalul Suceava, cerând dizolvarea Consiliului Local pentru că nu s-a întrunit în două şedinţe lunare consecutive. Prefectul a confirmat că în cursul zilei de joi, 20 iunie, instanţa a acceptat cererea sa şi că urmează să mai treacă o perioadă de 15 zile pentru declararea recursului. Dacă hotărârea Tribunalului rămâne definitivă şi irevocabilă, atunci va fi trimisă o notificare Guvernului, cu propunerea pentru organizarea alegerilor, data fiind stabilită de Guvern într-un interval de 90 de zile de la trimiterea notificării de către Prefectură. Cel mai probabil, alegerile pentru Consiliul Local al oraşului Vicovu de Sus vor fi organizate în aceeaşi zi cu alte alegeri parţiale din diferite localităţi ale ţării, fiind o practică mai veche în acest sens. „Un calcul precis cu privire la cheltuielile organizării alegerilor pentru Consiliul Local Vicovu de Sus nu poate fi făcute decât la final, dar din estimările pe care le avem, bazate pe date de la alegerile locale din 2012 putem concluziona că ar ajunge în jur de 11 mii de lei, cea mai mare parte fiind destinată plăţii membrilor din cele şapte secţiile de vot, în condiţiile în care se calculează un volum de muncă de trei zile pentru respectivele persoane”, a declarat Florin Sinescu.
Dincolo de aceste probleme organizatorice, în spate deja se ascut cuţitele între principalii actori politici. Miza nu este una şi pentru funcţia de primar, ci doar pentru mandatele de consilier local şi pentru funcţia de viceprimar, pentru perioada cât a mai rămas până la alegerile din 2016. De aceea, primarul PSD Gheorghe Schipor nu îşi face probleme direct, însă miza pentru el este de a avea un viceprimar cu care să poată conlucra. El a spus că înţelegerea la nivel de USL, înaintea alegerilor locale din 2012, a fost ca la Gura Humorului să fie primar şi viceprimar liberal, iar la Vicovu de Sus să fie primar şi viceprimar PSD. Numai că la Vicovu de Sus nu s-a respectat acest pact, el acuzând pe liberali de trădare, implicit pe viceprimar.
Pe de altă parte, liderul judeţean al social democraţilor, Cătălin Nechifor, a dat de înţeles că miza are şi o componentă financiară importantă, în condiţiile în care la Vicovu de Sus urmează să fie alocate fonduri semnificative, iar pentru asta este nevoie de consens în Consiliul Local. „Am încercat orice variantă constructivă, inclusiv prin discuţii cu cei de la PDL”, a spus Cătălin Nechifor, încercând să arunce vina şi în partea democrat liberalilor şi evitând să spună dacă îi va sancţiona sau nu pe consilierii locali social – democraţi din Vicovu de Sus pentru că şi din cauza lor s-a dizolvat deliberativul local. Primarul a evitat, de asemenea, să răspundă pe motiv că „nu vrea să îşi aprindă paie în cap”, iar în ce priveşte o eventuală listă comună la alegerile pentru Consiliul Local, Gheorghe Schipor a spus că nu mai doreşte aşa ceva pentru că la Vicovu de Sus nu s-a respectat din prima zi după alegeri construcţia politică numită USL. De menţionat că, totuşi, şeful său de la judeţ a făcut eforturi vizibile, în conferinţa de presă, de a se abţine de la declaraţii tranşante în această privinţă, deşi nu a fost prea convingător în ce priveşte o listă comună USL la alegerile pentru Consiliul Local al oraşului Vicovu de Sus. (Dan PRICOPE)
 
 

Vezi si

Spitalul Clinic Județean Suceava a găzduit un eveniment multidisciplinar dedicat tratamentului accidentului vascular ischemic acut (STROKE)

Miercuri, 20 septembrie 2023, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava (SCJU) …