Thursday , April 25 2024

Prima creșă construită prin PNRR a fost inaugurată la Fălticeni

Prima creșă „verde” din România a fost inaugurată, marți, 20 decembrie, la Fălticeni, în prezența ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, a președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a senatorilor PSD Ioan Stan și Gheorghiță Mîndruță, a primarului Cătălin Coman, a prefectului Alexandru Moldovan, dar și a constructorului, Simion Tehnoconstruct SRL Botoșani.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat, marți, la Fălticeni, la inaugurarea primei creșe realizate prin programul guvernamental pe care l-a inițiat, că visul a devenit realitate. Este de precizat că înainte de semnarea protocolului de predare-primire, oficialitățile au fost întâmpinate de grupuri de copii care au colindat și urat pe oaspeții plăcut impresionați.

Primul care a luat cuvântul a fost primarul Cătălin Coman care a declarat că este un moment istoric pentru oraș și a subliniat că nu exagerează pentru că este prima dată când o investiție atât de mare se finalizează într-un timp atât de scurt la un nivel calitativ atât de ridicat. „Avem și noi „chinezii” noștri”, a spus Cătălin Coman cu referire la rapiditatea cu care în China se fac unele lucrări și precizând că atunci când a spus „chinezii noștri” s-a referit la antreprenorii din Botoșani și Suceava care au câștigat licitația și au executat lucrarea. Apoi, mulțumind ministrului Cseke Attila pentru implicare și directorului Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrășcoiu, a acordat cuvântul ministrului.

După ce acesta a mulțumit la rândul său celor de față și a făcut afirmația cum că este un vis, Cseke Attila a spus că ideea programului guvernamental de construire de creșe a pornit de la situația din ianuarie 2021 când România era pe ultimul loc în UE în ceea ce privește numărul de locuri disponibile în creșe raportat la populația de vârstă antepreșcolară. A fost nevoie de schimbare a normativului de construcții de creșe și apoi a fost creionat acest proiect-tip „care să aducă viață, să aducă culoare, să fie atrăgător atât pentru copii cât și pentru părinți”, după care a fost găsită finanțare de la bugetul de stat. S-a început cu municipiile, apoi cu orașele și chiar cu comunele mari din zona periurbană a marilor orașe. Între timp, o parte din proiectele de creșe au fost trecute de la finanțarea de la bugetul de stat (prin Compania națională de Investiții) la finanțarea cu fonduri europene nerambursabile atrase prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Între acestea se numără și creșa de la Fălticeni care deși a fost inițiată de CNI cu finanțare de la bugetul de stat, a fost ulterior mutată pe finanțare europeană. și iată că termenul de realizare a investiției a fost de un an, firmele care au câștigat licitația au reușit să se țină de promisiunea făcută în luna august și să o finalizeze până la Crăciun – aspectul fiind chiar menționat de ministrul Cseke Attila la conferința de presă de marți, de la Fălticeni.

Acest program guvernamental – despre care tot Cseke Attila a menționat că se numește „Sfânta Ana și a explicat că aceasta este mama Sf. Fecioare Maria, bunica lui Iisus și este considerată a fi ocrotitoarea copiiilor” – are fonduri pentru încă 211 astfel de creșe, pe lângă cea de la Fălticeni. 124 au finanțare asigurată prin PNRR și 84 de creșe au finanțare în continuare de la bugetul de stat. pentru a avea o imagine completă asupra amploarei programului guvernamental de construire de creșe, menționăm că până la inaugurarea de la Fălticeni – Cseke Attila precizând că a fost „botezul” acestui program – în România erau 395 de creșe de stat. Referindu-se la partea de eficiență energetică ridicată, Cseke Attila a mai arătat că acestea au consum energetic de circa 65 la sută față de o clădire similară cu energie convențională.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prezent la semnarea procesului de predare-primire a primei creșe „verzi” din România, a remarcat timpul scurt în care a fost finalizată investiția, respectiv trei luni și trei săptămâni.

„Este un pionierat. Programul guvernamental debutează aici, în județul Suceava, la Fălticeni, o creșă în timp record, 3 luni și 3 săptămâni. Pe meleagurile lui ștefan cel Mare, Voronețul, conform legendei, a fost construit în 3 luni și 3 săptămâni. Este de lăudat atât Ministerul Dezvoltării, cât și Compania Națională de Investiții, dar și proiectanții și constructorii. Județul Suceava are cinci creșe pe acest program în valoare de 13 milioane de euro. Mai avem încă 15 creșe pe un subprogram de învățământ, sunt creșe și pe mediul urban, și pe mediul rural. Deci, în total, noi avem 20 de creșe cu programe în derulare, cu valoare de 48 de milioane de euro”, a spus președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. (D.P.)

 

Vezi si

Cum a devenit o groapă de gunoi cea mai bună afacere a Primăriei Suceava. Economii de zece milioane de euro printr-o investiție de nici 2,5 milioane de euro

Un proiect de succes al Primăriei Suceava a fost dus la capăt u și nu …