Friday , April 19 2024

Prezenţă de 98,45% la proba de la matematică, din cadrul evaluării naţionale

elevi mateamatica

La ultima probă din cadrul evaluării naţionale s-au prezentat 6.755 de elevi, din cei 6.861 care s-au înscris.  “Subiectele au respectat întru totul programa şcolară, au fost bine realizate, accesibile şi de nivel mediu. Copiii trebuiau să se descurce destul de bine. Nu au fost chestiuni dificile care să îI pună în dificultate, să nu ştie să le abordeze. Sperăm să fie note mari », a declarat profesorul de matematică Dorina Murariu, director al Scolii Generale nr. 9 « Ion Creangă » din Suceava

Ieri, absolvenţii clasei a VIII a au susţinut ultima probă a evaluării naţionale, respectiv la disciplina Matematică. Datele centralizate de Inspectoratul Scolar Judeţean Suceava arată că din cei 6.861 de elevi care s-au înscris, s-au prezentat 6.755 de elevi. Astfel, procentul prezenţei la proba de la matematică a fost de 98,45%. Potrivit celor spuse de Laura Hacman, purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava, “proba scrisă la matematică din cadrul evaluării naţionale a fost susţinută în prezenţa unei comisii speciale de aceeiaşi patru elevi, care au fost asistaţi şi la proba de la limba română”. Astfel, proba la matematică a fost susţinută acasă în prezenţa unei comisii speciale de un absolvent al şcolii gimnaziale din Ilişeşti, deoarece avea o fractură la picior şi era netransportabil. De asemenea, au susţinut proba în condiţii speciale alţi trei elevi, dintre care unul cu probleme de vedere.
Pentru proba la matematică a fost extrasă varianta 3. Elevii au avut trei subiecte, la care au avut mai multe cerinţe. La primul subiect, elevii au trebuit să rezolve rezultatul operaţiilor :4×4^10, ce valoare are “a” dacă a/6#5/2, după care au trebuit să calculeze perimetrul unui pătrat, volumul unui cub şi au mai avut de interpretat datele dintr-un tabel care conţineau notele unui examen şi rezultatele obţinute de către elevi. La al doilea subiect, elevii au trebuit să deseneze o piramidă triunghiulară regulată, după care au mai avut de rezolvat o problemă aritmetică. In acelaşi subiect au mai avut de rezolvat o funcţie şi de demonstrat o expresie matematică. La subiectul III au fost date două probleme de geometrie.
N subiecte accesibile la matematică, puţin mai simple spre deosebire de anul trecut
Dacă zilele trecute, elevii recunoşteau că cele mai multe emoţii le vor avea la proba de la matematică, ieri cei mai mulţI dintre ei care au ieşit din sălile de examen au spus că sunt încântaţi de subiecte şi că se aşteaptă la note mari. “A fost foarte uşor deoarece am făcut pregătire la şcoală cu un profesor foarte bun, însă ne-am pregătit şI în particular. Cred că o să iau peste 8” a spus Florina Tărnăuceanu, elevă a Scolii Generale nr. 4 Suceava. O altă elevă din cadrul aceleiaşi şcoli a spus: “Nici nu a fost nevoie de pregătire pentru că subiectele au fost uşoare”.
“Subiectele au respectat întru totul programa şcolară, au fost bine realizate, accesibile şi de nivel mediu. Copiii trebuiau să se descurce destul de bine. Nu au fost chestiuni dificile care să îI pună în dificultate, să nu ştie să le abordeze. Sperăm să fie note mari, deoarece au fost elevi care au terminat redactarea răspunsurilor după o oră din cele două alocate pentru rezolvare. Este adevărat că, spre deosebire de anul trecut subiectele au fost puţin mai simple », a declarat profesorul de matematică Dorina Murariu, director al Scolii Generale nr. 9 « Ion Creangă » din Suceava.
N primele rezultate la evaluarea naţională vor fi afişate mâine
Primele rezultate vor fi afişate sâmbătă, 29 iunie, timp în care se vor putea depune şi eventualele contestaţii, urmând ca pe data de 3 iulie să se afişeze rezultatele finale ale Evaluării Naţionale din acest an.
In urma hotărârii Ministerului Educaţiei Naţionale de prelungire a programului de depunere a contestaţiilor, elevii le vor putea depune în intervalul 16.00-22.00. Modificarea a fost decisă în urma solicitării venite din partea Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea din România, care a precizat MEN, printr-o adresă că enoriaşii săi respectă ziua de sâmbătă ca pe una de repaus şi de sărbătoare religioasă şi nu pot întreprinde nici un fel de alte activităţi laice, până la apusul soarelui.
Pentru anul şcolar următor, admiterea în liceu se va face pe data de 5 iulie, când se vor completa fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII a.
Media de admitere este media aritmetică între media generală la Evaluarea Naţională şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a. Excepţie fac clasele de liceu unde elevii au trebuit să susţină probele de aptitudini pentru clasele cu predare în regim bilingv, unde au susţinut probe de verificare a cunoştinţelor de limba modernă şi clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale.
Inscrierea în clasa a IX-a se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opţiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv şi în limita locurilor aprobate prin planul de şcolarizare.
Prima repartizare computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII a are loc pe 16 iulie, în următoarea zi urmând a fi afişate rezultatele. (Georgiana GROZA)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …