Saturday , April 20 2024

Preţul terenurilor din Suceava s-a prăbuşit cu 66% în ultimii cinci ani

teren1213

Preţul apartamentelor a scăzut în primul semestru al acestui an cu 1,8% faţă aceeaşi perioadă a anului anterior, şi cu aproximativ 33% faţă de perioada de început a crizei din Suceava. „Scăderile de două procente calculate pentru Suceava în semestrul trecut intră în marja de eroare. E posibil, dar de regulă scăderea este prea mică pentru a fi sesizabilă, aşa cum era anii trecuţi”, a spus Olimpiu Mihai de la agenţia imobiliară IMOSTAR. „Orice calcule cu scăderi de cel mult cinci procente de la un an la altul, arată clar că au fost negocieri strânse între vânzători şi cumpărători”, a explicat Gabriel Naie de la agenţia Proactiv Business 

Preţul de vânzare al apartamentelor vechi din municipiul Suceava a ajuns în primul semestru din 2013 la o medie de circa 713 de euro pe metrul pătrat, în uşoară scădere de aproximativ 1,8% faţă aceeaşi perioadă a anului anterior, şi cu aproximativ 33% mai mic decât în 2008, perioada de început a crizei – relevă datele companiei de consultanţă imobiliară DARIAN. Conform sursei citate, cele mai scumpe zone ale oraşului sunt Centru şi Areni unde apartamentele vechi cu două camere, de exemplu, s-au vândut cu preţuri cuprinse între 32.000 şi 40.000 de euro, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zone mai slab cotate, cum ar fi Burdujeni, preţurile au fost cuprinse între 27.000 şi 33.000 de euro. Pe de altă parte, există şi agenţii imobiliare care consideră că Obcini este în continuare cel mai scump cartier din Suceava, atunci când se pune problema achiziţionării unui apartament cu două camere, decomandate. Chiar şi aici s-a constatat o scădere a preţurilor, rareori atingându-se maximul de 40 de mii de euro, în cazul unor apartamente renovate şi cu centrală termică.
„Dacă se discută de o scădere, atunci este una prea mică pentru a putea fi sesizată. Scăderile de două procente calculate pentru Suceava intră în marja de eroare. De obicei pe la mijlocul anului ies cele mai multe apartamente la vânzare şi este posibil ca această ofertă mai mare să ducă la o scădere uşoară a preţurilor. E posibil, dar de regulă scăderea este prea mică pentru a fi sesizabilă, aşa cum era anii trecuţi”, a spus Olimpiu Mihai de la agenţia imobiliară IMOSTAR. El nu exclude, totuşi, ca la o analiză de după luna august să rezulte alte date, uşor diferite de cele de până acum.
Sunt şi alte opinii conform cărora diminuarea preţurilor este fluctuantă şi chiar nesemnificativă de vreun an încoace. „Orice calcule cu scăderi de cel mult cinci procente de la un an la altul, arată clar că au fost negocieri strânse între vânzători şi cumpărători”, a explicat Gabriel Naie de la agenţia Proactiv Business, care este de părere că, per ansamblu, preţul apartamentelor vechi în municipiul Suceava nu s-a schimbat.
Comparativ, la nivel naţional, în semestrul 1 din 2013, preţul mediu de tranzacţionare al apartamentelor vechi, a fost de aproximativ 689 euro/mp, în scădere cu aproximativ 2,1% mai mici comparativ aceeaşi perioadă din 2012. Cele mai scumpe apartamente rămân în continuare în Bucureşti, unde preţul mediu a fost în primul semestru din 2013 de 959 euro/mp. Practic, se poate spune că în municipiul Suceava preţul apartamentelor vechi este uşor peste media pe ţară şi scade puţin mai greu decât se întâmplă în restul ţării.
„Preţurile la nivel naţional au scăzut spectaculos de la mijlocul anului 2008 până azi. Pentru apartamentele vechi s-a înregistrat o scădere de aproximativ 40%, iar cele noi s-au ieftinit cu 35%. Prin programul „Prima Casă” cele mai multe proprietăţi achiziţionate au fost apartamentele de 2 camere. Intr-un interval de aproximativ cinci ani, acest tip de apartament, eligibil şi căutat pentru achiziţia prin Prima Casă, a cunoscut o scădere de aproximativ 32-33%. Scăderea încă mai persistă, dar tendinţa de scădere nu este la fel de accentuată, aceasta fiind în corelaţie şi decalată în timp faţă de semnalele ce vin din economie. Poziţionarea, calitatea şi adaptarea la cerinţele diferitelor segmente de clientelă şi nu în ultimul rând preţul sunt ceea ce oferă azi dezvoltatorii, dar în proiecte de mici dimensiuni, având în vederea absorbţia scăzută a pieţei”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare DARIAN.
Cât priveşte apartamentele noi, cei de la DARIAN susţin că acestea au avut o uşoară reducere de preţ, ajungând în semestrul 1 din 2013 la 726 eur/mp, în scădere cu aproximativ 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, şi cu aproximativ 32% mai mic decât în perioada de început a crizei. Nu toţi agenţii imobiliari sunt de aceeaşi părere. Spre exemplu, Gabriel Naie a declarat că sunt în continuare oferte ale dezvoltatorilor imobiliari care ajung chiar la un tarif de circa 800 de euro pe metru pătrat, la apartamente noi.
Studiul făcut de compania DARIAN pentru al şaselea an consecutiv cuprinde cele mai mari 27 de oraşe din România, analizând evoluţia pieţei pe fiecare sector al pieţei imobiliare, fiind singura analiză exhaustivă de acest fel la nivel naţional, care ia în considerare preţurile de tranzacţionare, după cum susţin reprezentanţii acesteia.
In ceea ce priveşte terenurile din Suceava, preţurile acestora au înregistrat de-a lungul crizei imobiliare o reducere de aproximativ 66%, scăderea în ultimele 12 luni fiind de aproximativ 8%. O constantă a acestei perioade este faptul că nu s-au tranzacţionat foarte multe terenuri în ultima perioadă. Spre exemplu, în Scheia, un teren care se vinde, anul trecut, cu peste trei mii de euro, s-a vândut în acest an cu aproape 2.500 de euro pe ar. „Terenuri s-au tranzacţionat puţine şi, într-adevăr, la preţuri mai mici faţă de anii trecuţi”, a declarat Olimpiu Mihai.
Raportul privind analiza pieţei imobiliare realizat de biroul Darian din Suceava, mai relevă faptul că în primul semestru din 2013, preţurile de închiriere ale spaţiilor de birouri din Suceava se menţin relativ constante.
Chiriile medii pentru spaţiile de birouri clasa B sunt între 6 – 8 eur/mp/lună pentru cele din zona ultracentrală cu suprafeţe mici, şi mai scăzute pentru spaţiile cu dimensiuni mai mari, aprox. 5 – 6 eur/mp/lună. „Cererea de spaţii de birouri fiind în general satisfăcută, nu va mai implica pe viitor mari investiţii în domeniu, motiv pentru care pentru perioada următoare se preconizează o stagnare a chiriilor pe acest segment de piaţă”, spune Andrei Bucur, expert evaluator DARIAN. Pe de altă parte, majoritatea agenţilor imobiliari suceveni arată că există un interes crescut pentru închirierea de spaţii comerciale, nu doar în centrul oraşului. Totuşi, problema porneşte de la faptul că unele persoane ar vrea să plătească o chirie de numai doi sau trei euro pe metru pătrat, ceea ce nu este în concodanţă nici cu realitatea actuală şi nici cu perspectivele pe termen scurt şi, după unii, chiar mediu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Autoutilitară încărcată cu lemn fără acte, descoperită ca fiind sub sechestru cu ajutorul aplicației ”E-dac”

Folosind  aplicația E-Dac, polițiștii suceveni au reușit sâmbătă dimineață identificarea și imobilizarea un autoturism ce …