Tuesday , May 14 2024

Preţul gigacaloriei creşte de la 186 la 250 de lei

bani-calorifer

Primarul Ion Lungu a confirmat faptul că gigacaloria nu va mai fi subvenţionată de la bugetul local, după ce Adrem va da în folosinţă noua centrală u chiar dacă preţul de producere al energiei este unul scăzut, cheltuielile de transport şi distribuţie vor umfla cu cel puţin o treime tariful pe care sucevenii îl vor plăti la iarnă, din data de 9 noiembrie u “De când noi, Primăria, am preluat Termica şi dăm subvenţii pentru încălzire s-au plătit de la bugetul local patru mii de miliarde de lei vechi. Sunt sume greu de citit, de înţeles, şamd”, a spus primarul Ion Lungu

Preţul pe care sucevenii îl vor plăti de la iarnă pentru o gigacalorie va fi de cel puţin 250 de lei. Creşterea cu cel puţin 33% a tarifului pe care îl vom plăti pentru o gigacalorie este recunoscută şi de autorităţi, primarul Ion Lungu spunând că vechiul preţ de 186 de lei la tariful pentru populaţie nu va mai fi valabil în iarna viitoare pentru că de la bugetul local nu se vor mai subvenţiona deloc energia termică.
Contractul dintre municipalitatea suceveană şi SC Termica SA, pe de o parte, şi firma Bioenergy Suceava SRL a fost semnat, marţi, 30 aprilie. Semnarea acestui contract va duce, în mod direct, la continuarea lucrărilor de la noua centrală a Sucevei care funcţionează pe biomasă şi, indirect, va duce la creşterea preţului gigacaloriei, după cum a recunoscut chiar primarul Ion Lungu.
“Sperăm ca să se mobilizeze la maxim cei de la Bioenergy pentru ca, aşa cum am stabilit, să fie finalizate lucrările pe data de 9 noiembrie 2013. Aşa cum am spus şi mă repet: este un proiect născut din disperare şi nu avem altă soluţie în Suceava. Este clar că preţul gigacaloriei, cu tot cu transport şi distribuţie, va fi undeva în jur de 250 de lei”, a spus Ion Lungu. El a spus că preţul real la CET trece de 600 de lei pe gigacalorie iar cel real de la CAF-uri este de 576 lei.
“Primăria municipiului Suceava nu mai poate suporta niciun ban. Ne-am decapitalizat. Nu mai putem acorda subvenţii pentru termoficare. Sunt multe speculaţii pe această temă. Eu spun că un preţ de 250 de lei este unul suportabil pentru populaţie. In măsura în care se mai adaugăâ ajutoarele pentru categoriile defavorizate, atunci Suceava se poate încălzi la iarnă. Eu ca primar nu aveam decât două variante: ori să ridic mâinile şi să spun că Primăria nu mai poate gestiona încălzirea oraşului sau să încerc să fac ceva”, a spus Ion Lungu.
Argumentele acestuia se bazează mai multe pe comparaţia cu alte oraşe – Ploieşti unde spune el că gigacaloria s-a mărit cu 43% iar de la iarnă preţul acolo va fi de 273 de lei; la Iaşi unde ar fi 266 de lei iar la Constanţa şi Timişoara este 350 de lei .
Potrivit contractului încheiat cu Adrem Invest – firma care a înfiinţat, ulterior, societatea Bioenergy Suceava SRL – preţul energiei termice produsă la gardul noii centrale electrice de termoficare era de 116 lei, fără TVA. Asta ar însemna că preţul cu care energia termică va fi vândută, la gardul centralei, era de 143 de lei. La acest preţ, se adaugă cheltuielile de transport şi distribuţie despre care se afirmase, la un moment dat, că ar fi la 90 de lei.
„Mult a fost, puţin mai este. Până la sfârşitul anului sucevenii vor putea trage concluzia dacă am avut dreptate sau nu. Eu zic că da şi cred în acest proiect (noua centrală – n.red.) care este singura variantă de încălzire civilizată la Suceava”, a declarat Ion Lungu, adăugând că din punctul său de vedere, noul preţ va fi unul real, nu menţinut artificial iar preţul real pe care îl va plăti populaţia va fi de 40% din cel real de la nivel actual.
Până acum, indiferent de costurile reale de producere, transport şi distribuţie a energiei termice sau ce se aproba la ANRE, sucevenii plăteau un tarif stabilit de Consiliul Local, ultima dată fiind fixat la 186 de lei după creşterea TVA de la 19 la 24%. Diferenţa până la tariful aprobat de ANRE era plătită, indirect, de suceveni, prin subvenţiile care trebuiau alocate de la bugetul local iar diferenţa până la costurile reale era trecută de Termica pe pierderi. „Noi am făcut o singură greşeală la Termica: poate trebuia oprită mai demult. De când noi, Primăria, am preluat Termica şi dăm subvenţii pentru încălzire s-au plătit de la bugetul local patru mii de miliarde de lei vechi (400 de milioane de lei – n.red.). Sunt sume greu de citit, de înţeles şamd”, a mai spus Ion Lungu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Șofer din Vicov, beat cui de dimineață, prins de radar conducând cu 123 km/h prin localitate și depășind pe linie continuă

Duminică dimineață, în jurul orei 09:41, pe str. Ștefan cel Mare în localitatea Bivolăria – …