Sunday , March 3 2024

Presa străină, impresionată de valul de solidaritate de la Vama Siret. „Ți-e sete, ai nevoie de ceva, vrei o cazare gratuită?”

Eforturile depuse de societatea civilă pentru primirea refugiaților ucraineni sunt oglindite în presa internațională, care scrie despre solidaritatea de care au dat și dau dovadă românii. Ceea ce se întâmplă de aproape o săptămână la Vama Siret este menționat de presa din toată lumea: cum s-au organizat oamenii simpli înaintea autorităților, cum au format grupuri pe Facebook încă din prima zi pentru a comunica cu persoane din toate colțurile României care vor să ofere sprijin, cum mulți s-au deplasat la granițe cu alimente, pături și haine groase, pe când alții se ofereau să asigure transport, cazare și traducere:

Prestigioasa publicație „Time” are un material ce pornește de la povestea unui român din Botoșani care, în momentul în care a auzit că refugiații ucraineni se îndreaptă spre România, ”a sărit în mașină”, având destinația Vama Siret. Acesta a declarat pentru publicație, potrivit potrivit ziare.com, că a ajuns la miezul nopții, unde alături de alți voluntari a ajutat pentru asigurarea tuturor celor necesare ucrainenilor.

”Putin este un criminal și acești oameni nu merită ceea ce li se întâmplă”, a declarat românul pentru Time. Materialul mai arată că românii asigură pe ambele părți ale granițelor hrană, apă, produse de igienă sau scutece pentru bebeluși, transport, cazare, dar vorbește și despre specialiștii care s-au organizat pentru a oferi consiliere gratuită cu privire la procedurile de azil.

”Niciodată nu m-am gândit înainte să trec granița cu Ucraina pentru că aveam impresia că e un loc rusesc. Acum văd acești oameni sosind și spun: asta nu e Rusia”, a mai declarat românul.

Bloomberg a postat de asemenea pe canalul de YouTube imagini de la Vama Siret, iar în descriere a menționat, printre altele, ”organizațiile umanitare care îi întâmpină pe ucraineni, oferindu-le mâncare și apă”.

Euronews scrie de asemenea despre ucrainenii care fug, menționând că în România au parte de ”o primire călduroasă”. „Din prima clipă în care trec granița, cineva începe să întrebe: ți-e sete, ai nevoie de ceva, vrei o cazare gratuită aici, în județ, sau trebuie să ajungi în capitală, la București? Ai vrea ceva de băut, ceva de mâncat, ai vrea niște jucării pentru copiii tăi?”, arată articolul.

IrishExaminer scrie că, atunci când ucrainenii trec prin punctul de trecere al frontierei Siret, ”trăiesc fără îndoială un moment de ușurare”. ”Fără îndoială, există un moment de ușurare când văd mulțimea agitată de voluntari locali, personalul Crucii Roșii și echipele locale bine intenționate la intrarea în orașul de graniță. Cel puțin nu sunt complet singur”, scrie publicația.

Outlookindia.com scrie de asemenea despre ospitalitatea românilor: ”În timp ce NATO trimite mai mulți soldați și avioane de război în bazele militare, vedem mesaje pe rețelele de socializare de la mulți români care își deschid casele pentru a oferi adăpost celor care reușesc să treacă granița și au nevoie de ajutor”.

Aljazeera, citată de ziare.com, a publicat de asemenea un articol în care vorbește despre ”primirea călduroasă” oferită de România refugiaților din Ucraina. ”Pe partea română, sute de voluntari din societatea civilă, inspectoratul român pentru situații de urgență și pompierii români oferă ajutor imediat, inclusiv hrană, cartele SIM pentru telefoane mobile și transport gratuit în diverse orașe din România”, se arată în material.

„Când oamenii sosesc prima dată (n.r.- ucrainenii), puteți vedea îngrijorarea în ochii lor, așa că mă bucur că pot aduce un pic de ușurare. Când le dau o cafea sau un ceai cald, uneori văd cum se schimbă expresia feței lor”, declară o voluntară româncă, în vârstă de 18 ani, pentru publicație.

Vezi si

Flutur: Dorim să extindem, gradual, programul PNL «Masă sănătoasă» la toți copiii din România. Investiții de peste 100 de milioane de euro în modernizarea școlilor sucevene

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, duminică, 3 martie 2024, că  programul „Masă …