Friday , March 29 2024

Preotul Johann Proschinger a trecut la Domnul

Johann Proschinger

Slujba de înmormântare a clericului romano – catolic de numele căruia se leagă şi introducerea reformei liturgice în Moldova va avea loc vineri, la ora 10, şi va fi oficiată de Excelenţa Sa, episcopul romano – catolic, Petru Gherghel. Părintele Proschinger a condus parohia romano-catolică din Suceava vreme de decenii, iar în data de 26 octombrie a anului trecut toată comunitatea l-a sărbătorit la împlinirea a 60 de ani de preoţie

Ieri dimineaţă, în jurul orei 9.00, Pr. Johann Proschinger, a trecut la Domnul. La puţin timp un anunţ a fost postat pe pagina de internet a Episcopiei Romano – Catolice de Iaşi, iar în puţină vreme vestea despre decesul celui care a păstorit ani în şir comunitatea romano – catolică suceveană s-a răspândit.
Părintele Johann, născut la Fălticeni, la data de 2 ianuarie 1925, a profesat voturile solemne la data de 3 iulie 1952, iar la data de 26 octombrie a aceluiaşi an a fost hirotonit preot prin impunerea mâinilor PS Alexandru T. Cisar. Motivul pentru care atunci a fost hirotonit este legat de un eveniment care l-a marcat mult şi anume prizonieratul în Siberia, imediat după al doilea război mondial. Acest aspect din viaţa părintelui „Hans” cum îi spuneau apropiaţii este explicat într-o lucrare biografică intitulată „Biografia preotului Johann Proschinger (Bucovina)”, realizată de Cezarina Adamescu. „Părintele Johann, român de etnie germană, a avut parte de o tinereţe zbuciumată şi plină de primejdii, marcată profund de ororile unui război nedrept în care a trebuit să suporte prizonieratul, deportarea, vicisitudinile unui drum lung de mii de kilometri străbătut pe jos din îndepărtata Siberie – experienţă dureroasă, la limita suportabilului, în care, nu de puţine ori, era să-şi piardă viaţa. Abia după război, când lucrurile se mai liniştiseră, a putut să-şi desăvârşească studiile teologice şi să fie uns cu înalta demnitate a sacramentului Preoţiei. La întoarcere, mii de kilometri străbătuţi cu piciorul, în plină iarnă, mâncând te miri ce rămăşiţe de hrană găsite pe câmp, ori poamele uscate din copacii rămaşi după bombardament, în picioare. Aproape degerat, cu sănătatea şubrezită, părintele Johann s-a întors în România, unde se născuse şi unde avea încă rude. Nu vorbea niciodată de calvarul îndurat în timpul războiului. îşi purta suferinţa cu demnitate, gândindu-se că şi Iisus Cristos îndurase chinuri inimaginabile din partea oamenilor”, se arată în lucrarea respectivă.
In primii opt ani de la hirotonie a activat ca vicar, mai întâi la Oţeleni (1952-1955), apoi la Galaţi (1955-1956), Siret (1956-1956), Huşi (1956-1957) şi, vreme de trei ani, la Hălăuceşti. Din 1960 a fost paroh, prima sa parohie fiind la Cotnari unde a stat şapte ani, după care a venit la Suceava unde a stat mai bine de două decenii, din 1967 până în 1990.
De numele pr. Johann Proschinger este legată şi introducerea reformei liturgice în Moldova după 1967 când a introdus prima dată în Suceava altarul cu faţa spre popor, folosind rugăciunile de la Liturghie în limba română. Mulţi ani la rând a celebrat, cu ocazia hramului, Liturghia în limba germană la Cacica şi Gura Humorului.
Din 1990 a revenit ca paroh la biserica unde a fost vicar ultima oară şi din 1991 a mers ca paroh la Galaţi până în anul 2000. Din anul 2000 a preferat să se dedice slujirii credincioşilor de limbă germană din Bucovina, stabilindu-se în parohia romano – catolică de la Suceava.
Cu un an în urmă, la data de 26 octombrie, a sărbătorit 60 de ani de preoţie, eveniment marcat printr-o liturghie solemnă la care a participat Ministrul provincial, Emilian Cătălin, cât şi numeroşi reprezentanţi ai comunităţii poloneze şi germane. In aceeaşi carte citată, autoarea subliniază: „Prin ţinuta sa impecabilă, printr-o atitudine morală fără cusur, o delicateţe în gesturi şi cuvinte şi un program riguros de viaţă religioasă. Pedant, meticulos, chibzuit, excesiv de îngrijit, pus «la patru ace», cu o aproape obsesivă nevoie de curăţenie interioară şi exterioară, părintele Hans devenise proverbial pentru că arăta întotdeauna ca scos din cutie. Disciplină şi organizare impecabile în toate: în parohie, în viaţa cotidiană, care nu e străină de viaţa parohiei ci se împletesc armonios. Nimeni nu-i putea reproşa nimic, în nici o privinţă şi nici nu i-ar fi trecut prin cap cuiva o asemenea nedelicateţe. Virtutea carităţii şi a milei faţă de bătrâni şi de bolnavi, atenţia către copii şi către tineri, spiritul organizatoric desăvârşit, precizia de pendulă elveţiană cu care săvârşea oficiul liturgic precum şi deschiderea către activităţile laicilor, i-au cucerit pe toţi, în cele din urmă”.
Treptat, din cauza vârstei înaintate, sănătatea părintelui s-a şubrezit până-ntr-acolo încât acum câteva luni a căzut la pat, necesitând îngrijiri din parte rudelor. „In vârstă de 88 de ani, părintele Hans – aşa cum îl alintau oamenii – a lăsat astăzi casa pământească pentru a fi primit în Casa Tatălui ceresc”, se arată pe pagina de internet a Episcopiei Romano – Catolice de Iaşi.
Liturghia de înmormântare va fi în biserica „Sfântul Ioan Nepomuk” din Suceava vineri, 31 mai 2013, începând cu ora 10.30, după care va fi înmormântat în cavoul preoţilor din cimitirul „Pacea”. (D.P.)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …