Friday , April 19 2024

Preoții care primesc donații trebuie să elibereze chitanțe

Noi precizări ale Arhiepiscopiei referitoare la banii dați de credincioși pentru înmormântări sau alte slujbe 

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a transmis, miercuri, clarificări privind circulara din 14 august 2020 transmisă de Înaltpreasfinția Sa Calinic prin care se reiterau prevederi ale hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind sumele oferite de credincioși pentru oficierea unor slujbe. Reamintim că un enoriaș i-a transmis două întrebări Arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, una fiind în legătură cu taxele percepute de la credincioși pentru diferite evenimente din viață la care chiriarhul a răspuns, zilele trecute, următoarele: „S-a dat o circulară în 14 august 2020 care, în fapt, întărea Hotărârea Sfântului Sinod nr. 12.183 din 18 decembrie 2017, hotărâre care face referire la contribuțiile benevole ale credincioșilor și taxele din parohii”.

Urmare a unor discuții în spațiul public și mai cu seamă a faptului că în media centrală au apărut titluri de genul „ÎPS Calinic interzice preoților să mai ceară bani …”, deși comunicatul de pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților făcea doar deosebirea între taxe și contribuții benevole, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, pr. Alexandru Flavian Sava a transmis un nou comunicat cu privire la cele spuse de chiriarh.

Astfel, în sursa citată se menționează că în circulara din 14 august 2020 Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, „nu a interzis, ci a rugat preoții, ca prin consiliul parohial să ceară cu decență contribuțiile bănești”. „Totodată a făcut trimitere la hotărârea Sfântului Sinod, care menționează faptul că există doar o singură taxă și aceea se va stabili de către consiliul parohial, taxă pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire. Tot în hotărârea Sfântului Sinod la care se face referire, se spune despre contribuțiile benevole, că reprezintă „sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor”, se arată în precizare.

Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor nevoiașe, dar în cazul parohiilor care consideră necesare contribuțiile benevole ca „donație pentru întreținerea bisericii parohiale”, preotul ar trebui să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi”. (D.P.)

 

 

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …

3 comments

  1. acum mai nou e la moda sa-si faca popii morminte in centrul orasului, asa cum este la Gura-Humorului Popa este un slujitor al bisericii , eu un slujitor al statului , deci pot fi si eu inmormintat in sensul giratoriu !! ar fi tot o sfidare a bunului simtz

  2. Mai Georgica, daca ar fi asa cum zici tù, statul nu ar avea banî sa plateasca saĺarîî si sporurî bugetarilor si pensîi. Ce ai cu buticarii? Profesorii care fac meditatiî particulare fur a ? Cadrele medicale care iaù şpaga fura ? Cei de la permise , rar si cam tot ce inseamna autorizatii in administratie fura? Statul ca ia din salariuĺ angajatuĺui peste 70% prin taxe si impozite fura? A facut statul in ultimii 20 ani autostrazi si spitallè? Ce a facut cu baniî?

  3. Peste 90% din buticurile din Suceava nu emit chitante si doar mimeaza ca tasteaza la casele de marccat in caz ca exista, mai toti “patronii” cumpara de la METRO pe PERSOANA FIZICA, nici macar la teis nu vezi chitante, de ce ar fi popii altfel? Ca trebuie sa taie chitante stiu toti, chiar si cei in sutane, dar e mai dulce daca fura putin.