Saturday , March 2 2024

Premii de 1.800 euro puse la bătaie în cadrul Concursului internațional de dramaturgie ”MATEI VIŞNIEC”

La concurs pot participa elevi din clasele IX – XII care nu au debutat editorial. Locul I, câștigător al premiului ”Matei Vișniec”, va primi un premiu în valoare de 1.000 euro, pentru locul II premiul oferit are o valoare de 500 euro, iar cel de pe locul III va primi 300 euro. La decernarea premiului, laureatul se va bucura de o lectură publică a unui fragment din textul premiat, susținută de actori sau elevi. Câștigătorul va fi desemnat pe data de 10 mai a.c., la Suceava, iar Festivitatea de premiere va avea loc în perioada 18-28 mai, în cadrul Festivalului de teatru de la Suceava.

Teatrul Municipal ”Matei Vișniec” Suceava, Clubul Rotary Suceava Bucovina și Districtul Rotary 2241 România și Republica Moldova organizează cea de-a VI-a ediție a Concursului internațional de dramaturgie ”MATEI VIŞNIEC”.

Concursul este deschis elevilor de liceu din România, Republica Moldova, precum și tuturor tinerilor care scriu în limba română, în orice țară s-ar afla. Inițiativa își propune să descopere, să sprijine și să promoveze noi și autentice talente care bat la porțile dramaturgiei.

La concurs pot participa elevi din clasele IX – XII care nu au debutat editorial. Locul I, câștigător al premiului ”Matei Vișniec”, va primi un premiu în valoare de 1.000 euro, pentru locul II premiul oferit are o valoare de 500 euro, iar cel de pe locul III va primi 300 euro. La decernarea premiului, laureatul se va bucura de o lectură publică a unui fragment din textul premiat, susținută de actori sau elevi.

Câștigătorul va fi desemnat pe data de 10 mai a.c., la Suceava, iar Festivitatea de premiere va avea loc în perioada 18-28 mai, în cadrul Festivalului de teatru de la Suceava.

Sunt acceptate în concurs lucrări nepublicate și nepremiate la alte concursuri literare, tehnoredactate cu diacritice în limba română. Lucrările se vor trimite in perioada 1 martie – 30 aprilie a.c., la mail [email protected]. Lucrările vor fi semnate de elev. Unul din părinți sau profesorul îndrumător vor furniza informațiile lor de contact și vor confirma prin semnătură că textul este creația elevului. Ele vor fi însoțite de un Curriculum Vitae al elevului, care va conține numele și prenumele, locul și data nașterii, studii, activitatea literară, adresa completă, numărul de telefon și adresa electronică. Fiecare participant are dreptul de a se înscrie în concurs cu o piesă scurtă de maximum zece (10) pagini, cu maximum cinci (5) personaje. Lucrările intră în patrimoniul Concursului de dramaturgie ”MATEI VIŞNIEC”.

Organizatorii asigură transportul, cazarea și masa laureatului, dacă este cazul. Dacă domiciliul laureatului este în străinătate, costurile cu transportul sunt suportate în limita sumei de 1.000 RON. În eventualitatea în care laureatul dorește să fie însoțit și de alte persoane, acestea trebuie să-și suporte integral toate cheltuielile, iar organizatorii trebuie anunțați din timp, pentru a face rezervările necesare. Câștigătorii premiilor doi și trei care doresc să participe la festivitatea de premiere vor suporta costurile participării.

În cazul în care sunt transmise mai mult de 10 piese, un juriu va face o preselecție a textelor trimise. Primele 10 piese, rezultate în urma jurizării, vor fi trimise dramaturgului Matei Vișniec, care va alege cea mai valoroasă lucrare din acest an, lucrare care va primi Premiul ”Matei Vișniec” pentru dramaturgie.

Bibliografia recomandată de dramaturgul Matei Vișniec elevilor care vor să participe la concurs este următoarea: Eugen Ionescu – ”Cîntareaţa cheală”, Samuel Beckett – ”Așteptându-l-l pe Godot”, Fridrich Dürrenmatt – ”Biderman şi incendiatorii”, Marin Sorescu – ”Iona”, Luigi Pirandello – ”Șase personaje în căutarea unui autor”, Mihail Sebastian – ”Steaua fără nume”, Alina Nelega – ”Amalia respiră adânc”, Mihaela Michailov – ”Copii răi”, Elise Wilk – ”Pisica verde” și Matei Vişniec – ”Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” (piesă disponibilă pe Liternet). (O. N.)

 

Vezi si

La Zvoriștea se va construi un pod nou, pe DN 29A, pe drumul spre Dorohoi

Peste Siret, la Zvoriștea un pod nou se va construi în locul celui existent actualmente …