Monday , December 4 2023

Premianții evenimentului ”ZILELE ELEVULUI ARHITECT” –  Ediția 2022

Recent, finalul de an școlar a procesului de învățămând vocațional din partea de nord-est a țării, a fost marcat de evenimentul ”ZILELE ELEVULUI ARHITECT”, manifestare devenită tradițională, aflată la ediția a IV-a și care are ca loc de desfășurare fosta Uzină de Apă Suceava, sediul organizațiilor breslei arhitecților din zonă.

Vernisajul expoziției care a cuprins cele mai reușite  proiecte, desene și machete ale elevilor de la Colegiul de artă ”Ciprian Porumbescu” din Suceava și Liceul de artă ”Ştefan Luchian” din Botoșani, a avut loc vineri 20 mai. Expoziția cu lucrări ale elevilor va putea fi văzută și de public, părinți și colegi, timp de o săptămână, perioadă în care lucrările vor fi expuse în sălile de la parterul Centrului de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj din Suceava, str. Apeductului nr. 4, între orele 10.00 și 16.00.

La vernisajul  expoziției au participat peste 70 de persoane, pe lângă elevii din Suceava și Botoșani fiind prezenți membri juriului, conducerea Filialei Ordinului Arhitecților din România și Sucursalei Suceava-Botoșani a Uniunii Arhitecților din România, reprezentanți ai Filialei Suceava a Uniunii Artiștilor Plastici, cadre didactice de specialitate.

Cuvântul de deschidere l-a avut  președintele organizațiilor zonale ale breslei, arhitectul Ion Andriu, care i-a felicitat pe participanți și concurenți pentru implicare și calitatea lucrărilor expuse, încurajându-i pentru continuarea eforturilor de pregătire pentru a deveni viitori profesioniști de succes. Au vorbit apoi membrii juriului, arh. prof. Corina Roncea, dr. arh. prof.  Larisa Georgiana Popa, arh. prof. Alexandru Agavriloae. Aprecieri și încurajări adresate elevilor au transmis și ceilalți membri ai juriului, arhitecții: Mihai Tulbure, Alexandru Oltean, Iulia Cosovanu și prof. Niculai Moroșan.

Expoziția a cuprins lucrări de atestate de competență profesională, elaborate de elevii claselor a XII-a la sfârșitul ciclului de învățământ, dar și proiecte, desene și machete executate de elevii claselor terminale de la specialitatea arte vizuale. Elevii din Botoșani au venit și cu desene care au fost expuse în centrul municipiului, în cadrul expoziției ”Arhitectura locală”, eveniment recent desfășurat  care s-a bucurat de aprecierea publicului larg și de participarea autorităților locale, municipale și județene. Proiectele expuse cuprindeau o varietate de programe, de la locuințe colective și individuale, birouri, construcții turistice, la muzee, reproduceri după lucrări ale marilor arhitecți români, dar și machete expresive și atent elaborate.

Comisia de jurizare, specializată pe domenii, a acordat  următoarele premii:

La disciplina arhitectură:

  • PREMIUL ANUAL – PROMOȚIA 2022 – elevei Andreea Bianca Cărăușu (clasa a XII – a de la Colegiul de artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava)
  • PREMIUL PREŞEDINTELUI FILIALEI – elevului Abel Gabrielle Lache (clasa a XII – a  de la Colegiul de artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava)
  • PREMIUL SUCURSALEI SUCEAVA – BOTOŞANI a U.A.R. – elevei Cărbunescu Mirian (clasa a X – a  de la Liceul de artă ”Ştefan Luchian” Botoșani)
  • PREMIUL SUCURSALEI BOTOŞANI a O.A.R. – elevei  Molocea Anastasia (clasa a X – a  de la Liceul de artă ”Ştefan Luchian” Botoșani)
  • PREMIUL TINERILOR ARHITECȚI – elevei Teodora Varvaroi (clasa a XI – a  de la Colegiul de artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava)

La disciplina arte vizuale:

  • PREMIUL FILIALEI SUCEAVA a U.A.P. – elevei Iosub Alesia Elena (clasa a X – a  de la Liceul de artă ”Ştefan Luchian” Botoșani)

Au fost acordate și mențiuni pentru fiecare specialitate iar elevii  care au expus lucrări au primit diplomă de participare. Manifestarea s-a încheiat la etajul locației unde a avut loc un util schimb de experiență, impresii și opinii,  atât între elevii din Suceava și Botoșani, dar și cu implicarea interactivă a cadrelor didactice participante. S-au făcut fotografii și  s-a promis, din partea tuturor, ca și anul viitor manifestarea va continua cu aceeași  implicare și succes, se arată într-un comunicat transmis de arh. Ion Andriu, președinele Filialei Teritoriale Nord-Est a Ordinului Arhitecților din România.

Vezi si

O bătrână de 82 de ani a murit într-un incendiu izbucnit într-o casă din Drăgușeni

Duminică, în jurul orei 13.30, a afost anunțată izbucnirea unui incendiu la o casă din …