Saturday , April 20 2024

Prejudicii de 85 de milioane de lei, cercetate de procurori în baza sesizărilor penale ale Direcţiei Antifraudă Suceava

ANAF Suceava [800x600]

In primele şase luni ale anului, Direcţia Regională Antifraudă Suceava au aplicat amenzi de aproape 9 milioane de lei, au dispus suspendarea activităţii la 121 de agenţi economici, iar măsurile asiguratorii, inclusiv cele aferente zilelor trecute însumează 170 de milioane de lei

 Direcţia Regională Antifraudă Suceava a încheiat prima jumătate a acestui an cu rezultate notabile, conform statisticii publice. Astfel, pe parcursul primelor şase luni ale anului au fost întocmite un număr de 28 de sesizări penale, pentru o valoare a prejudiciului adus bugetutului de stat de 85,2 milioane de lei. Mai trebuie remarcat că în acelaşi interval s-a dispus suspendarea activităţii unui număr de 121 de agenţi economici  iar măsurile asiguratorii, inclusiv cele aferente zilelor trecute însumează 170 de milioane de lei. In acelaşi interval s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare totală de 8,9 milioane de lei iar confiscările au depăşit suma de 100 de milioane de lei. Bani mulţi,  dar cuantumul acestora va fi sabilit definitiv după ce dosarele înaintate în instanţă vor avea o soluţie definitivă.
La nivelul Direcţiei Regionale Antifraudă Suceava, care are în responsabilitatea şi judeţele Botoşani, Iaşi,.Neamţ, Bacău şi Vaslui, agenţii economici din judeţul nostru se plasează pe locul doi, după cei din Iaşi în ceea ce priveşte apetenţa pentru evaziune fiscală.
O scurtă trecere în revistă a muncii făcute de inspectorii antifraudă la noi în judeţ în prima jumătate a acestui an vizează în principal prejudicii cauzate bugetului de stat în domeniul achiziţiilor intracomunitare, prin introducerea în evidenţa contabilă a societăţilor de operaţiuni financiare fictive, în scopul eludării plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat. Ca exemplu, trei firme din Suceava, prin intermediul unei societăţi suveică din Bucureşti, a introdus şi valorificat ilegal, pe baza unor facturi fictive fier beton adus din Bulgaria, prejudiciul adus bugetului de stat fiind estimat la 2 milioane de lei vechi. Un alt caz cu notorietate l-a vizat pe  Mihai Stefănoaia patronul unui bazar privat din Lunca Sucevei,  care este acuzat că nu a plătit la stat contribuţii totale de circa 2,2 miliarde de lei vechi. O afacere de şi mai mare  anvergură o reprezintă cea a falimentarei firme Gold&Platin,  unde au fost efectuate, în luna februarie a acestui an confiscări în valoare de 20 de milioane de euro. Suma reprezintă bani rezultaţi din tranzacţii angro neautorizate cu produse petroliere, promovate de firmele din grupul de firme celebru cândva. Este vorba, este drept, despre o confiscare doar pe hârtie, este drept, în condiţiile în care Gold&Platin a dispărut demult de pe scena economică judeţeană şi nu numai, reprezentanţa Opel din Scheia a acestei societăţi a fost preluată de altcineva, care a transformat spaţiul într-o reprezentanţă Mercedes, iar benzinăria de alături, pe care turcul Hatinoglu o cumpărase în 2006 de la SC Civica Suceava a tot fost mutată de pe o firmă pe alta până când a ajuns, în 2011, în proprietatea SC Bucovina Petrol Company SRL Scheia. In ultima perioadă, verificările făcute de inspectorii antifraudă au fost direcţionate din nou către achiziţii intracomunitare, în special de fructe şi legume, dar şi către agenţii economici ce produc şi comercializează alcool şi băuturi alcoolice. (Neculai ROSCA)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …