Tuesday , January 31 2023

Prefectura susține că lucrările la podul de la Milișăuți vor începe luni și se vor face în regim de urgență

Lucrarea ar trebui terminată în 21 de săptămâni, iar firma care a câștigat licitația este SC Geiger Transilvania SRL din SibiuPOD 2

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a emis ordinul nr. 2/19319, din 20 iulie 2018, pentru  începerea lucrărilor la podul de la Milișăuți,  cu data de luni, 23 iulie 2018, cu o durată de execuție de 21 săptămâni. Un anunț în acest sens a fost comunicat oficial de către Instituția Prefectului – Județul Suceava care, potrivit biroului de presă, specifică faptul că autorizația de construcție însemnând „executarea lucrărilor de intervenție în primă urgență pentru refacerea podului de pe DN 2 H km 4^776, peste râul Suceava, la Milișăuți” a fost atribuită firmei care a câștigat licitația, SC Geiger Transilvania SRL din Sibiu, cu care s-a încheiat contractul. Nu s-au depus contestații în urma licitației.

Potrivit unui comunicat al DRDP Iași transmis ca urmare a unor întrebări adresate de cotidianul „Obiectiv de Suceava” pe această temă, au fost transmise invitații de a depune oferte la cinci firme, iar trei dintre ele au depus oferte. Practic, societatea care va executa reparațiile va trebui să facă și proiectarea lucrărilor – direct sau apelând la o firmă de specialitate. În comunicatul menționat se precizează că nu au fost stabilite prin expertiză termene de realizare a lucrărilor, iar finanțarea lucrărilor de reparații se va face din transferuri de la bugetul de stat și din fonduri proprii. Pe de altă parte, expertiza a propus patru variante de consolidare a podului, în final optându-se pentru „păstrarea albiei pe traseul existent, demolarea și reconstrucția pilei 6 și montarea a două tabliere noi pe grinzi prefabricate din beton precomprimat pe deschiderile 6 și 7”. De altfel, trei din cele patru variante avute în vedere se pliau pe lucrări cu păstrarea albiei, iar a patra presupunea devierea albiei „prin deschiderile centrale D2-D3-D4, transformarea pilei 5 în culee, prelungirea rampei de acces Rădăuți pe deschiderile actuale 6 și 7”. Potrivit comunicatului DRDP, expertul tehnic a propus în final soluția nr. 1.

Conform  sursei citate, expertiza la obiectivul de investiții „Eliminarea efectelor inundațiilor de pe DN 2H, km 4^776” face parte dintr-un pachet de 28 de expertize care au fost planificate încă de anul trecut pentru rețeaua de poduri a DRDP Iași în baza stării de degradare constatată de-a lungul vremii, în funcție de resursele financiare alocate prin bugetul CNAIR. Licitația s-a făcut pentru întregul pachet de 28 de poduri, a fost adjudecată de asocierea SC Pod Proiect SRL Iași și SC Proexrom SRL Iași, cu expert tehnic prof.univ.dr.ing. Cristian Claudiu Comisu. „Evenimentele din iunie – iulie 2018 s-au produs întâmplător pe durata derulării contractului de expertizare”, se mai arată în comunicatul DRDP Iași.

Reamintim că în urma ploilor abundente și a creșterii nivelului apelor râului Suceava, unul dintre pilonii podului de la Milișăuți a fost afectat, în carosabil au apărut fisuri, astfel că  traficul pe DN2H a fost întrerupt, circulația fiind dirijată pe rute alternative. Pentru podul de la  Milișăuți, de pe DN 2H, imediat după producerea avariei a fost întocmită documentația de constatare a acesteia și înaintată către DRDP Iași, care a realizat demersurile pentru execuția lucrărilor în regim de urgență.

Ca soluție de urgență adoptată în Consiliul Local pentru Situații de Urgență Milișăuți, aprobată în ședința de Consiliu Local, prin parteneriat public-privat între Primăria Milișăuți și un agent economic, a fost construit un pod provizoriu, din tuburi, care a fost dat în funcțiune de joi, 19 iulie 2018.

Motivul realizării podului provizoriu în parteneriat de către autoritatea locală și o firmă ține de faptul că dacă ar fi fost realizat de DRDP Iași nu se mai justifica atunci caracterul de urgență al refacerii podului de pe DN2H. (Dan PRICOPE)

 

 

Vezi si

Un tânăr de 18 ani din Bunești, prins de jandarmii din Fălticeni după ce a lovit un bărbat cu o bâtă

În data de 30 ianuarie a.c., pe timpul executării serviciului de patrulare, jandarmii din municipiul …