Friday , March 29 2024

Prefectura Suceava a finalizat raportul anchetei de la Casa de copii “Pâinea vieții” din Broșteni

La o săptămână de la verificări, conducerea Prefecturii Suceava a făcut publice rezultatele controlului desfășurat la acest orfelinat privat. După cum v-am relatat și în numerele anterioare, reprezentanții instituțiilor statului au găsit nereguli pe bandă rulantă. Inspectorii DSP au constatat că angajații acestui centru nu au avut niciodată buletin de analize medicale, conform legislației în vigoare. Nici după doi ani de când reporterii “Obiectiv” tot menționează că acest centru funcționează fără acreditările necesare, conducerea nu a reușit să intre în legalitate. La Casa de copii “Pâinea vieții” stau 64 de copii, chiar dacă instituția este acreditată doar pentru acordarea de servicii sociale pe timp de zi. Cele mai grave nereguli au fost sesizate de către reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență 

copii la masa

După o săptămână de la finalizarea anchetei, conducerea Prefecturii Suceava a decis să facă publice rezultatele controlului realizat la Casa de copii “Pâinea vieții” din Broșteni, neregulile descoperite la acest centru fiind prezentate de către reporterii “Obiectiv” încă de la începutul săptămânii trecute. Ca urmare a articolelor prezentate de-a lungul timpului, în care am relatat despre problemele care se pare că se petrec la Casa de copii “Pâinea vieții” din Broșteni, Instituția Prefectului s-a autosesizat, după aproape doi ani, și a trimis luni, 21 martie, o comisie mixtă care a luat la puricat activitatea acestui centru. “Având în vedere aspectele prezentate de presă referitoare la neregulile de la Centrul de îngrijire “Pâinea vieții” din Broșteni, la sediul Instituției Prefectului a avut loc pe 16 martie 2016 o ședință de lucru în cadrul căreia s-au stabilit detalii referitoare la efectuarea de verificări la acest cămin, care găzduiește aproximativ 70 de copii proveniți din familii sărace”, a anunțat Prefectura suceveană printr-un comunicat de presă, la sfârșitul săptămânii trecute. Astfel, printr-un ordin al prefectului, s-a constituit o comisie interinstituțională care a verificat legalitatea funcționării acestui centru. Din comisie au făcut parte reprezentanți ai DSP, DSVSA, ISU,IPJ, AJPIS, ITM, ISJ, DGASPC.
Prefectura Suceava a făcut public faptul că reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava au descoperit că personalul acestui centru nu are analize medicale efectuate după cum prevede legislația în vigoare și, mai grav, aceștia nu au avut niciodată buletine medicale. Angajații care lucrează cu acești copii ar fi putut fi purtători de tot felul de viruși și bacterii și tocmai din cauza gravității acestui fapt, inspectorii DSP au dat un termen de doar trei zile pentru efectuarea examenelor clinice ale tuturor angajaților. Tot pe lista neregulilor descoperite de către inspectorii DSP se află și lipsa unui contract cu o firmă autorizată pentru gestionarea deșeurilor rezultate din acte medicale, dar la fel de grav este că blocul alimentar necesită lucrări serioase de igienizare.
Tot cu ocazia acestor verificări s-a constatat că acest centru nu deține nici acum acreditare de funcționare ca centru rezidențial, ci este autorizat doar pentru acordarea de servicii sociale, în baza unui certificat eliberat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, document în posesia căruia cei de la orfelinatul privat “Pâinea vieții” au intrat abia la sfârșitul anului 2014, adică după ce reporterii cotidianului “Obiectiv” au început să relateze despre neregulile petrecute aici. Mai exact, reprezentanții Centrului “Pâinea vieții” au încercat să intre în legalitate abia după ce un copil instituționalizat acolo a ajuns în iulie 2014 la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava cu fractură de coloană cervicală, copilul rămânând paralizat și deplasându-se în prezent cu ajutorul unui scaun cu rotile. Băiatul în vârstă de 12 ani a rămas invalid după ce a fost folosit, după cum chiar el a povestit, la muncile agricole de către o angajată a centrului și s-a accidentat.
Centrul privat din Broșteni instituționalizează în prezent 64 de copii, dintre care doar 29 sunt din județul Suceava. Din acte reiese că aici stau în cursul zilei copii care primesc o masă caldă și beneficiază de o cameră unde își pot face temele pentru următoarea zi, și nicidecum că, de fapt, aici sunt aproape 70 de copii sub supravegherea personalului 24 de ore pe zi. Pe lângă copiii din Suceava, mai sunt și 16 copii din județul Neamț, trei din Bacău, câte unul din Botoșani și Iași, trei din Călărași și 11 din județul Vrancea.
Nereguli grave au descoperit și reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care au amendat Centrul “Pâinea vieții” din Broșteni cu suma de 20.000 de lei, după cum reiese din raportul Prefecturii, reprezentanții orfelinatului privat achitând pe loc suma de 10.000 de lei. “Alimentarea mașinilor de gătit cu GPL se face dintr-un rezervor, având capacitatea de 5 mc, pentru care nu s-a solicitat și obținut autorizația de securitate la incendiu. Planul de intervenție în caz de incendiu întocmit la nivelul obiectivului controlat nu este avizat. Nu este întocmit planul de evacuare a persoanelor și bunurilor materiale în situații de urgență. Nu au fost întocmite documente și evidențe specifice apărării împotriva incendiilor, cum ar fi planul de analiză și acoperire a riscurilor al unității administrativ-teritoriale, în partea ce revine operatorului economic, iar fișa obiectivului nu este reactualizată. Nu este încadrat cel puțin un cadru tehnic sau personal de specialitate cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor”, se menționează în raportul anchetei. Pentru toate aceste nereguli, Centrul „Pâinea vieții” a primit termene în vederea remedierii lor, urmând ca Inspectoratul pentru Situații de Urgență să fie informat în scris despre cum au fost remediate neregulile constatate. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Femeie de 82 de ani, internată la Neurochirurgie după ce a fost lovită în cap de un panou publicitar, la Gura Humorului

O femeie de 82 de ani a ajuns în cursul dimineții de vineri la UPU …

One comment

  1. S-au constatat deficienţe, da, dar cine face cercetările privind tratamentul aplicat copiilor şi aşa oropsiţi de soartă? Aruncă câteva informatii că nu au câte ceva…dar esentialul este uitat… copii .. şi felul în care aceştia trăiesc acolo, pentru că din câte ma înţeles chiat ziarul Obiectiv a sesizat opinia publică cu privire la starea micutului accidentat .. pentru că a fost pus să muncească la director…sau pentru cineva din personal… Oare chiar avtrebuit să se sesizeze despre nereguli un om din SUA… cetăţenii oraşului de ce nu au văzut nimic… sau nu le pasă .. ce se întâmplă acolo, pentru că nu este treaba loc…Copii mici au fost puşi să muncească pe mosia directorului şi a alor persoane care au grijă de ei. Cine le-a permis acest lucru.. au profitat de niste copii necăjiţi şi care se bucurau de o mancare caldă.. dar vai de mama lor suflete..