Prefectura atrage atenția asupra obligativității respectării măsurilor Ordonanței Militare nr. 3

26/03/20 ora:5:31am

Prefectul Alexandru Moldovan a precizat care sunt excepțiile de la regula generală conform căreia se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei. De ieri la amiază, zborurile s-au suspendat spre Franța și Germania și din Franța și Germania către România.  Până ieri la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 3, un număr de 3.140 de suceveni se aflau în izolare voluntară și 300 în carantină. In legătură cu nerespectarea prevederilor Ordonanței Militare nr. 2, Prefectura a comunicat că în cursul zilei de marți au fost date 6 amenzi pentru nerespectarea măsurii autoizolării, în valoare totală de 18.000 lei. „Circulația persoanelor care au împlinit 65 de ani, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole”, se mai arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Suceava 

Miercuri, în jurul orei 12:00, la nivelul județului Suceava erau 3.140 de persoane în izolare voluntară și 300 de persoane în carantină. Au fost recoltate și transmise spre analiză, conform raportării DSP la data de 24.03.2020, ora 21.00, 766 de probe din care 190 au fost confirmate pozitiv și 232 negative.

Acțiunile de monitorizare a modului în care sunt respectate condițiile de izolare voluntară la domiciliu și prevederile Ordonanței militare s-au concretizat în data 24.03.2020 cu verificarea unui număr de 3.829 de persoane aflate în izolare voluntară la domiciliu și 106 unități economice. Au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea măsurii autoizolării, cu o valoare totală de 18.000 lei. De asemenea au fost aplicate alte 41 de sancțiuni contravenționale pentru încălcări ale altor prevederi legale impuse prin regimul stării de urgență în valoare de 107.190 lei. În intervalul orar 22.00 – 06.00 au fost aplicate 34 de sancțiuni în valoare de 77.400 lei persoanelor care au încălcat art. 5 din Ordonanța Militară nr. 2 privind interdicțiile de deplasare. La aceste acțiuni de monitorizare au participat 271 de polițiști, 86 de polițiști locali și 132 de jandarmi.

„Atragem atenția cetățenilor asupra faptului că, începând de azi (miercuri, 25.03.2020 – n.red.), ora 12.00 intră în vigoare Ordonanța Militară nr. 3 din 24.03.2020, care prevede noi măsuri de combatere a răspândirii COVID -19 și anume că se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/ gospodăriei, cu următoarele excepții: deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi; asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum si bunuri necesare desfășurării activității profesionale; asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistenta persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie; în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice; pentru donarea de sânge la centrele de transfuzie sangvină; deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat; deplasarea pentru realizarea de activități agricole; deplasarea producătorilor pentru comercializarea de produce alimentare”, a declarat prefectul Alexandru Moldovan.

 

N Despre interdicțiile aplicabile persoanelor cu vârste de peste 65 de ani

 

El a precizat cu privire la circulația persoanelor care au împlinit 65 de ani în afara locuinței/gospodăriei, că este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive: deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie; deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

„Circulația persoanelor care au împlinit 65 de ani, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole”, se mai arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Suceava.

În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă numai pentru motivele expuse mai sus. Începând cu data de 25.03.2020, ora 12.00, toate persoanele care intră în România vor fi supuse măsurii carantinării sau izolării la domiciliu după caz.

 

N Obligațiile și interdicțiile pentru angajați și angajatori

 

Pentru verificarea motivului deplasării angajații trebuie să prezinte legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator, persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole vor prezenta o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la mai sus, se va prezenta o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil. Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura. Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.

Tot în legătură cu faptul că din data de 25.03.2020, ora 12.00 intră în vigoare Ordonanța Militară nr. 3 din 24.03.2020, Prefectura Suceava atrage atenția și asupra prevederilor noilor măsuri de combatere a răspândirii COVID -19, aplicabile la nivelul agenților economici și instituțiilor publice. Este vorba despre faptul că instituțiile publice și operatorii economici au obligația de a marca zona destinată accesului cetățenilor/clienților și suprafața de relații cu publicul/vânzare cu semne vizibile care să orienteze persoanele în respectarea unei distanțe de siguranță de minimum 1,5 metri iar administratorii piețelor agroalimentare au obligația de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanță socială între producătorii agricoli, comercianți și cumpărători. „De asemenea, comercianții și producătorii agricoli aflați în piețele agroalimentare sunt obligați să adopte măsuri de protecție împotriva răspândirii COVID-19, respectiv să poarte mănuși și măști”, a mai precizat prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, în legătură cu măsurile menționate începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

N Apel de suflet al prefectului: „ Dați o șansă copiilor să crească lângă bunici!

 

Conform Ordonanței Militare nr. 3/ 24.03.2020 se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Franța și Germania și din Franța și Germania către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile. Măsura menționată nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, precum și autorizărilor tehnice necomerciale. Aplicarea acestei măsuri începe cu data de 25 martie 2020, ora 23.00, ora României.

Pentru verificarea respectării condițiilor de carantinare sau izolare la domiciliu, instituțiile de securitate națională vor proiecta sisteme de comunicații și aplicații informatice, necesare Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății și autorităților locale, pentru a comunica în timp real și permanent cu persoanele carantinate sau izolate la domiciliu. Documentele care expiră pe perioada stării de urgență, eliberate de autoritățile publice, pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență.

„Stimați cetățeni! Vă rugăm stați în case pentru voi, pentru noi, pentru părinții, bunicii și copii noștri! Limitați la maxim ieșirile din casă și gospodărie! Nimic din ceea ce puteți cumpăra, vedea sau visita un este mai presus de viața voastră! Dați o șansă copiilor să crească lângă bunici, părinților să-și crească copii și bunicilor să-și trăiască liniștiți și sănătoși bătrânețea”, a încheiat prefectul Alexandru Moldovan apelul său la respectarea prevederilor din Ordonanța Militară nr. 3. (Dan PRICOPE)