Thursday , February 9 2023

Prefectul dezaprobă protestele contra măsurilor restrictive din pandemie și face un apel la calm

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, dezavuează protestele împotriva certificatului verde. În acest sens, în după amiaza zilei de luni, 15 noiembrie, prefectul a transmis un mesaj prin care – referindu-se, inițial, la „o serie de acțiuni de protest în localități din județul nostru” – a criticat modul în care s-a desfășurat protestul de duminică, 14 noiembrie, din centrul Sucevei. Între altele, prefectul i-a acuzat pe organizatori că au ignorat total toate măsurile de prevenire a combaterii răspândirii coronavirusului.

„Având în vedere situația sistemului medical județean, actualul context epidemiologic la nivel național și județean, luând în considerare prerogativele constituționale ale funcției de prefect, doresc să supun atenției dumneavoastră câteva precizări. Orice cetățean al României are garantat prin Constituție o serie de drepturi fundamentale, inclusiv cele de a se adresa instituțiilor statului cu solicitări și petiții sau de a manifesta în cadru organizat pentru susținerea unor revendicări. Pe de altă parte, aceeași lege fundamentală la care ar trebui să ne raportăm permanent, instituie și obligația oricăruia dintre noi, de a respecta legile în vigoare. A fost evident pentru noi toți că în desfășurarea manifestației de ieri, din centrul municipiului Suceava, au fost încălcate flagrant, cu bună știință și ostentativ, măsuri elementare de protecție instituite în perioada de alertă: portul măștii de protecție inclusiv în spații deschise, distanțare fizică, limitarea numărului maxim de participanți la 100 de persoane”, a spus prefectul. Din punctul său de vedere, acestea măsuri au fost „ignorate total” de organizatorii care și le-au asumat, prin avizele obținute. „Ne delimităm total de o asemenea abordare, care poate fi privită și ca un afront la adresa marii majorități ai cetățenilor care au ales să respecte măsurile de protecție instituite, la cadrele medicale care au depus eforturi susținute de la debutul pandemiei”, a spus prefectul.

În altă ordine de idei, referindu-se la diverse aprecieri care au apărut în spațiul public cu privire la modul în care instituțiile Statului și-au îndeplinit atribuțiile, prefectul Alexandru Moldovan ți-a exprimat „totala apreciere pentru modul echilibrat în care a acționat Jandarmeria, fără a se lăsa antrenată într-o serie de provocări”.

Interesant este că prefectul a menționat, ulterior, că Inspectoratul de Jandarmi Județean Suceava, cât și celelalte structuri ale MAI, vor comunica opiniei publice în imediata perioadă acțiunile si măsurile pe care le-au întreprins în conformitate cu atribuțiile conferite de lege. De fapt, IJJ a comunicat care au fost măsurile luate înainte de a anunța prefectul despre aceasta.

„În încheiere, fac un apel la calm, înțelegere și echilibru, dublate de aplecarea spre informare corectă, din surse medicale, asupra tuturor aspectelor care țin de pandemie. Este nevoie de solidaritate mai mult ca oricând, pentru a construi punți între comunități și a reveni la o viață normală. Vă mulțumesc!”, a conchis prefectul Alexandru Moldovan. (D.P.)

Vezi si

Peste 100 de amenzi aplicate de polițiști în cadrul unei razii în Vatra Dornei. Doi bărbați, reținuți pentru comiterea unor furturi

Miercuri, 8 februarie, între orele 07.00-14.00, Poliţia municipiului Vatra Dornei a organizat şi executat o …

One comment

  1. Prefectul este cel ce asigura aplicarea legislatiei.
    Ar trebui sa fie un exemplu, dar e chiar de rasul curcilor.
    Amenzile care nu sau dat, ar fi ntrebuit sa duca la demisie.