Friday , April 19 2024

Povești dintr-un război nedorit, prezentate de DGASPC Suceava

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava continuă să ofere ajutor specializat mamelor cu copii care trec prin Vama Siret în această perioadă. Centrul Blue Dot din Vama Siret este format din 4 containere, dotate cu absolut tot confortul și logistica necesare desfășurării activităților de asistență socială în regim de urgență. Angajații Direcției, în mod voluntar, sunt de serviciu în ture, non-stop și oferă în aceste spații o atmosferă caldă, de siguranță, servicii de consiliere și identificare a nevoilor pentru zeci de mămici cu copii care trec zilnic prin Vama Siret.

Unele dintre refugiatele care au fugit din calea războiului pentru a-și proteja copiii s-au arătat dispuse să-și împărtășească povestea, iar DGASPC Suceava a făcut publice gândurile, trăirile și mulțumirile lor îndreptate spre armata de oameni și voluntari care depune eforturi constante pentru a-i ajuta pe ucraineni în aceste momente extraordinar de grele și triste.

”O mămică tânără, Olga, în jur de 30 de ani, a fost de acord să ne spună povestea ei. Este din Kiev, iar băiețelul ei se numește Daniil și are 1 an și 6 luni. Atât Olga, cât și soțul ei sunt cadre militare, iar la momentul începerii războiului Olga se afla în concediu creștere copil până la 3 ani. Era cu copilul în apartament la momentul bombardamentelor, pe 24 februarie, soțul fiind plecat în delegație. Era ora 5 dimineața, s-a speriat foarte tare, bombardamentele au fost în mai multe reprize și apoi a văzut pe geam norul ridicat de explozii. și-a sunat soțul și i-a spus că a venit războiul, iar acesta a încercat să o liniștească, spunând că nu poate fi adevărat deoarece el, ca și cadru militar, nu știa acest lucru. În data de 26 februarie, soțul s-a întors din delegație și a dus-o cu mașina pe Olga, împreună cu copilul, la Cernăuți unde a rămas până pe 14 februarie, când au sunat sirenele și în Cernăuți. Realizând că nu mai este în siguranță nici în Cernăuți, a decis să treacă granița în România. Soțul s-a întors în Kiev pentru a-și apăra țara, iar părinții ei se află în Cernigău, o localitate puternic bombardată. Aceștia au refuzat să plece de acasă. Olga va rămâne împreună cu copilul în România, urmând ca în câteva zile niște prieteni de familie din Estonia să vină să o ia la ei. A venit cu un troller, un rucsac și căruciorul în care l-a adus pe copil. A lăsat în urmă soțul, părinții, animalele de companie, apartamentul și întreaga viață de până atunci. Avea lacrimi în ochi și ne-a mărturisit cât este de impresionată de ospitalitatea românilor și de faptul că a putut să dea drumul emoțiilor și să își descarce sufletul”, este povestea consemnată de angajații DGASPC Suceava sub titlul ”Jurnal de campanie: Povești dintr-un Război nedorit!”. (Oana NUȚU)

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …