Posturile titularizabile din școlile sucevene, ”vânate” de candidați din alte județe

reportersite
10 august 2020, 11:10

”S-au înscris deja foarte mulți candidați din alte județe. S-au orientat către județul nostru pentru că noi avem un număr foarte mare de posturi vacante, comparativ cu alte județe. Au note mai mari decât unii candidați de la noi, drept urmare și șanse mai mari de a obține postul de titular în ședința publică. Problema este că ei prind postul, apoi se detașează în localitatea de domiciliu și mie îmi rămâne postul blocat câțiva ani de zile și nu îl pot oferi unuia dintre candidații din Suceava care au promovat concursul de Titularizare. Dar asta este legea și trebuie să ne supunem”, a declarat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu

Şedințele publice în care urmează a fi repartizați pe posturile didactice vacante din unitățile de învățământ preuniversitar candidații care au promovat examenul național de Titularizare au fost stabilite de Inspectoratul Şcolar Județean (IŞJ) Suceava pentru zilele de 13, 14 și 15 august, la Liceul Teoretic ”Filadelfia” Suceava. Deși, în contextul epidemiologic actual, s-a oferit posibilitatea organizării ședințelor de repartizare pe post și online, la Suceava, candidații vor participa fizic la ședințele publice. Locația aleasă de IŞJ Suceava are o capacitate mare de locuri, are circuite separate de intrare/ieșire, astfel că va permite desfășurarea ședințelor publice de repartizare pe post în condiții de siguranță, după cum au informat reprezentanții instituției.

În acest an, concurența la Titularizare a fost foarte mare, fiind înscriși 907 candidați, un număr record. Dintre aceștia, 796 au fost evaluați efectiv, în urma susținerii examenelor, pe discipline, iar 419 au obținut note peste 7, având astfel șansa de a deveni titulari pe unul din posturile didactice vacante, cu viabilitate mai mare de 4 ani. La nivelul județului Suceava, numărul posturilor titularizabile este mult mai mare comparativ cu anul trecut, fapt pentru care și numărul înscrișilor a fost unul record. Oferta bogată a posturilor pentru titulari a atras în acest an foarte mulți candidați din alte județe, lucru care face ca șansele cadrelor didactice din Suceava să obțină o catedră stabilă în învățământul preuniversitar scad și mai tare. Din păcate, aceste posturi de titulari, obținute de candidați din alte județe, rămân blocate ani de zile, în urma detașării în interesul învățământului, cât mai aproape de domiciliul profesorului.

”S-au înscris deja foarte mulți candidați din alte județe. S-au orientat către județul nostru pentru că noi avem un număr foarte mare de posturi vacante, comparativ cu alte județe. Au note mai mari decât unii candidați de la noi, drept urmare și șanse mai mari de a obține postul de titular în ședința publică. Problema este că ei prind postul, apoi se detașează în localitatea de domiciliu și mie îmi rămâne postul blocat câțiva ani de zile și nu îl pot oferi unuia dintre candidații din Suceava care au promovat concursul de Titularizare. Dar asta este legea și trebuie să ne supunem”, a declarat inspectorul școlar general adjunct Ioan Puiu.

Lista posturilor vacante, la nivelul județului Suceava, cuprinde 107 posturi complete, cu viabilitatea mai mare de 4 ani, 395 de posturi complete, cu viabilitatea mai mică de 4 ani, și 604 posturi incomplete.

Candidații cu note peste 7, care vor putea opta pentru unul din cele 107 posturi complete, cu viabilitatea mai mare de 4 ani, vor intra în ședință pu-blică în data de 14 august. Cei cu note peste 5, care vor fi repartizați pe posturile complete cu viabilitate mai mică de 4 ani și pe posturile incomplete, sunt programați în zilele de 13 și 15 august. ”Cel mai mare flux va fi în ziua de 14 august, când vom repartiza candidații pe posturile complete, cu viabilitate mai mare de 4 ani. Celelalte două zile sunt dedicate candidaților pentru posturile de suplinitori, unde activitatea nu va fi așa intensă. Dacă am trecut cu bine de Ti­-tularizare, unde au fost peste 900 de oameni de gestionat în cinci centre de examen, fiecare cu circuitul propriu, și a fost bine, ne vom descurca și cu ședințele de repartizare pe post”, este de părere inspectorul școlar general adjunct Puiu.

Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante se va face în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă, indiferent de județul în care s-a susținut examenul de Titularizare. Cei care nu vor prinde un post titularizabil la repartizarea din 13 august, dar au obținut note peste 7 la Titularizarea din acest an vor participa la ședința din 20-21 august. (Oana NUTU)

 

reportersite

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. observator 10/08/2020 la ora 11:27 -

    Domnule insp,
    Incercati sa vedeti lista posturilor titularizabile pe site-ul institutiei. Nimic. O fi ascunsa bine?
    Iar daca intradevar se doreste o transparenta totala, dati lista cu orele si pensionarii care le-au ocupat in ultimii 5 ani, acestia blocand efectiv tineri sa vina spre invatamant.
    Sa fie pe site pe prima pagina si ar fi si mai interesant numele directorilor care au ascuns acele ore.