Tuesday , January 18 2022

Posibilă întâlnire Iohannis – Poroşenko la PTF Vicov – Crasna

Conform presei ucrainene, care citează un comunicat al administraţiei Regiunii Cernăuţi, întâlnirea ar urma să aibă loc pe 1 iulie, la inaugurarea noului punct de trecere a frontierei PTF vicov

Presa ucraineană de limbă română – publi­caţiile cernău­ţene Buc Press, TOCpress şi Libertatea Cuvântului – susţine că la mijlocul acestui an ar pu­tea avea loc o întâlnire între preşedinţii României şi Ucra­inei, Klaus Iohannis şi Petro Poroşenko, la frontiera dintre cele două ţări, cu ocazia redeschiderii a două puncte de tre­cere a frontierei, din care unul pe raza judeţului Su­cea­va. Autorităţile ucrainene îşi pro­pun ca până la 20 iunie 2018 să finalizeze lucrările de modernizare a punctelor de trecere a frontierei Diakivţi (Pro­boteşti) – Racovăţ şi Krasnoil´s´k (Crasna) – Vicovu de Sus, potrivit unui comunicat de presă al Admi­nistraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, preluat de TOCpress. Seful Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi (guvernator, pe o altă formulă des uzitată mediatic), Oleksandr Fisciuk, ar fi transmis în cadrul şedinţei comune a Comitetelor Radei Supreme a Ucrainei că respectivele puncte de trecere a frontierei pentru a căror reabilitare au fost alocate fonduri europene sunt finalizate în proporţie de 75% împreună cu infrastructura din apropiere.

Totodată, conform celor relatate de Buc Press, TOCpress şi Libertatea Cuvântului, Oleksandr Fisciuk a anunţat că la redeschiderea punctelor de trecere a frontierei, programată pentru 1 iulie 2018, vor participa preşedinţii Ucrainei şi Româ­niei, Petro Poroşenko şi Klaus Iohannis. „Planificăm să finalizăm lucrările până pe 20 iunie, iar pe 1 iulie aceste puncte vamale să fie date în exploatare, în prezenţa preşedinţilor Ucrai­nei şi României. Fără dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei şi, de asemenea, fără o legătură rutieră între raioane şi regiuni, nu putem vorbi despre dezvoltare economică şi integrare. Prin urmare, intenţionăm să începem construcţia a încă două puncte de trecere a frontierei”, a declarat guvernatorul regiunii Cernăuţi la şedinţa comună a comisiilor parlamentare din Rada Supremă a Ucrainei.

De asemenea, potrivit Buc Press, şeful executivului regiunii Cernăuţi susţine iniţiativa premierului ucrainean Volodymyr Groisman de a transmite împuternicirile privind reconstruirea, construcţia şi amenajarea punctelor de trecere organelor executive locale.

Recent, acest subiect a fost abordat şi la o întrevedere comună între administraţia judeţeană suceveană şi cea regională de la Cernăuţi. Seful administraţiei judeţene sucevene, Gheorghe Flutur, a insistat cu privire la progresele făcute de partea română şi a felicitat deschiderea premierului ucrainean pentru rezolvarea problemei.

Reamintim că problematica punctelor de trecere a frontierei a fost una destul de spinoasă atât pentru partea română, cât şi pentru cea ucrai­neană. Uniunea Europeană a alocat fonduri atât ţărilor membre care au graniţa cu Ucraina, cât şi Ucrainei pentru modernizarea a şase puncte de trecere a frontierei.

Cel puţin în ceea ce priveşte ţara noastră, majoritatea lucrărilor au fost încheiate sau sunt foarte aproape de a fi definitivate. În urma mai multor semnale şi a unor vizite în teren, s-au constatat rămâneri în urmă foarte mari pe partea ucraineană, nu doar la punctele de trecere a frontierei cu România, ci şi la altele cu Ungaria, Slovacia şi Polonia. În condiţiile în care punctele de trecere a frontierei Racovăţ – Proboteşti şi Vicovu de Sus – Crasna urmau să fie date în exploatare la sfârşitul lui 2016, iar la punctul de control Ustiluga, la graniţa cu Polonia, a fost săpat doar un şanţ şi la frontiera cu Slovacia şi Ungaria au fost instalate doar conducte şi construcţii meta­lice, Uniunea Europeană a sistat finanţarea pentru Ucraina, în luna februarie a acestui an.

Este interesant că în februarie 2018 autorită­ţile ucrainene comunicau în presă că lucrările de la Proboteşti şi Crasna erau finalizate în proporţie de 80-85%, iar ceva mai recent au comunicat pre­sei că sunt în proporţie de 75% finalizate. Totuşi, autorităţile ucrainene au reconsiderat situ­aţia şi se pare că au depus eforturi pentru a remedia, axându-se pe finanţarea de la punctele de trecere a frontierei unde lucrările erau într-un stadiu mai avansat, respectiv Diakivţi (Proboteşti) – Racovăţ şi Krasnoil´s´k (Crasna) – Vicovu de Sus.

Si problema legată de o întâlnire între şefii de stat român şi ucrainean a fost una delicată. Anul trecut urma să aibă loc o astfel de întrevedere, însă după promulgarea de către Petro Poroşenko a unei legi care vicia drepturile minorităţilor naţionale din Ucraina la o educaţie în limba maternă, Klaus Iohannis l-a informat la ONU pe omologul său ucrainean că o asemenea întâlnire nu va mai avea loc. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Ioan Balan, deputat, PNL, Obiectiv, Sucava

Ioan Balan: Investițiile pe care le putem realiza din fonduri europene sunt cheia rezolvării pentru cele mai dificile probleme din România

Deputatul PNL Ioan Balan face apel la toate forțele politice responsabile în vederea coagulării unui …