Friday , September 30 2022

Portret de femeie militar la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni

Ziua Femeii a fost sărbătorită și în unitățile de învățământ militar, într-un mod clasic, dar și original, cu flori și urări de bine, dar și prin promovarea elevelor care au optat pentru o carieră în domeniu. Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni a conturat portretul femeii militar, punctând gândurile și impresiile elevelor care urmează cursurile unității pentru a deveni subofițeri de jandarmi.  

”Anul acesta, Ziua Femeii o dedicăm colegelor noastre, inspirația noastră de curaj și ambiție. Femeile au reușit mereu să exceleze și să surprindă în acest domeniu dur, ele ne dovedesc faptul că, pe zi ce trece, devin din ce în ce mai experimentate, fără a renunța, însă, la feminitatea care le caracterizează”, au transmis reprezentanții unității de învățământ militar din Fălticeni.

Locotenent-colonel Liliana Rusu a ales să îmbrățișeze o profesie a caracterelor puternice, reușind să îmbine disciplina și strictețea impuse de statutul de militar, cu blândețea, răbdarea și afecțiunea de care trebuie să dea dovadă ca mamă și soție.

Căpitan Anișoara Nistor a afirmat că, ”într-o lume a bărbaților, nu trebuie să încetăm nicio clipă să rămânem femei, pentru că eleganța și sensibilitatea sunt trăsături delicate care condimentează viața militară!”.

Locotenent Ana-Maria Boambă este convinsă de faptul că ”femeia-militar este și șef, și executant, și mamă, și soție, prietenă, colegă și fiecare din aceste roluri pe care îl îndeplinește este dus la bun sfârșit, deoarece capacitatea de adaptare este cea mai importantă trăsătură a unui om puternic”.

Sublocotenent Cristina Bărbuia ne-a mărturisit, în calitate de comandant al unui detașament, faptul că ”femeia-militar se impune prin acel respect față de sine, ancorându-i și pe ceilalți spectatori în aceeași atmosfera”. Deviza ei este ”Luctor et emerge! (Mă lupt și reușesc!), căci fără sacrificii, dorințele nu se materializează”.

Pentru plutonier Mădălina Vlădeanu, reflectând în oglindă, ”femeia jandarm este puternică, ambițioasă și dornică să demonstreze că vrea, că știe și că poate să aibă toate ingredientele necesare unei cariere de succes, iar acest sistem militar o provoacă să se autodepășească”.

Sergent major Andreea Vărăreanu este mândră că poartă uniforma militară și susține că ”femeile sunt capabile să acționeze la fel de bine ca și bărbații, căci în această meserie, de militar, nu există diferențe, performanța nu are gen”.

Ele sunt doar câteva dintre femeile militar cu care Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni se mândrește. (O. NUȚU)

Vezi si

Iulius Mall Suceava te invită la TEDxAreni să pornești „În căutarea autenticității”, alături de Ancuța Bodnar, Dan Negru, Alex Nedea și alte persoane publice

Maratonul de inspirație TEDxAreni, în care speakerii vor vorbi despre autenticitate, despre ce înseamnă a …