Friday , March 29 2024

Pompierii suceveni au stins opt incendii de vegetație într-un interval de doar 24 de ore

Cea mai grea misiune a fost la Voitinel, unde focul a cuprins o suprafață de 70.000 de mp, iar vântul puternic propaga cu repeziciune incendiul

În doar 24 de ore, pompierii militari suceveni au intervenit la 43 de situații de urgență, din care 26 de intervenții SMURD, 11 intervenții pentru localizarea și stingerea unor incendii și alte șase misiuni specifice. Din cele 11 incendii, 8 au izbucnit la vegetație uscată, urmare a unor focuri deschise în spații deschise. A ars vegetația uscată de pe o suprafață totală de peste 11 hectare.

Astfel, militarii, împreună cu lucrători ai serviciilor voluntare pentru situații de urgență, au intervenit pentru stingerea acestor incendii în localitățile: Dornești (500 mp), Fălticeni (15.000 mp), Voitinel (70.000 mp), Negostina (10.000 mp), Horodnic de Sus (5.000 mp), Solca (60 mp), Capu Codrului (3.000 mp) și Bilca (10.000 mp).

Misiunea cea mai dificilă, din cauza suprafeței afectate, dar și a vântului puternic care dezvolta și propaga cu repeziciune incendiul, a fost în localitatea Voitinel, unde au intervenit pompieri de la Garda de Intervenție Vicovu de Sus și de la Detașamentul Rădăuți. Militarii, sprijiniți de patru servicii voluntare pentru situații de urgență din Voitinel, Bilca, Gălănești și Horodnic de Sus, cu un total de opt autospeciale de stingere, au localizat și stins incendiul care a afectat vegetația uscată de pe o suprafață totală de aproximativ șapte hectare (din care, pe două hectare se afla o plantație de salcâmi, la care nu a fost afectat coronamentul arborilor), salvând astfel gospodăriile limitrofe.

Cauza incendiului stabilită de pompieri din cadrul ISU Suceava a fost „foc în aer liber”, mijlocul care a produs aprinderea fiind un chibrit. Incendiul a izbucnit de la niște reziduri menajere care au fost aprinse de către Berta N. (11 ani), din comuna Voitinel și s-a extins pe o suprafață de 70.000 mp de vegetația uscată.

De asemenea, echipaje ale pompierilor militari suceveni s-au deplasat în sprijinul colegilor de la ISU Botoșani, care s-au confruntat ieri, în intervalul a doar trei ore, cu 13 incendii izbucnite la gospodării și terenuri agricole din localități botoșănene.

În ultimele zile au crescut îngrijorător arderile vegetației uscate și sunt semne că acestea nu se vor opri, în ciuda numeroaselor campanii de prevenire și a eforturilor susținute ale autorităților, dar și ale jurnaliștilor.

Deoarece legislația interzice arderea la întâmplare a vegetației uscate, iar cei care o fac pun în pericol fie fondul forestier, bunuri materiale importante sau chiar vieți omenești, transmitem din nou un apel către populație și către factorii de răspundere din administrațiile locale, să respecte interdicțiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condițiile meteorologice (vânt puternic).

Pompierii suceveni subliniază că un rol important în prevenirea incendiilor în profil teritorial îl au autoritățile administrației publice locale care, prin toate pârghiile legale de care dispun, trebuie să conștientizeze și să determine populația să se comporte și să acționeze în spirit civic.

ISU Suceava reamintește faptul că arderea miriștilor, a vegetației uscate, a resturilor vegetale și a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, precum și amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care favorizează propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți, constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor.

Nu în ultimul rând, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a încheiat cu Garda Națională de Mediu (GNM) și cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – un protocol de colaborare privind acțiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiții agricole și de mediu referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente. Astfel, prin acțiuni comune, se urmărește reducerea cazurilor de ardere a miriștilor și a vegetației, prin sancționarea celor care încalcă aceste dispoziții, de către toate cele trei instituții semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenției agricole pentru parcelele de teren în cauză. (O.S.)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …