Thursday , December 8 2022

Pompierii militari suceveni au organziat un exercițiu de simulare a intervenției la un incendiu provocat de un cutremur, la Hotelul “Best Western Bucovina”

Săptămâna trecută, pompierii militari suceveni au organizat un exercițiu în domeniul situațiilor de urgență cu tema «Intervenția Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a Direcției Silvice Suceava și a Comitetului Local pentru Situații de Urgență Gura Humorului, împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava și celelalte instituții cu funcții de sprijin, pentru limitarea și înlăturarea efectelor negative generate de producerea unui cutremur, urmat de un incendiu, la Hotelul „Best Western Bucovina” Gura Humorului. Punerea în aplicare a Planului județean de răspuns în caz de cutremur și a Planului Roșu de Intervenție.»

Scenariul exercițiului a presupus intervenția în cazul producerii unui cutremur. Astfel, marți, 17 septembrie a.c., la ora 19:30, s-a produs un cutremur de magnitudine 7,3 MI, la o adâncime de 128 Km, a cărui undă de propagare a urmat traseul județelor Iași și Suceava.

O replică a acestui cutremur a afectat construcția Hotelului „Best Western Bucovina”, din orașul Gura Humorului.  Structura de rezistență a clădirii a fost grav avariată, iar la etajele superioare (IV și VI) au fost surprinse, în total, 10 persoane (turiști). De asemenea, 178 de persoane au fost evacuate ori s-au autoevacuat, iar alte patru persoane au fost blocate în acțiunea de autoevacuare, la nivelul II al hotelului. Două dintre aceste persoane erau surprinse sub elementele de construcție de la casa scărilor prăbușite .

De asemenea, urmare a producerii cutremurului, la nivelul mansardei hotelului, în încăperea care găzduia echipamentele de telecomunicație, s-a produs un scurtcircuit electric ce a condus la inițierea unui incendiu. Având în vedere suprastructura din lemn a construcției, exista pericolul ca incendiul să se dezvolte rapid.

Printre scopurile principale ale acestui exercițiu au fost perfecționarea deprin­derilor participanților în organizarea, conducerea și executarea intervenției operative în situații de urgență cauzate de cutremur, precum și verificarea modului de cooperare între Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” și structurile competente din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Suceava, se arată într-un comunicat transmis de ISU Suceava.

Vezi si

Flutur: Bugetul pe 2023 se situează la nivelul lui 2022. Nu vor fi blocate conturile primăriilor sucevene din cauza proiectului “Utilități și mediu”

Președintele Consiliului Jude­țean Suceava, Gheorghe Flutur nu exclude ca bugetul de stat pe anul viitor …