Saturday , October 1 2022

Polonezii din Bucovina s-au reunit cu ocazia sărbătorii familiei, Crăciunul

La eveniment a fost prezent reprezentantul Ambasadei Poloniei la Bucureşti, Grzegorz Cyganowski împreună cu  soţia sa, cunoscuta violinistă Patrycja Piekutowska. Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a împărţit oplatek-ul cu toţi cei prezenţi la eveniment
ghervazen


Marea familie a polonezilor din Bucovina s-a reunit joi, 18 decembrie 2014 la Restaurant “Gloria” din Suceava pentru a-şi face urale de bine pentru marea sărbătoare care se apropie.
Zeci de persoane din diferite localităţi din zona Bucovinei, în special din Suceava au participat la împărţirea oplatek-ului pentru ca mai apoi să se înfrupte din delicioasele bucate tradiţionale.
Pentru început, deputatul Ghervazen Longher (foto), preşedintele Uniunii Polonezilor din România, a ţinut să le spună celor prezenţi câteva cuvinte despre programul serii, dar şi despre importanţa sărbătorii Crăciunului, la polonezi fiind numită şi sărbătoarea familiei.
Evenimentul a avut în vedere respectarea unei vechi tradiţii poloneze,    aceea a împărţirii cu oplatek, un moment de reuniune al unei mari familii multiculturale şi multilingvistice din spaţiul bucovinean. Obiceiul  de împărţire cu oplatek (azimă/pâine nedospită) înainte de începerea Cinei de Ajun îşi are ori-ginea în ritualul împărţirii pâinilor, care datează din primele veacuri ale creştinismului, acest obicei s-a păstrat până în zilele noastre doar în Polonia. Împărţirea cu oplatek este un semn al păcii, al iubirii şi al prieteniei. Este un prilej cu care se adresează cele mai sincere urări de sărbători şi se servesc mâncăruri de post precum: „kutia” (grâu cu mac), peşte, colţunaşi umpluţi cu varză şi cartofi sau colţunaşi umpluţi cu mac, mazăre, etc. în total, 12 feluri de mâncare corespunzătoare fiecărei luni a anului şi numărului apostolilor. Nu pot lipsi colindele cu un puternic caracter religios,  specifice tradiţiei poloneze.
La eveniment a fost prezent reprezentantul Ambasadei Poloniei la Bucureşti cu funcţia de Secretar I, Grzegorz Cyganowski împreună cu  soţia sa, cunoscuta violinistă Patrycja Piekutowska, care a interpretat  la vioară două fragmente muzicale. De asemenea, au participat preoţii decanatului de Bucovina, reprezentanţii Asociaţiilor, precum şi  numeroşi oaspeţi care au dorit să ia parte la sărbătoare. Copiii şi tinerii din comunităţile poloneze au colindat atât în limba polonă, cât şi în limba română, preoţii decanatului de Bucovina au sfinţit şi binecuvântat bucatele, au citit câte un fragment din Biblie, în ambele limbi, apoi au rostit cu cei prezenţi rugăciunea „Tatăl  Nostru” în limbile română, polonă şi ucraineană. Participanţii la eveniment au împărţit cu oplatek şi şi-au adresat urări cu prilejul sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou care se apropie. (Iulia-Greta NIGA)

Vezi si

Zeci de șoferi amendați, în urma unei razii a Poliției la Rădăuți

Având în vedere evoluţia situaţiei operative şi a indicatorilor dinamici pe linie de poliţie rutieră …