Friday , April 19 2024

Polonezii au aniversat 110 ani de la înfiinţarea Societăţii Polone de Ajutor Frăţesc şi de Lectură din Suceava

1 - 110 ani de la infiintarea Societatii Polone de Ajutor Fratesc s de Lectura din Suceava


Ieri, polonezii din Suceava au aniversat 110 ani de la înfiinţarea Societăţii Polone de Ajutor Frăţesc şi de Lectură din Suceava. La acest eveniment au participat reprezentanţi ai Senatului şi Ambasadei Poloniei, dar şi Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava şi Florin Sinescu, prefectul judeţului.
Cu prilejul acestei sărbători, s-au desfăşurat o serie de manifestări.
Programul a cuprins Sfânta Liturghie, care a fost oficiată în limba polonă, în biserica cu hramul “Sfântul Ioan Nepomuk” din Suceava. De la ora 10.15 a avut loc deschiderea manifestărilor prilejuite de aniversarea a 110 ani de la înfiinţarea Societăţii Polone de Ajutor Frăţesc şi de Lectură din Suceava. “Mă bucur foarte mult pentru această zi frumoasă. Polonezii în Bucovina au venit în urmă cu aproape 200 de ani, iar în urmă cu 110 ani, în luna mai, a luat fiinţă această asociaţie care a ajutat foarte mulţi polonezi, contribuind la îmbogăţirea Bucovinei (…) Trebuie să construim, să mergem înainte şi să mulţumim Senatului, Guvernului, Ambasadei Poloniei şi tuturor polonezilor, care au contribuit la construirea Scolii de la Poiana Micului. Reamintesc aici şi de Casa Polonă de la Vicşani, Casa Polonă de la Soloneţ, dar şi de programele educaţionale pe care Uniunea Polonezilor le-a întreprins în decursul anilor”, a declarat Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România.
Reprezentantul Uniunii Polonezilor din România a mai spus că Societatea Polonă de Ajutor Frăţesc şi de Lectură din Suceava a luat fiinţă pe 21 mai 1903, ca filială a asociaţiei cu acelaşi nume din Cernăuţi oficial înregistrată la începutul anul 1869. În acelaşi an 1903 a început şi construcţia Casei Polone dată în folosinţă în anul 1907.
2 - 110 ani de la infiintarea Societatii Polone de Ajutor Fratesc s de Lectura din SuceavaScopul pe care şi l-au propus întemeietorii Asociaţiei a fost acela de a activa în spiritul menţinerii identităţii naţionale prin cultură, limbă şi religie, dar şi al menţinerii bunelor relaţii cu populaţia majoritară şi cu celelalte minorităţi din spaţiul multietnic, multicultural, multilingvistic şi multiconfesional bucovinean.
In acest week-end, polonezii au mai sărbătorit Ziua Diasporei Poloneze şi a Polonezilor din Străinătate, precum şi Ziua Drapelului Republicii Polonia. Manifestările prilejuite cu această ocazie au debutat în cursul zilei de sâmbătă la Poiana Micului, începând cu ora 19.00, după care s-a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul Fericitul Ioan Paul al II-lea. Seara s-a încheiat cu un program artistic dedicat sărbătoririi Zilei Polonezilor din Diasporă, acţiune care a început la ora 20.30, la Dom Polski din Poiana Micului. (G.G.)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …