Friday , December 8 2023

 Polițiștii suceveni au intensificat acțiunile de control pe linie silvică. În septembrie au fost depistate 30 de transporturi ilegale și s-au confiscat 500 de metri cubi de lemn fără acte

Doar în luna septembrie polițiștii au identificat peste 30 de transporturi ilegale de material lemnos, fiind confiscați în cadrul acțiunilor de verificare și control aproape 500 de metri cubi material lemnos. Doar în cursul zilei de vineri polițiștii suceveni au depistat alte 4 transporturi ilegale,   confiscând și un tractor în valoare de cca. 10.000 euro folosit la tăierea ilegală și transportul unor arbori.

Vineri, la orele 14:50, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au oprit pentru control o autoutilitară care se deplasa pe DN 17A, pe raza comunei Sucevița. Autoutilitara era condusă de către un bărbat din comuna Pomârla, județul Botoșani, iar în urma controlului efectuat s-a constatat că transporta materiale lemnoase, fără a deține documente specifice de transport. S-a procedat la efectuarea de verificări în aplicația SUMAL CONTROL, stabilindu-se că pentru autoutilitară nu există emis aviz de însoțire care să ateste proveniența materialelor lemnoase. În urma inventarierii încărcăturii , s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea de 4,167 m.c. bușteni pentru gater rășinoase. Șoferul a fost amendat, iarcantitatea de 4,167 m.c. bușteni pentru gater rășinoase, în valoare de 2.125 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

Tot vineri, la orele 13.17,  pe Drumul Județean 176 A, pe raza comuna Izvoarele Sucevei, satul  Brodina de Sus, polițiștii au oprit pentru control o autoutilitară și remorca conduse de către un bărbat din Straja, care transporta material lemnos rotund de diferite dimensiuni.  Fiind interogată baza de date SUMAL 2.0, a reieșit că pentru autoutilitară a fost emis la data de 29.09.2023, avizul pentru cantitatea de 17,54. mc material lemnos rotund rășinoase, iar pentru remorcă a fost emis avizul pentru cantitatea de 22,65 mc.  Fiind suspiciuni că materialul lemnos transportat nu corespunde cantitativ cu cel înscris în avizele electronice emise, s-a procedat la conducerea ansamblului de vehicule la O.S Breaza, unde după inventarierea materialului lemnos, a rezultat cantitatea de 10,505 mc  lemn rotund rășinoase, specia molid, în minus față de cantitatea înscrisă în avizele electronice SUMAL 2.0.  Societatea transportatoare a fost sancționată  cu amendă în sumă de 4.000 lei și s-a procedat la confiscarea valorică a cantității de 10,50 mc lemn rotund , lemn de foc în valoare de 1.617 lei.

Vineri, Poliția Municipiului Vatra Dornei a  obținut date cu privire la faptul că de pe raza Ocolului Silvic Dorna Candrenilor, s-a sustras material lemnos.    Cu ocazia cercetărilor efectuate, s-a stabilit  că persoane necunoscute au tăiat și sustras un număr de patru piese, având lungimi diferite, din arbori nemarcați. În urma investigațiilor și cercetărilor efectuate a fost identificat autorul faptei, în persoana unui bărbat din comuna Dorna Candrenilor, sat Poiana Negrii.  Materialul lemnos sustras a fost identificat, inventariat, confiscat și predat în custodie lucrătorilor silvici din cadrul Ocolului Silvic Dorna Candrenilor, rezultând cantitatea de 3,087 mc lemn rotund rășinoase specia molid cu o valoare de 506 lei.  Totodată s-a procedat la indisponibilizarea tractorului proprietatea bărbatului, folosit la comitere faptelor, valoarea acestuia fiind de cca. 10.000 euro.  Bărbatul s-a ales cu dosar penal de cercetare penală cu privire la  săvârșirea infracţiunilor de „Tăiere fără drept de arbori și furt de arbori.

De asemenea, vineri, 29 septembrie, polițiștii au mai depistat, la Vicovu de Sus, o mașină condusă de un bărbat din Frătăuții Noi care transporta fără acte cantitatea  de 0,71 mc lemn molid, iar pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc  a fost oprită autoutilatara unui bărbat din localitate, care transporta fără documente  cantitatea de 1.65 mc lemn de foc răsinoase, specia molid. Cei doi șoferi au fost amendați, iar lemnul a fost confiscat.

„Atragem atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare”, a transmis comisarul șef Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Suceava.  (O.S.)

Vezi si

Scintigraf modern, în valoare de 450.000 de euro, la Laboratorul de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Clinic Județean Suceava

Laboratorul de Medicină Nucleară din cadrul Spitalului Clinic Județean Suceava (SCJU) a fost dotat cu …

One comment

  1. Bravo! Destoinici!
    E si mai usor la gasit busteni de juma’ de metru in circumferinta decat la grame de amfetamine.
    Nu?