Friday , February 3 2023

Poliţiştii care au dus-o la spital, acuzaţi de exces de zel în cazul octogenarei Viorica Corelciuc din Stulpicani

Cei de la Asistenţă Socială apreciază că s-a dat dovadă de exces de zel din partea poliţiştilor, care au ridicat-o pe bătrână din coliba de pe fânaţul de la Pârâul Sandrului şi au dus-o la spitalul din Gura Humorului, unde a fost internată, fără consultarea prealabilă a structurilor de asistenţă socială şi a primăriei din Stulpicani. Familia ce o are în întreţinere pe bătrâna de 80 de ani, senilă şi cu toate bolile bătrâneţii asupra ei a primit dreptul de a o îngriji în continuare, urmând să fie monitorizată lunar de către asistentul social de la primăria din localitate

batrana


Viorica Corelcic, bătrâna de 80 de ani ridicată vineri săptămâna trecută de poliţiştii din Stulpicani dintr-o colibă de pe fânaţul familiei surorii acesteia, Maria Dumbravă din zona Pârâul Sandrului, va rămâne în îngrijirea celei care, fiind cu 20 de ani mai tânără şi în putere, primeşte şi 900 de lei impozabil de la stat pentru a asigura asistenţa personală a femeii. Aceasta este concluzia asistentului social de la primăria Stulpicani, care a fost convins că femeii aflată într-o stare de senilitate avansată, îi este mai bine în sânul familiei decât dacă s-ar fi luat o altă măsură pentru ea. “Nu există o situaţie de risc pentru bătrână doar că familia a fost responsabilizată. Va urma o perioadă de monitorizare de către asistentul social al primăriei care va trimite rapoartele de monitorizare lunar către DGASPC, iar în cazul în care se va vedea că familia nu face faţă sau este vorba despre rea voinţă, se vor lua măsuri”, a declarat Nicoleta Danieliuc, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DCASPC) Suceava. Ar mai urma să vină, în cursul zilei de astăzi, un răspuns la o solicitare adresată spitalului orăşenesc din Gura Humorului, prin care s-a cerut să se arate care sunt constatările din momentul internării bătrânei, din ziua de vineri, 25 iulie a.c., dacă a rezultat din investigaţii că aceasta a fost ţinută în condiţii improprii o perioadă mai lungă de timp sau alte elemente de acest gen. Pe acest fond, întrebarea retorică a reprezentantului DGASPC este “de ce poliţiştii nu au lucrat împreună cu primăria din localitate, cu personal medical constatator, cu asistentul social?”. Se apreciază astfel că din partea poliţiştilor care au descins vineri în locaţia de la Pârâul Sandrului, de unde au ridicat-o pe bătrână şi au transportat-o la spitalul din Humor s-a dat dovadă de un exces de zel.
Reamintim că, potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava transmis duminică, 27 iulie a.c., poliţiştii din Stulpicani s-au autosesizat cu privire la starea Vioricăi Corelciuc după ce au primit informaţii că aceasta trăieşte în condiţii improprii. Cu ocazia verificărilor a fost identificată persoana care o are în ingrijire de 14 ani pe femeie, respectiv sora acesteia – Maria Dumbravă, care locuieşte în Stulpicani. Impreună cu aceasta, politiştii s-au deplasat,vineri, în locul unde locuia bătrâna. Aceştia au găsit-o pe femeie într-o anexă a unui fost grajd de animale, singură, culcată pe un pat improvizat de scândură, în condiţii improprii. Politistii au solicitat intervenţia unui echipaj medical care a preluat-o pe bătrână şi a transportat-o la Spitalul orăşenesc Gura Humorului, unde a fost diagnosticată cu hipertensiune, artroză, demenţă uşoară, rămânând internata sub observaţie în unitatea medicală. In acelaşi comunicat de presă se arată că a fost sesizat şi compartimentul de asistenţă socială din cadrul primăriei Stulpicani, pentru efectuarea în regim de urgenţă a unei anchete sociale, iar în funcţie de rezultatul acesteia urmând să se ia măsurile legale. Până la anchetă, a doua zi, sâmbătă 26 iulie a.c., sora beneficiară de indemnizaţie de asistent personal, Maria Dumbravă, s-a prezentat la spitalul din Humor şi i-a convins pe medici să o externeze pe femeie. După două zile, când asistenţa socială, viceprimarul, presa şi alte oficialităţi au venit la anchetă, au constatat că Viorica Corelciuc trăieşte în cele mai bune condiţii, iar la coliba de pe fânaţul din Pârâul Sandrului, au găsit chiar şi aragaz. (Neculai ROSCA).

Vezi si

CSU Suceava și-a aflat adversara din primul tur al Cupei României

Echipa antrenată de Petru Ghervan va debuta în competiției pe terenul Universității Cluj, pe data …