Friday , September 30 2022

Polițiștii au identificat doar 14 rromi  întorși din Italia la Mironu

Se pare că numărul persoanelor întoarse din Italia, transmis de către primarul Constantin Moroșan, nu este conform cu realitatea. Toți cei 14 bărbați au fost consultați de către medici și nu prezentau simptome de gripă. Mai mult, aceștia nu s-au întors din zonele italiene aflate în carantină  

image description

După ce primarul comunei Valea Moldovei, Constantin Moroșan, a solicitat ajutor Prefecturii și Direcției de Sănătate ­Publi­că, susținând că 300 de rromi s-au întors din zona Bergamo din Italia, zonă aflată în ca­rantină din cauza coronavirusului, ieri, re­prezentanți ai Prefecturii, Poliției și Direcției de Sănătate Publică Suceava i-au verificat pe rromii din satul Mironu, dar au fost identificate doar 14 persoane care s-au întors din Italia. Se pare că aceștia au intrat în țară cu un microbuz și au declarat la punctele de control vamal că se întorc din Germania. Copiii ai căror părinți au ajuns la sfârșitul săptămânii trecute în țară, venind din zona respectivă, au fost trimiși luni acasă, de către directorul Şcolii Gimnaziale Mironu, pentru a se evita contaminarea cu noronavirus, în cazul în care vreo persoană din grupul celor întorși, este infectată. “În data de 24.02.2020, școala generală cu clasele I- VIII Valea Moldovei, județul Suceava, prin adresa nr. 467/ 24.02.2020, a informat Inspectoratul Şcolar al Județului Suceava cu privire la faptul că un număr de aproximativ 300 de persoane s-au întors din Italia din zone afectate de 2019- nCoV, intrând în direct cu aproximativ 400 de elevi. Ulterior acestei adrese, într-un interval de câteva ore, școala cu clasele I- VIII Valea Moldovei, județul Suceava, a revenit cu o nouă adresă prin care “aduc lămuriri privind adresa nr. 467/ 24.02.2020” prin care comunicau Direcției de Să­­nătate Publică Suceava că, în urma verifi­că­rilor efectuate la fața locului, au constatat că nicio persoană din cele întrebate, nu vine din loca­litățile închise din Italia afectate de virusul 2019-nCoV”, a explicat Mihaela Gășpărel, purtă­toare de cuvânt în cadrul Prefecturii Suceava.

 

Astfel, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava au făcut o verificare amănunțită a localităților de plecare a pasagerilor și a mijloacelor auto care au asigurat transportul ce­tățenilor dinspre Italia către comuna Valea Moldovei. “IPJ Suceava a informat Direcția de Sănătate Publică Suceava că au fost identificate un număr de 14 persoane care au revenit în comuna Valea Moldovei din Italia, și anume: din orașul Ferara 10 persoane și regiunea Foggia, 4 persoane. Atât orașul Ferara cât și regiunea Foggia nu sunt în lista oficială raportată de autoritățile italiene privind zonele carantinate sau afectate de infecția cu coronavirus”, a completat reprezentantul Prefecturii Suceava, .

 

Comisia mixtă, formată din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției de Sănătate Publi­că, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspecto­ratului Județean de Jandarmi Suceava și compartimentului de asistență socială din cadrul pri­măriei Valea Moldovei, au verificat ieridin punct de vedere medical, cele 14 persoane întoar­se în țară și nu a fost identificată nicio persoană care să fi staționat sau domiciliat în orașele sau provinciile carantinate de autoritățile italiene și transmise autorităților române. “Facem preciza­rea că în acest moment nu avem niciun pacient diagnosticat pozitiv cu coronavirus, la nivelul județului Suceava sau pe teritoriul României. Mai mult, după cum am comunicat și anterior, din informațiile comunicate de autoritățile italiene, nu a fost semnalat niciun caz de cetățean ro­mân din Italia suspect de coronavirus. Asi­gurăm din nou, populația, că instituțiile publice cu atribuții în gestionarea acestei situații activează, conform metodologiei, existând la nive­lul județului o capacitate de reacție și adaptare rapidă, măsurile dispuse dovedindu-se eficiente. Totodată facem un apel la persoanele care se vor întoarce din Italia să completeze formularele prezentate cu date reale, iar după evaluarea medicală să respecte cu strictețe recomandările personalului medical”, a încheiat purtătoarea de cuvânt a Prefecturii Suceava, Mihaela Gășpărel. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

Primăria Liteni a început lucrările de asfaltare a opt kilometri de drumuri

Nouă sectoare de drum din Corni, Roșcani și Liteni vor beneficia de covor asfaltic în …