Friday , April 19 2024

Politicienii suceveni nu reuşesc să se înţeleagă nici când au acelaşi scop

Stema Bukowina1

Un Apel pentru înfiinţarea Regiunii Bucovina iniţiat de PDL va fi dezbătut azi în Consiliul Judeţean. „Vrem Suceava să fie o regiune, nu un judeţ sărac, subdezvoltat într-o regiune cu capitala la Iaşi, iar Apelul care va fi discutat în şedinţa de vineri să fie un mesaj pentru autorităţile centrale, pentru Guvern ca să ţină cont de înfiinţarea Bucovinei ca regiune administrativă distinctă”, a declarat Vasile Ilie, liderul grupului de consilieri judeţeni ai PDL. Pe de altă parte, liderul organizaţiei judeţene a PNL, Alexandru Băişanu, a anunţat ieri că Delegaţia Permanentă a PNL Suceava a adoptat o rezoluţie prin care reprezentanţii organizaţiei vor susţine, în cadrul procesului de reorganizare teritorială, înfiinţarea regiunii administrative Bucovina n Băişanu a ţinut însă să precizeze că acest demers nu trebuie confundat cu cel al consilierilor judeţeni a PDL . Liderul organizaţiei judeţene a PSD, Cătălin Nechifor, a evitat să facă vreun comentariu înainte de şedinţa de astăzi a CJ

Cei 15 consilieri judeţeni ai PDL Suceava au iniţiat un aşa numit „APEL pentru înfiinţarea regiunii Bucovina” în cadrul prcesului de regionalizare iar demersul lor urmează să fie dezbătut în şedinţa de astăzi a Consiliului Judeţean (CJ) Suceava. La precedenta şedinţă lunar a deliberativului judeţean sucevean, liderul grupului PDL din CJ, Vasile Ilie, a precizat că un proiect pe această temă va fi înfiinţat pentru a se da un semnal la nivel central cu privire la dorinţa sucevenilor de a se ţine cont de vechea provincie a Bucovinei şi de a se înfiinţa o regiune care să se numească astfel, pe o structură care să includă judeţul Suceava iar centrul noii regiuni să fie la Suceava.
După o serie de consultări, democrat liberalii suceveni au considerat că demersul lor trebuie să îmbrace forma unui aşa numit „APEL” iar dezbaterea în CJ trebuie să fie un semnal pentru autorităţile de la Bucureşti. „Vrem Suceava să fie o regiune, nu un judeţ sărac, subdezvoltat într-o regiune cu capitala la Iaşi iar Apelul care va fi discutat în şedinţa de vineri să fie un mesaj pentru autorităţile centrale, pentru Guvern ca să ţină cont de înfiinţarea Bucovinei ca regiune administrativă distinctă”, a declarat Vasile Ilie, liderul grupului de consilieri judeţeni ai PDL. El a explicat că nu doreşte o polemică politică, ci un consens şi a precizat că PDL îşi asumă acest demers lansând în şedinţa CJ Suceava un „APEL pentru înfiinţarea regiunii Bucovina”. „Este un semnal pe care vrem să îl tragem pentru că până acum nu am auzit nicio declaraţie clară, fermă din partea conducerii Consiliului Judeţean cu privire la regionalizarea care bate la uşă. Din punctul nostru de vedere, mesajul este că nu trebuie dată Iaşiului toată puterea din zona Moldovei, aşa cum este preconizat în cazul proiectului de regionalizare avansat până acum”, a explicat Vasile Ilie.
 APEL: „Susţinem înfiinţarea a două regiuni administrative în cadrul fostei Regiuni de dezvoltare Nord-Est, dintre care una să se numească Bucovina”
Potrivul textului din respectivul „APEL privind înfiinţarea Regiunii Bucovina în contextul procesului de regionalizare a României”, Consiliul Judeţean Suceava susţine înfiinţarea Regiunii Bucovina, pentru că regionalizarea este un proces necesar în actuala etapă de dezvoltare a României, dar din păcate, actualul proiect privind regionalizarea ţării nu răspunde unor cerinţe, mai ales în ceea ce priveşte Regiunea Moldova Nord. Este vorba despre o mai bună atragere a fondurilor europene, o dezvoltare echilibrată a tuturor zonelor ţării, servicii administrative mai bune, mai ieftine, mai accesibile pentru toţi locuitorii ţării. „Această proiectată regiune, care este de fapt fosta Regiune de dezvoltare Nord-Est şi care cuprinde şase judeţe, depăşeşte, cu cei peste 3 milioane de locuitori, standardele impuse de UE (maxim 3 milioane de locuitori într-o regiune), ceea ce ar duce la îngreunarea procesului de accesare a fondurilor europene. Pe de altă parte, actuala Regiune de dezvoltare Nord-Est a fost şi a rămas cea mai săracă regiune a ţării şi a Uniunii Europene. In aceste condiţii, menţinerea unei asemenea structuri administrative, care s-a dovedit ineficientă în ceea ce priveşte dezvoltarea ni se pare total neavenită. Iată de ce susţinem înfiinţarea a două regiuni administrative în cadrul fostei Regiuni de dezvoltare Nord-Est, dintre care una să se numească Bucovina”, se arată în apelul semnat de cei 15 consilieri ai PDL din deliberativul judeţean sucevean. Demersul lor nu este însă diferit de alte iniţiative, declaraţii sau luări de poziţie pe tema regionalizării, făcute cu câteva luni mai devreme. De fiecare dată, accentul a căzut pe Bucovina nu doar ca o veche provincie, ci şi ca o nouă regiune administrativă, pusă chiar în legătură cu judeţe învecinate.
 PDL: „Vom susţine, în faţa oricăror autorităţi publice centrale, în orice dezbatere, înfiinţarea Regiunii administrative Bucovina”
„O asemenea regiune (cu două sau trei judeţe) ar avea 1.000.000 – 1.500.000 locuitori, deci s-ar încadra perfect în standardele UE. Ea ar permite dezvoltarea armonioasă a zonei de nord a Moldovei şi ar fi o structură administrativă funcţională, distanţele dintre centru şi localităţile regiunii fiind acceptabile ceea ce ar permite o bună cunoaştere a problemelor tuturor localităţilor şi intervenţia rapidă pentru rezolvarea lor”, se mai arată în Apelul celor 15 aleşi judeţeni ai PDL.
Argumentele aduse ţin de faptul că resursele naturale şi forţa de muncă ar putea fi valorificate mai bine pentru dezvoltarea regiunii iar turismul, care este bine reprezentat în economia Bucovinei, ar avea şanse noi de dezvoltare în vreme ce tradiţiile, mai bine păstrate şi mai respectate în această zonă a Bucovinei, mentalităţile oamenilor, vor da un contur aparte acestei regiuni.
O viaţă culturală destul de efervescentă, cu o universitate – „Stefan cel Mare”, la Suceava, în plină dezvoltare, teatru de renume la Botoşani, o mass – media dezvoltată, reviste culturale cunoscute şi recunoscute în ţară, numeroase puncte de atracţie pentru turismul cultural, numeroase manifestări culturale, fac din Regiunea Bucovinei o zonă aparte pe harta ţării.
„Iată de ce vom susţine, cu toate mijloacele de care dispunem, în faţa oricăror autorităţi publice centrale, în orice dezbatere, în dialogul cu organizaţii şi instituţii româneşti şi străine, înfiinţarea Regiunii administrative Bucovina”, se mai arată în respectivul „APEL pentru înfiinţarea regiunii Bucovina”.
Dezbinare politică în privinţa regiunii Bucovina
Liderii USL au o abordare diferită faţă de cei ai PDL. Fiind la putere atât la nivel de judeţ, cât şi la nivel naţional, atât cei de la PNL, cât şi cei de la PSD au o abordare diferită faţă de cei de la PDL cu privire la regionalizare.
Preşedintele CJ Suceava şi lider al organizaţiei judeţene a PSD, Cătălin Nechifor, a evitat să facă vreun comentariu înainte de şedinţă, el precizând doar că va face declaraţii pe această temă în cursul zilei de astăzi.
Chiar dacă PNL nu are o viziune fundamental distinctă în privinţa înfiinţării unei regiuni care să ţină cont de vechea provincie a Bucovinei, demersul celor de la PDL nu este pe plac pe motiv că nu a fost considerat legal de către şeful serviciului juridic şi de contencios al CJ şi nici nu a primit avizul de legalitate din partea secretarului CJ, Constantin Paşcu. Liderul judeţean al PNL, deputatul Stefan Alexandru Băişanu – fost vicepreşedinte al CJ, a spus că nu doreşte să comenteze ceva ce nici nu a primit avizul de legalitate şi care, din punctul său de vedere, nu intră în atribuţiile administraţiei judeţene.
Pe de altă parte, Stefan Alexandru Băişanu a arătat că Delegaţia Permanentă a PNL Suceava a adoptat o rezoluţie prin care reprezentanţii organizaţiei vor susţine, în cadrul procesului de reorganizare teritorială, înfiinţarea regiunii administrative Bucovina. Liderul PNL a ţinut să precizeze că acest demers nu trebuie confundat cu cel al consilierilor judeţeni a PDL.
Liderul PNL Suceava a argumentat demersul său arătând că prin Constituţia austriacă din 4 martie 1849 Bucovina a fost declarată provincie autonomă a Casei de Austria, cu titlul de Ducat şi era împărţită în două ţinuturi, Suceava şi Cernăuţi. El a subliniat că Bucovina este o provincie istorică care s-a unit cu România în 1918 şi trebuie să rămână regiune distinctă în cadrul organizării administrative.
Stefan Băişanu a menţionat că la unirea Bucovinei cu România s-au purtat negocieri între reprezentanţii Bucovinei şi cei ai României care inlcudeau, printre altele şi păstrarea Bucovinei ca regiune distinctă în cadrul României. „Bucovina e o regiune istorică, şi nu una trasată cu pixul la un moment dat”, a spus deputatul liberal. Băişanu a reamintit că a depus o iniţiativă legislativă prin care ziua de 28 noiembrie, când s-a votat unirea Bucovinei cu România, să fie declarată Ziua Bucovinei. El a mai spus că liberalii suceveni s-au pronunţat ca procesul regionalizării să fie făcut de jos în sus şi să exprime voinţa marii majorităţi a populaţiei pentru a fi acceptat şi să nu fie realizat printr-o decizie arbitrară a unor decidenţi centrali. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Performanță în prag de centenar la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare”. 27 de elevi calificați la fazele naționale ale olimpiadelor școlare

”Anul acesta, în prag de centenar, mușatinii și-au depășit recordul la premiile obținute la fazele …

One comment

  1. Ce e cel mai descurajant pentru noi, este senzaţia instaurată că în Suceava s-au cam terminat oamenii cinstiţi şi de valoare.
    Partidele noastre locale nu prea au alternative în alegerea prioritatilor, din cauza hotaririlor impuse de sus, dar si a detasarii si lipsei de patriotism local.. Argumente sunt multe… important este ca cineva sa aiba curajul sa le prezinte. Dar cum ai nostri conducatori nu sunt din zona, nu le putem cere sa fie patrioti!
    Sunt timorati si inhibati de Ponta …avem oameni de paie cu coloana de guma