Tuesday , August 16 2022

Poliția l-a amendat pe preotul care a organizat slujba din Dorna Arini, unde zeci de oameni s-au bulucit fără mască

Inspectoratul Județean de Poliție Suceava s-a autosesizat și a început să facă verificări după apariția imaginilor de la slujba organizată miercuri la Mănăstirea Gheorghițeni , eveniment la care nu s-au respectat restricțiile impuse pe perioada pandemiei, o primă decizie fiind amendarea organizatorului.
Poliția îl va amenda pe preotul care a organizat slujba din Suceava, unde sute de oameni s-au bulucit fără mască. Arhiepiscopul Teodosie scapă?

 Foto: captură Facebook / Arhiepiscopia Tomisului

”Urmare a apariției în spațiul public a unor imagini video postate pe site-ul Arhiepiscopiei Tomisului si care surprind o slujbă oficiată de IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului la o biserica din localitatea Dorna Arini, jud. Suceava, a fost constituită și deplasata la fața locului o echipă mixtă formată din polițiști și personal DSP Suceava. Polițiștii au constatat că procesiunea religioasă a avut loc în noaptea de 08/09.07.2020 între orele 23.30-02.30. A participat un sobor de preoți din Constanța si IPS Teodosie si preotul paroh al bisericii de la Dorna Arini. De asemenea, au participat cca. 45-50 de enoriași. Deși sunt amplasate afisaje privind obligativitatea respectării distantarii sociale si portul mastii de protecție, aceste măsuri nu au fost organizate eficient de administrația lacasului de cult. Pentru acest motiv, preotul paroh al asezamantului a fost sancționat contravențional cu amenda în valoare de 500 lei pentru organizarea defectuoasă a activității. Totodată, polițiștii continuă verificările si în funcție de rezultatele obținute vor fi dispuse și alte măsuri sanctionatorii”, a declarat comisarul sef Ionut Epureanu, purtatorul de cuvant al IPJ Suceava.

Reamintim că zeci de persoane au participat, miercuri seara, la Liturghia Sf. Ioan Gură de Aur, oficiată de IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, în cadrul mănăstirii ”Acoperământul Maicii Domnului” din satul Gheorghițeni, comuna Dorna-Arini. Oamenii nu au purtat măști, deși se aflau în interiorul bisericii, și nu au păstrat distanțarea fizică.

Mai mult, au fost împărtășiți cu aceeași linguriță. În plus, slujba, care a ținut aproape 3 ore, a fost transmisă live pe Facebook de Arhiepiscopia Tomisului, înregistrând peste 63.000 de vizualizări și peste 4.500 de comentarii în doar 24 de ore.

Preotul paroh de la Gheorghițeni nu s-a asigurat că participanții la slujbă poartă măști și că respectă distanța cerută de autorități. De asemenea, în acest moment ”se lucrează la identificarea altor participanți, circa 45-50 de persoane”,  au  declarat reprezentanții IPJ Suceava.

Verificările legate de cele întâmplate miercuri continuă și urmează să aflăm dacă arhiepiscopul Teodosie va fi găsit sau nu vinovat în vreun fel de încălcarea legii sau a articolului din Codul Penal privind zădărnicirea combaterii bolilor, în condițiile în care acesta poate fi considerat un formator de opinie, iar imaginile care au arătat clar că restricțiile au fost încălcate au fost transmise live și au rămas pe Internet.

Situată la circa 5 km de Vatra Dornei, Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” din satul Gheorghițeni a fost construită acum aproape 20 de ani, chiar la inițiativa arhiepiscopului Teodosie. Complexul monahal a fost ridicat pe terenul părinților acestuia, informează site-ul HailaDorna.ro.

Nu este prima oară când Arhiepiscopul Teodosie este acuzat că dă un exemplu prost și sfidează măsurile impuse de autorități din cauza pandemiei de Covid-19.

Pe numele său și al mai multor preoți din Arhiepiscopia Tomisului au fost depuse plângeri penale pentru ”zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică şi comunicare de informaţii false” după ce aceștia au împărtășit credincioșii cu aceeași linguriță, dar plângerile au fost clasate de procurori, relateaza SpotMedia.ro.

De asemenea, arhiepiscopul Teodosie a ignorat regulile de distanțare socială și împreună cu Viorel Cataramă, unul dintre contestatarii măsurilor impuse de autorități, cel care s-a ales cu dosar penal după ce s-a dus într-o comunitate aflată în carantină special pentru a se infecta. Cei doi s-au întâlnit și s-au îmbrățișat ostentativ în fața presei, fără să poarte mască, în ciuda recomandărilor făcute de autorități.

Foto: captură video Libertatea

Vezi si

Mașină intrată într-un cap de pod la Boroaia. Două femei au rămas încarcerate și doi copii au fost răniți

Luni seara, în jurul orei 18.00, un autoturism în care se aflau două femei și …