Thursday , September 29 2022

UPDATE:Acheta la UPU Cluj dupa ce s-a descoperit ca tanarul care se afla la volanul Mercedesului in care a murit Gabriela Ripan nu consumase droguri sau alcool

UPDATE: Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență (CJSU) Cluj-Napoca a început o anchetă internă după ce analizele care indicau prezența substanțelor psihoactive la un șofer care a provocat un accident mortal de circulație au fost infirmate de IML. Directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj, Adela Golea, a declarat, vineri, într-o conferință de presă, că la UPU s-au luat probe din urină, în timp ce la IML au fost prelevate probe și din sânge analizate în laboratorul de toxicologie, transmite MEDIAFAX.

”A fost declanșată o anchetă internă la UPU Cluj-Napoca, se vor evalua etapele și vom analiza dacă putem îmbunătăți ceva sau nu din această activitate. Ideea este de a nu transforma un serviciu de urgență într-un laborator de performanță. În cazul accidentului rutier din 21 ianuarie au fost realizate analize în cazul șoferului pe un aparat de la UPU care identifică anumite substanțe, iar în acest caz a ieșit pozitiv pentru Tetrahidrocanabinoizi (THC), substanțe psihoactive. Dacă o substanță a ieșit pozitivă, nu înseamnă că este, într-adevăr, unul dintre droguri, sau o substanță sintetică, care are molecula asemănătoare cu drogul respectiv. Acesta rezultat se validează sau nu de către IML, unde există un laborator de toxicologie. La UPU s-au luat probe din urină, la IML au fost prelevate probe și din sânge”, a explicat Golea.

Potrivit acesteia, pentru THC au mai fost situații în care la UPU au ieșit pozitiv probe iar la laboratorul IML au fost infirmate, în condițiile în care există molecule care seamănă foarte mult între ele, ”astfel încât ce a apărut că este drog să nu fie”.

Aparatul din UPU pe care s-au analizat probele în cazul accidentului din 21 ianuarie este de producție americană și a fost instalat în urmă 5 ani, fiind folosit la diagnosticul și tratamentul pacienților.

”Este un aparat folosit în întreaga lume în serviciile de urgență, care se folosește inclusiv pentru biomarkerii cardiaci. Este pus în UPU ca să poți lua mai repede o decizie, de exemplu în cazul infarctului, dar și pe intoxicații”, a precizat directorul medical al SCJU Cluj.

Potrivit acesteia, șoferul rănit în accident, în vârstă de 19 ani, este înternat în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și se punea problema amputației unui picior. Acesta mai prezintă un traumatism cranio-cerebral dar și alte leziuni, relateaza Mediafax.

 

Inceputul acestei saptamani prentru suceveni a fost marcat de tragica veste a mortii intr-un accident rutier a Gabrielei Ripan, fiica de 20 de ani a patronului firmei Autotehnorom. Accidentul s-a petrecut la Cluj, in noaptea de duminica spre luni, iar comunicatul oficial al Politiei clujene informa ca la volan era un tanar de 19 ani, din Cluj, aflat sub influenta drogurilor. “Un tânăr, de 19 ani, din Florești, în timp ce conducea un Mercedes inmatriculat in Suceava, pe DN1 E60, pe raza comunei Florești, în afara localității, dinspre Huedin spre Cluj-Napoca, ar fi efectuat o manevră de depășire neregulamentară, peste marcajul longitudinal simplu continuu. Astfel, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un stâlp al unui panou de informare situat pe spațiul verde, după care s-a oprit în șanțul de colectare a apelor pluviale.În urma impactului, conducătorul auto a fost rănit grav, iar tânăra, de 20 de ani, pasageră în autovehicul, a decedat. În urma testărilor preliminare efectuate la unitatea medicală, se pare că tânărul ar fi consumat substanțe psihoactive”, se spunea in acea informare oficiala.

Fiica patronului firmei Autotehnorom a murit într-un cumplit accident la Cluj

Ieri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj a emis un nou comunicat, după ce Buletinul de Analiză Toxicologică al Institutului de Medicină Legală a indicat rezultate negative atat în ceea ce priveşte existenţa substanţelor psihoactive cat si a alcoolului în organismul tanarului sofer Stefan Cârjă.
„Urmare accidentului din 21 ianuarie 2019, produs pe DN1 E60, în afara localităţii Floreşti, a fost înregistrat un dosar penal, cercetările fiind efectuate in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Accidentul s-a soldat cu decesul unei persoane, rănirea gravă a conducătorului auto, existând indicii cu privire la existenţa substanţelor psihoactive în organismul acestuia din urmă. În urma primirii Buletinului de Analiză Toxicologică de la Institutul de Medicină Legală, vă comunicăm faptul că rezultatul este negativ în ceea ce priveşte existenţa substanţelor psihoactive sau a alcoolului în organismul şoferului implicat în accident, deşi testele iniţiale, preliminare, de la unitatea de primiri urgenţe, au indicat prezenţa unei substanţe psihoactive.   Cercetările vor fi continuate de către poliţişti sub supravegherea unităţii de parchet competente,  având în vedere şi rezultatul analizelor toxicologice”, se arata in noul comunicat.

Reprezentanţii Poliţiei Cluj nu pot să explice de ce rezultatele celor două analize diferă şi spun că nu au mai întâlnit un asemenea caz.

„A existat confirmarea unei substanţe la testările preliminare, iar în baza acestor testări aveam suspiciuni. Nu întâmplător avem şi un dosar penal in rem în acest caz, nu ar fi făcut colegii un astfel de dosar doar aşa. Eu nu am mai întâlnit un astfel de caz, în care cele două rezultate să difere, însă nu cred că experienţa mea e relevantă în acest sens”, a declarat pentru adevarul.ro Carmen Pompaş, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj.

Stefan Tudor Carja, de 19 ani, se afla internat in continuare in stare grava la un spital din Cluj, el suferind rani grave in urma accidentului, medicii fiind nevoiti sa-i amputeze un picior.

 

Vezi si

Absolventă a Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, premiată și felicitată de conducerea ASE București și de ministrul Educației

Absolventa Colegiului Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, promoția 2022, Denisa Siminiuc, a fost premiată și felicitată …

One comment

  1. Povesti….bani murdari pt a spala rusinea….