Friday , February 3 2023

Polemici și ironii în Consiliul Local cu privire la proiectul fântânii muzicale ce va fi realizat la blocul Union

Actuala fântână va fi demolată iar pe locul ei va fi amenajată alta nouă, însă unii social-democrați s-au arătat sceptici cu privire la documentația realizată, îndeosebi la liftul promis pentru persoanele cu handicap. De asemenea, “opoziția” din CL Suceava nu a pierdut prilejul de a-l ataca pe primarul liberal Ion Lungu forțând o comparație cu proiectul fântânii de la Spitalul Județean

 

În ședința de joi, 19 decembrie, a Consiliului Local al municipiului Suceava, a fost aprobat un proiect privind studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Extindere modernizare fântână arteziană zonă centrală”. Fântâna va fi amplasată în fața blocului “Union”. Conform acestui proiect, actuala fântână va fi demolată iar discuțiile în Consiliul Local nu au întârziat să apară.

Inițiatorii – primarul Ion Lungu și viceprimarul Marian Andronache – au mers pe ideea că va fi construită o nouă fântână cu un perimetru de 12×12 m, iar prin proiect se propune un lift platformă pentru accesul persoanelor cu dizabilități. Ei bine, asta a fost una din problemele ridicate asupra cărora unii consilieri de la PSD cum ar fi Cristian Boberschi au manifestat multe reticențe. Acesta din urmă a arătat că, cel puțin din documentele prezentate consilierilor, nu a rezultat că va fi realizată investiția privitoare la liftul platformă pentru accesul persoanelor cu dizabilități. Boberschi a arătat că în actele prezentate – s-a referit la devizul general și la listele de cantități (F1 și F2) – nu rezultă nicicum că ar fi inclusă și liftul și platforma respectivă.

De cealaltă parte, directorul Niculai Frunzaru care s-a ocupat de această investiție, a încercat să îl lămurească pe Boberschi cu privire la realizarea platformei respective. Potrivit lui Frunzaru, când vor fi realizate detaliile de execuție – acum fiind doar faza de studiu de fezabilitate, detaliile de execuție urmând a fi realizate la proiectul tehnic – vor fi aduse și clarificări/completări cu privire la liftul respectiv. Desigur că pentru Boberschi nu a fost suficient și a cerut să vadă mai multe acte iar cele prezentate, ulterior, de Frunzaru nu l-au convins, iar consilierul social-democrat a spus că a văzut suficient de multe devize generale până acum ca să nu fie convins că este în regulă documentația, cel puțin cu privire la realizarea liftului-platformă.

Printre altele, va fi amenajat un amfiteatru în aer liber ce va fi axat pe centrul fântânii. De altfel, Lungu a menționat în timpul ședinței, pe fondul unor discuții cu consilieri locali din partea PSD și ALDE, că nu s-a putut face această investiție în anii trecuți deoarece amplasarea ei era în vecinătatea locului unde s-a realizat parcarea subterană mare din centrul orașului (fântâna arteziană actuală fiind, de asemenea, refăcută prin proiectul respectiv) și, întrucât era vorba despre o finanțare europeană, trebuia să treacă un interval de cinci ani pentru monitorizarea acestui proiect și abia după aceasta să fie realizate alte investiții.

Proiectul viitoarei fântâni arteziene are un caracter multifuncțional: fântână muzicală cu jocuri de lumini și apă, fântână de joacă în aer liber, pentru copii, în timpul verii. Odată oprită fântâna, spațiul va putea susține proiecții de film, teatru în aer liber, concerte și multe altele, inclusiv poate fi patinoar în sezonul rece. Pentru accesul pietonilor vor rămâne trepte cu o lățime de aproximativ 11.5 m.

Este de menționat și faptul că proiectul a stârnit unele ironii din partea PSD, consilierul George Păduraru întrebându-l pe Lungu dacă este la concurență cu managerul Spitalului Județean, Vasile Rîmbu, întrucât și acesta a inaugurat, anul acesta, o nouă fântână arteziană, muzicală, în curtea SJU. Deși celălalt viceprimar, Lucian Harșovschi – care a condus ședința deliberativului local sucevean, l-a sfătuit pe primar să nu intre în polemică și să nu-i dea un răspuns lui Păduraru, totuși Lungu a dat dovadă de demnitate și a răspuns destul de pertinent social-democratului, fără să dea prilej de polemici. La final, proiectul a trecut cu o majoritate largă de voturi, inițiatorii spunând că vor fi instalate un sistem de lumini și apă în pardoseală și un sistem muzical care se va sincroniza cu mișcarea coloanelor de apă. (D.P.)

Vezi si

politia, masina noua Obiectiv

Camion cu remorcă, în valoare de 30.000 de euro, confiscat pentru că transporta 15 metri cubi de rumeguș fără acte

Zilnic, polițiștii suceveni  efectuează acțiuni cu efective sporite pentru prevenirea delictelor silvice și activităților ilicite …